Quantcast
Channel: שמאל Archives –מידה
Viewing all 665 articles
Browse latest View live

שִׁוְיוֹן עַד כָּאן

$
0
0

שִׁוְיוֹן עַד כָּאן

רְקֹדְנָה, חַ"כִּיּוֹת מִיֵּשׁ עָתִיד וּמֶרֶצ.
פַּזֵּזְנָה, פֶמִינִיסְטִיּוֹת בִּגְרוּשׁ,
הוֹגוֹת שֶׁמִּשְׁנָתָן הַשִּׁוְיוֹנִית אוֹמֶרֶת –
לָאֵם תְּנוּ גֵּרוּשִׁין; הָאָב טָעוּן גֵּרוּשׁ.

תְּנוּ כִּיף, אַתֶּן שֶׁיֶּלֶד הוּא לָכֶן קְלַף גּ'וֹקֶר.
סַפֵּרְנָה עַל מִגְדָּר. סַפֵּרְנָה עַל מִדְרָג:
מִדְרָג בֵּין גֶּבֶר זוֹל לִגְבֶרֶת שֶׁבְּיֹקֶר.
קוֹרְאִים לָזֶה שִׁוְיוֹן כְּמוֹ שֶׁקּוֹרְאִים לִי דְרָאג.

קַפֵּצְנָה בַּמְּלִיאָה בְּחִבּוּקִים שֶׁל יַחַד.
דַבֵּרְנָה עַל קִדְמָה עַד שֶׁנַּתְחִיל לִקְלוֹט.
הַסְבֵּרְנָה לָנוּ מָה רָעָה הַפַּטְרִיאַרְכְיָה –
וְלָמָּה רַק נָשִׁים טוֹבוֹת כִּמְטַפְּלוֹת.

               ♦ ♦ ♦

לוחמות השוויון בפעולה; צילום מסך

לוחמות השוויון בפעולה; צילום מסך

כִּוּוּנִים

מֻמְלָץ לְהַזְכִּיר לַצִּבּוּר בְּיָמִים
כְּמוֹ הַיּוֹם וּמָחָר וְאֶתְמוֹל:
לִשְׂנוֹא עֲרָבִים – זֶה לֹא יָמִין.
לִשְׂנוֹא יְהוּדִים – זֶה לֹא שְׂמֹאל.

              ♦ ♦ ♦

הַמִּרְפֶּסֶת

הָנִיחוּ לוֹ, לַמְּגַדֵּף מִשְּׂמֹאל.
בַּמֶּה כְּבָר יְשַׁכְנֵעַ אֶת עַצְמוֹ?
הַמְּצִיאוּת אֶת כָּל הֲזָיוֹתָיו עוֹקֶדֶת,
הַהֲמוֹנִים כְּבָר לֹא מִסְתַּנְוְרִים מִסְּחוֹרָתוֹ,
מֵהַשְּׁטָחִים שֶׁכְּבָר מָסַר עָפוֹת רָקֶטוֹת,
הָעֲרָבִים מִזְּמַן יִבְּשׁוּ לוֹ כָּל חֲלוֹם רָטוֹב,

תַּהֲלִיכֵי-שְׁלוֹמוֹ עָפִים בְּאִנְתִּיפָאדָה,
אָבִיב עַרְבִי הִפְרִיחַ לוֹ אֶת הַיּוֹנִים,
עִם אָסָד בַּאְסָה וְהָלְכָה כָּל הַפַנְטַזְיָה.
וְהוּא לְאַט אֲבָל בָּטוּחַ כְּבָר מַפְנִים.

הוּא עוֹד מַמְשִׁיךְ בָּאֲקָדֶמְיָה לִשְׁלוֹט,
וּבַתַּרְבּוּת, וּבַתִּקְשֹׁרֶת, וּבְעוֹד כַּמָּה
מַאֲחָזִים קְשֵׁי עֹרֶף – אַךְ כְּבָר תָּמָה
עוֹנַת הַצַּיִד; מַה נִשְׁאָר לוֹ עוֹד לִתְלוֹת
בּוֹ אֶת עֵינָיו אוֹ לְהָטִיחַ בְּרֹב דְּרָמָה?
שְׁאֵרִיּוֹת קָרוֹת שֶׁל עֲלִילוֹת.

The post שִׁוְיוֹן עַד כָּאן appeared first on מידה.


השמאל הקולני שכח מה זה להיות ביטחוני

$
0
0

הדאגה לביטחון ישראל מזוהה כיום עם הימין והחתירה לשלום עם השמאל, אך זה לא תמיד היה כך מבט חפוז בהיסטוריה יגלה שמנהיגי העבר של מפא"י לא היססו להפעיל כוח כשהדבר נגע לאינטרסים הקיומיים של ישראל ד"ר אודי מנור, איש השמאל הציוני, בקריאת כיוון למחנה שלו

ידעו להפעיל כוח כשצריך; יגאל אלון במלחמת העצמאות. באדיבות ויקימדיה

ידעו להפעיל כוח כשצריך; יגאל אלון במלחמת העצמאות. באדיבות ויקימדיה

הטעות הגדולה ביותר של אלו המוכרים בציבור כ'שמאל', היא ניסוח זהותם העצמית כ'מחנה השלום'. זהות עצמית זו בנויה על שורה של מצוות עשה ואל תעשה: הפגנת בעלות על 'הנאורות'; התייחסות אל 'הקו הירוק' כאל ישות מיתולוגית קדושה שנבראה אף היא בששת ימי הבראשית; עיקום אף בכל פעם שהצירוף 'ממשלת ישראל' מוזכר בהקשר כלשהו; ציקצוק לשון בכל פעם שהדגל מונף וההמנון מושר; אמירת אמן על דף מאמרים מסוים בעיתון מסוים אחד; סגידה לכל מה שאומרים אי-שם ב'עולם' על ישראל.

קבלת עול מלכות שמיים זו מבטיחה לאיש מחנה השלום חלק ב'עולם הבא', עולמם של "כלל אזרחיה הדמוקרטים" והנאורים. במצב הדברים הקיים, או שאתה במיעוט הטהור של מחנה השלום או שאתה במקרה הטוב לאומן אטום, ובמקרה השכיח גזען ופשיסט.

ובעוד השלום הפך לעניין המרכזי של השמאל, נזנח על-ידו מושג יסודי בהרבה: ביטחון. כפי שכבר הסביר פעם ביאליק, למלים יש חיים משלהן. המילה ביטחון הפכה מזמן להיות נחלת הימין, ואילו מי שמזוהה בשיח הציבורי עם השמאל רואה בה תירוץ לאלימות ישראלית בלתי מרוסנת, שכל תכליתה כיבוש והנצחת הסכסוך.

קרוב לוודאי שההאשמות הללו כלפי הימין הישראלי נכונות לפחות לגבי כמה מאנשיו. אבל העובדה שישנם אנשים העושים שימוש מניפולטיבי במושג מסוים – ביטחון במקרה הזה – לא הופכת אותו למיותר או שקרי.

ראשית, מפני שכידוע השמאל הציוני שהנהיג את הישוב היהודי בארץ ישראל ואת התנועה הציונית לפחות מאז 1933 ועד 1977 לא רק שלא בחל בענייני ביטחון, אלא שהוא ראה בהם צידוק מוסרי מן המדרגה הראשונה: הציונות ומדינת ישראל באו לשים קץ לזילות חייו של היהודי באשר הוא.

ושנית, מפני שאזרח בר דעת, לא משנה מה עמדתו הפוליטית ומה הוא חושב על הממשלה הנוכחית, לא יכול שלא לשאול את עצמו שאלות נוקבות בענייני ביטחון, לנוכח האירועים במה שנותר מסוריה ושכנותיה ומאלו המתרחשים באירופה, אפריקה ובשאר חבלי תבל.

המוצא לתסבוכת הזו של השמאל, מצוי כרגיל בהפעלה מחודשת של השכל הישר. 'מחנה השלום'?! האם יש מישהו שלא רוצה שלום?! כולם הרי רוצים שלום, השאלה היא באילו תנאים. גם תנועת חמאס תשמח להשכין שלום בארץ הזו, אבל לא לפני שיתמלאו כל תנאיה, בראשם שיבת היהודים למעמדם המקורי: בני חסות בעולם האסלאם. סביר להניח שלהוציא פה ושם צדיקים נלהבים, רוב הישראלים – כולל 'מחנה השלום' וג'ון קרי – ידחו על הסף 'פאקס-חמאסה' מעין זה.

שלום אם כך, לא יכול להתקיים ללא תנאים הכרחיים של קבלה הדדית יהודית-פלסטינית. ובדומה למקרים אחרים בעברם של אחרים, תנאים כאלו מחייבים גם הצהרות וגם מעשים. ובמצב בו יש חוסר גם בהצהרות וגם במעשים, כל שנותר הוא להמתין בסבלנות.

זו היתה דרך המלך בה צעדו מנהיגי תנועת העבודה הציונית מראשיתה. לא במקרה הם גם חרשו, גם בנו, גם ניהלו מדיניות חוץ וגם הקימו כוח צבאי שלימים היה עמוד השדרה של צה"ל. לעולם הם לא פעלו מתוך הנחה ששלום הוא תנאי למימוש מטרות הציונות.

לשלום יש תנאים; בן-גוריון ורבין. באדיבות ויקימדיה

לשלום יש תנאים; בן-גוריון ורבין. באדיבות ויקימדיה

היטיב להגדיר את הגישה הזו יגאל אלון שנהג לדבר על כל הממדים הללו של 'החוסן הלאומי' במונחים של 'כלים שלובים': גם וגם. גם צבא וגם כלכלה; גם כלכלה וגם חברה; גם חברה וגם התיישבות; גם התיישבות וגם הכרה בינלאומית; גם מדינאות נבונה המחפשת בעלי ברית וגם עמידה עיקשת על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל 'אפילו' במחיר חיכוך ועימות עם הגדולות שבידידותינו.

לשמור בכוח על הזכות

אלון לא היה היחיד שאחז בגישה זו. בדגש כזה או אחר דברי אלון מבטאים את הגישה של דור המנהיגים שהקים את המדינה ושאלון רק 'יצק מים על ידיהם': בן-גוריון שראה בבניין אומה 'סגולי' תנאי יסודי לבטחון לאומי, או אשכול שלא במקרה החל דרכו כאיש מקורות וכאדם שאחראי על הקמתם של מאות מושבים, ושלפני שלקח על עצמו את השילוב בין ביטחון למדינאות לאומית הספיק להיות שר אוצר.

אישים אלו ורבים אחרים ששימשו בתפקידים לאומיים, לא בחלו בבניין הכוח הצבאי וגם לא בשימוש בו. הם פעלו לאור הנחת היסוד שהתנועה הציונית ומדינת ישראל קיימות בזכות אך שעל הזכות הזו יש לשמור בכוח. עם זאת, בניגוד ליריביהם מימין, הם הבינו היטב את מגבלות הכוח ותמיד ניסו לעשות בו שימוש מתוך פרספקטיבה מדינית. כך או אחרת, לא מדובר היה בחבורת פציפיסטים כפי שניתן אולי ללמוד מהאופן בו מנסים ב-20 השנים האחרונות לעצב את מורשת רבין.

איפה הם ואיפה מי שמזוהה בימינו עם השמאל. השמאל יוכל לשוב לעמדת הנהגה רק כאשר דימויו בעיני הציבור הרחב יהיה אמין יותר. האמינות הזו עוברת בנאמנות ברורה לאינטרסים הביטחוניים של ישראל. אמונה אמינה ונאמנה כזו ממילא איננה סותרת את ההסכמה הישראלית הרחבה – החוצה גבולות מפלגתיים, עדתיים ודתיים – לפשרה מדינית. להפך. היא תנאי לה.

את האמינות הזו אפשר להתחיל לבנות דרך מתן תשובות כנות לשאלות ביטחון יסודיות. האם למשל סבורים אלו המקדשים את הקו הירוק, שנסיגה ישראלית מלאה, כולל פינוי כל ההתיישבות היהודית, תגביר את הביטחון בצד 'הנכון' של הקו הקדוש? האם נסיגה חד-צדדית תשפר את רמת חייהם וביטחונם של יהודים ופלסטינים?

לשוב אל הביטחון

כשם שאי אפשר להחליף את קשיי המציאות בסיסמה כזו ('שלום עכשיו') או אחרת ('ישועת השם כהרף עין'), כך אי אפשר להחליף את העם. לעומת זאת, אפשר גם אפשר להחליף את השמאל.

הדרך עוברת במאבק מחודש על המושג ההיסטורי הזה שהפך בשנים האחרונות למונופול של אנשים שסיסמאותיהם-אמנותם ושקהל היעד שלהם הוא לא יושבי הארץ הזו אלא כמה אינטלקטואלים במערב הפוסט-קולוניאליסטי.

הנסיון של 'העבודה' – המפלגה היחידה שיכולה להוות עדיין חלופה שלטונית מכל בחינה – ללכת 'אל המרכז' הוא מיותר לגמרי. 'העבודה' וגורמים אחרים הרואים בעצמם 'שמאל ציוני' הם הראויים לתואר 'שמאל'. בחינה הגונה של רשימת מפלגת העבודה בימינו תגלה בקרבה לא מעט אישים העונים לתאור הזה. ומה שנכון לגבי כמה חברי כנסת, נכון בהרבה לגבי עשרות אלפי חברי מפלגה, ונכון פי כמה לגבי מאות אלפי בוחרים. אלו, אלו ואלו לא שכחו להיות ביטחוניים.

הבעיה היחידה שלהם היא שמישהו השתלט להם על עולם המושגים: הדמוקרטיה הפכה לנחלתם של מתנגדי הלאומיות היהודית; השלום הפך לנחלתם של אלו שמרוב בושה על הצלחת הציונות מעוניינים להסתתר בצל של הקו הירוק; הביטחון נמסר בשמחה לאיד ממש לימין המשוקץ.

חבל, כי השמאל הציוני הישן והדי-טוב, לא רק שלא שכח מה זה להיות יהודי ומי הם ומה צריכים היהודים, אלא שהוא ידע לשלב דמוקרטיה, לאומיות, ביטחון, חברה ומדינאות אחראית. ומה שהיה בעבר יכול לשוב ולהיות בהווה.

ד"ר אודי מנור הוא מרצה בכיר במכללת אורנים, חבר קיבוץ עין השופט ואיש מפלגת העבודה.

The post השמאל הקולני שכח מה זה להיות ביטחוני appeared first on מידה.

מתקפת המשובטים: הגלגול החדש של V15

$
0
0

'קול אחד'? V15? 'דרכנו'? הכישלון הצורב בבחירות האחרונות לא בלבל את עמותות השמאל, שממשיכות לנסות לבלבל את הציבור • בכמה דרכים שונות אפשר לכתוב "אותה הגברת בשינוי אדרת"?

שמאל בתחפושת; הפגנת ארגון V15 לפני הבחירות. צילום: תומר ניוברג, פלאש90

שמאל בתחפושת; הפגנת ארגון V15 לפני הבחירות. צילום: תומר ניוברג, פלאש90

זוכרים את ארגון V15? כן כן, זה מלפני הבחירות שניסה למכור לכם את ה"פשוט מחליפים" וה"כמה רע פה". למקרה שתהיתם, למרות הכישלון המוחץ, הוא עדיין חי. בדף הפייסבוק שלו תמצאו בימים אלה הזמנות לחוגי בית, מלחמות ב#שודהגז והקרנות מאורגנות של 'מגש הכסף'. הרי גם זה, כמובן, "לא עניין של ימין ושמאל". בחודש ספטמבר האחרון, בראיון ל'הארץ', הסבירו נציגי V15 והשותפים לדרך ולמימון בתנועת 'קול אחד' כי כבר גיבשו אסטרטגיה חדשה לקראת הבחירות הבאות. כך הסבירה פולי ברונשטיין, מנכ"לית 'קול אחד':

הפעם אנחנו מחפשים את האנשים שהם לא איתנו מהסיבות הלא נכונות: מצביעי ליכוד שמקומם במחנה המתון. אנחנו תופסים את הליכוד כמפלגה שהקצינה ימינה והיא קיצונית יותר ממצביעיה. אם נוכל להיפגש פנים אל פנים עם מצביעי הימין הרך נוכל להראות שיש לנו הרבה יותר מה במשותף מאשר מה שמפריד. זה לא קמפיין בחירות. אנחנו מחפשים את הציבור שיכול להתאחד סביב אותם ערכים: מדינה יהודית ודמוקרטית, שתי מדינות כדרך היחידה לשמור על מדינה יהודית שלא רוצה לספח 2.6 מיליון אזרחים בגדה. אנחנו מדברים על צדק חברתי ועל סולידריות חברתית.

ואכן, אתמול זה הגיע: האיחוד המיוחל הרשמי של V15 ו'קול אחד' ל"תנועה פוליטית-אזרחית חדשה": 'דרכנו'. זכרו את השם הזה. מעתה לא עוד להוציא את אדישי השמאל לקלפיות – הפעם מבקשים הפעילים הקדחתניים לפנות ישירות ל"מחנה המתון", אותם אנשים ש"מבינים שאי אפשר להמשיך לעצום את העיניים ולחשוב שהכל יסתדר מעצמו", ולהפציר בהם "לפעול כדי להביא לשינוי. בממשלה, בכנסת, ובעיקר בשטח". הדברים הללו לקוחים מאתר התנועה הטרייה, שכתובתו עדיין זו של V15.

במילים אחרות, מפלגת "רק לא ביבי" ממתגת את עצמה מחדש עם מטרות פוליטיות מוגדרות יותר ושיטת עבודה חדשה. אך אותה הגברת בשינוי אדרת מפספסת, כרגיל, את התמונה הרחבה: ההתנשאות אותה התנשאות, והחתרנות אותה חתרנות. אופייני למדי, אך נראה שממש קשה להם בעמותות השמאל להפנים את הרובד הבסיסי ביותר של הדמוקרטיה ולתת קצת קרדיט לציבור. 985,408 בוחרים אמרו את דברם בקלפי, לא בגלל "הסיבות הלא נכונות" או בגלל שהם לא מבינים מה הם באמת צריכים; להיפך. הם גם קלטו היטב את הבלוף ה"א-מפלגתי" שמאחוריו מתחבאים להם מבחר של פעילים המזוהים עם מפלגות השמאל.

"הדף הזה נקרא בעבר V15 - ניצחון 2015. האם השם החדש מטעה או פוגעני?"; ותודה לפייסבוק. צילום מסך

"הדף הזה נקרא בעבר V15 - ניצחון 2015. האם השם החדש מטעה או פוגעני?"; ותודה לפייסבוק. צילום מסך

אם זה נראה כמו ברווז

עוד בשנת 2013 חשף לראשונה עדי בן חור מעל דפי אתר זה את זהותם הפוליטית של פעילי תנועת 'קול אחד'. תנועה זו הוקמה בשנת 2002 על-ידי איש העסקים דניאל לובצקי, אותו אחד שמימן גם את V15 ומעתה גם את 'דרכנו'. הטריגר היה משלחת שארגנה התנועה, בשיתוף עם אגודת הסטודנטים, לביקור במוקטעה ברמאללה ומפגש עם הפרטנר אבו מאזן. או כמו שאנחנו קוראים לזה: קידום אג'נדה פוליטית על גבם של ציבור הסטודנטים בישראל.

בתחקיר המקיף חשף בן חור כיצד בשנת 2009, תחת כהונתו של טל הריס כמנכ"ל 'קול אחד', נעשה אבישי ברוורמן, ח"כ מטעם מפלגת העבודה, חבר הנהלה בארגון. יועץ התקשורת של ברוורמן באותה התקופה, נדב גלאון (הבן של), קיבל כשנתיים לאחר מכן את תפקיד האחראי במחלקת קשרי ממשל וחוץ של 'קול אחד'.

הקשרים למפלגת העבודה לא נעצרו שם. באותה תקופה כיהנו בהנהלת 'קול אחד' אסף הלחמי, אחד ממייסדי 'קול אחד' וחבר פעיל במפלגת העבודה; פארה חודורוב, מנכ"ל ארגון יוניצ"ף העולמי בסניף ישראל והיועצת של שמעון פרס בין השנים 2002-1996, בעת ששימש כשר שת"פ אזורי ושר חוץ מטעם המפלגה; קולט אביטל, לשעבר חברת כנסת מטעם מפלגת העבודה; דוד לפלר, לשעבר מנכ"ל משרד המדע וחבר מפלגת העבודה; אפרים סנה, חבר מפלגת העבודה; וחבר המועצה הציבורית של 'בצלם' ד"ר אלון ליאל, שניסה לרוץ לפריימריז של מפלגת העבודה לכנסת השש-עשרה אך נכשל.

במאי 2012 התמודד טל הריס למשמרת הצעירה של מפלגת העבודה, ובספטמבר של אותה השנה הוא נבחר לכהן בסניף המפלגה ברעננה. אחרי הבחירות של 2013, הריס, יחד עם רכזת ירושלים של 'קול אחד' מאיה פרץ, עובדים כדי לקדם את שלי יחימוביץ' בפריימריס של העבודה. גם שם הם נכשלו כשבוז'י הרצוג תפס את הכיסא.

בנובמבר של אותה השנה מחליפה לורה טלינובסקי את הריס ומתמנה למנכ"לית 'קול אחד'. גם היא, הפתעה, חברת מפלגת העבודה, ושימשה כדוברת של שלי יחימוביץ' בין השנים 2013-2010. נדב גלאון פרש מתפקידו כאחראי על קשרי ממשל ויחסי ציבור בספטמבר 2013 והוחלף על-ידי רועי נוימן, בעבר דובר אנשי המחאה החברתית – דפני ליף, רגב קונטס וסתיו שפיר (כיום חברת כנסת מטעם מפלגת העבודה) – ומי ששימש לאחר מכן כעוזר הפרלמנטרי של חברת הכנסת מיכל רוזין ממרצ.

כל זה לא הפריע לנוימן לכתוב בתגובתו לכתבה כי "אנחנו ארגון א-מפלגתי שתמיד עבד עם מפלגות מכל הקשת הפוליטית – ימין שמאל ומרכז". אין מה לומר, משכנע. כשכל הגווארדיה המכובדת הזו מתכנסת לשוחה אחת, אין ספק שניתן להמציא ממנה תנועה "א-מפלגתית".

"את חושבת שאנשים מטומטמים?"

בינואר 2015 פרץ ארגון V15 לתודעה הישראלית עם קמפיין אגרסיבי להחלפת השלטון בישראל. חיש מהר התחוללה סערה סביב סוגיית המימון שלו, שהגיע, כאמור, דרך ארגון 'קול אחד'. התברר כי זה האחרון זכה לפחות למענק אחד ממחלקת המדינה האמריקנית, עובדה שהעלתה חשדות בדבר מעורבות אמריקנית בבחירות בישראל. זה הגיע עד הקונגרס, כאשר הסנטורים טד קרוז ולי זלדין פניה רשמית לנציב רשות המס האמריקנית לפתוח בחקירה ולברר האם העמותה של 'קול אחד' בארה"ב עוסקת בפוליטיקה ובכך מפרה את החוק האמריקני. במקביל, טענה מפלגת הליכוד כי V15 פועל באופן אסור ובניגוד לחוק מימון מפלגות.

החקירות הרשמיות לא צלחו, בעיקר מכיוון שהן פספסו את האמת הפשוטה – עמותות מן הסוג הזה נולדו בדיוק לתוך הוואקום שמאפשר להן להתנהל בעמימות מחד גיסא, ובאופן חוקי מאידך גיסא. אבל השיטה היא אותה שיטה: תמיד יש שם שאיפה נעלה וכללית – "להחליף את השלטון", "זכויות אדם", "צדק חברתי", "של כולנו" וכד'; תמיד יש שם ניסיון לפעול בדרכים פתלתלות כדי לעקוף את רצון הבוחר והדמוקרטיה בסיבוב; ובדרך כלל גם יש שם מימון של מדינות זרות, בצינורות כאלה ואחרים. המטרה תמיד אותה מטרה: לכפות שינוי.

אך שלא כמו במקרים כמו לחימה בטרור, חוקי עבודה ומדיניות הגירה, שם הציבור הכללי פחות מעורב ומשפיע, ונטל המלחמה בחתרנות נופל על כתפי נבחרי הציבור, במקרה של בחירות יש לעם כלי חזק לבטא את דעתו. והוא אכן עשה זאת. העם מבין שאם זה הולך כמו ברווז ונשמע כמו ברווז, זה כנראה עמותה חדשה של השמאל. החשדנות האינטואיטיבית הבריאה הזו בדרך כלל מוכיחה את עצמה כנכונה.

בתחילת חודש פברואר 2015 התארחה מנכ"לית 'קול אחד' פולי ברונשטיין באולפנו של ירון לונדון, בניסיון להמציא תירוצים למימון ולפעילות ה"א-מפלגתית" של ארגון V15. השימוש בכסף שקיבל הארגון, הסבירה ברונשטיין, נועד "לחולל שינוי". אבל שינוי בסופו של דבר זה "להפיל את נתניהו", הקשה לונדון, "אין לזה פרוש אחר?". כאשר ברונשטיין המשיכה להתפתל, סיכם לונדון בחדות ובבהירות את לוז העניין: "תגידי, את חושבת שאנשים מטומטמים? אנחנו יכולים לרמות את עצמנו, אנחנו יכולים להצטייד בעורכי דין ערמומיים שיאמרו... זה כמו [במקרה של אהוד] ברק, עם עמותות ברק – בדיוק אותו דבר... חוכמעס".

כמעט שנה עברה מאז, הימין כבר ניצח בבחירות, אך עבור 'קול אחד' ו-V15 – סליחה, 'דרכנו' – דבר לא השתנה. מסתבר שהם עדיין חושבים שאנשים מטומטמים.

The post מתקפת המשובטים: הגלגול החדש של V15 appeared first on מידה.

מחאת מתווה הגז – מלכודת לימין

$
0
0

זה לא עניין של ימין ושמאל? • ככל שחולף הזמן מתגלות עוד ועוד ראיות שמצביעות על המטרה האמיתית שמאחורי המחאה נגד מתווה הגז: הפלת השלטון הקיים בישראל

מחאה במסכה; הפגנה נגד מתווה הגז. צילום: תומר ניוברג, פלאש90

מחאה במסכה; הפגנה נגד מתווה הגז. צילום: תומר ניוברג, פלאש90

מארגני המחאה המקצועית נגד מתווה הגז לא נחים על זרי הדפנה. לכל אורך התקופה הם עושים מאמץ מיוחד כדי לשכנע את הציבור שאין מדובר במחאה של שמאל, אלא במחאה ציבורית ללא שיוך פוליטי. ממילא עולה השאלה המתבקשת: מדוע הם עושים את המאמץ הזה?

חשוב לציין, כי בעוד שהמחאה מצליחה בקרב אי אלו פוליטיקאים שנראים כמי שאין להם כוח להתמודד עם לחץ תקשורתי אלים, הרי שהציבור הרחב אינו נענה לקריאה להצטרף בהמוניו אל השמאל הקיצוני. בכל מוצ"ש יוצאים אלפים בודדים של מוחים מקבוצות המחאה המתפזרות במספר מוקדים בכדי ליצור אפקט תקשורתי, אך הציבור איננו מצטרף. למען הפרופורציה, אם ערכו של מנדט אחד בבחירות האחרונות היה כ-35,000 מצביעים, הרי שמשתתפי המחאה מונים כשישית מנדט של אנשי שמאל, קומץ רעשני ובוטה.

מי שעמד על האופי השמאלי הקיצוני של המחאה היה ישי פרידמן מעל דפי אתר זה, במאמרו "הפנים האמתיות של מאבק הגז". פרידמן הראה כי המוחים מגיעים משורות השמאל הקיצוני, עמותות וארגוני שמאל שחלקם פעלו להמלכת ממשלת שמאל בבחירות האחרונות. כמו כן הראה פרידמן, כי הקרן החדשה לישראל מושקעת כספית בארגון "אנו", שמנהל מאבקים רבים, בין היתר להשארת המסתננים מאפריקה בישראל, ואשר משחק תפקיד מרכזי גם במחאה גד מתווה הגז.

חמישה חדשים חלפו מאז כתבתו של פרידמן, ופעילי המחאה עדיין לא מצליחים לסחוף אחריהם את הציבור, חרף מאמציהם העילאיים. המצב הגיע לידי כך שבמוצ"ש האחרון פרצו המוחים בזעקות שמחה אדירות: מתנחל מאלקנה הגיע להפגנה, וואו.

מסתתרים מאחורי סוגיות כלכליות

אם כן, מדוע משקיעים ארגוני השמאל הקיצוני משאבים כה רבים במחאה נגד מתווה הגז? את מטרת העל של ההתמקדות בנושאים כלכליים הבהיר בעבר דורון צברי, יוצר סדרת התעמולה הפסאודו-כלכלית 'מגש הכסף', הנתמכת גם היא על-ידי הקרן החדשה לישראל. בכנס שארגן ארגון "שלום עכשיו" בשנת 2012 אמר צברי:

אנחנו מדברים במהות, איך אנחנו חוזרים חזרה, כובשים ת'שלטון, נהיים רלבנטיים, כובשים ת'שלטון. וכל השאר קצף על המים, משם אני מתחיל, איך אנחנו חוזרים חזרה לכבוש את השלטון.

זאת מטרת העל, לכבוש את השלטון. אך מאחר והשמאל הוא מיעוט פוליטי, הדרך היא להסיח את דעת הציבור אל נושאים שבשיח הציבורי אפשר להציג כ"לא-פוליטיים", ובעיקר תחומים חברתיים-כלכליים. הנה המשך דבריו:

איך אנחנו חוזרים להיות רלוונטיים לחיים של האדם הממוצע, איזה חיבור רגשי אנחנו מציעים, ואיך מבחינתי, האמת של זה, היא לקרוא תיגר על כל המציאות. לקרוא תיגר על השיטה הכלכלית. לא תיקונים פה תיקונים שם, יש לנו הסתייגות מספר 47. לא! הכל! להפוך את השולחן! להפוך את השולחן במועדון. לא לשרוף את המועדון, להפוך את השולחן. זה המהות של מה שאנחנו צריכים לעשות.

הכנס בו דיבר צברי נערך כשנה לאחר המחאה החברתית של 2011, וצברי מזכיר את המחאה כדרך הנכונה לחיבור רגשי לציבור וכמובן לדרך של השמאל לכבוש את השלטון. בהמשך ישיר לגישתו זו, חשף צברי בראיון ל'הארץ' מלפני כחודשיים (לפני שעלה לאוויר "מגש הכסף") כי מטרתו היא "לגרום לאנשים לצאת לרחובות ולדרוש שינוי", ו"להקים 200,000 איש מהכיסא". צברי לא מסתיר את הצבעתו למרץ, ובאותו ראיון לא מהסס לבטא את תיעובו לנתניהו ולימין בכלל, בשילוב הרגיל של התנשאות ותחושת צדק קוסמית. בסדרה שיצר מככבים גיא רולניק, ירון זליכה, המסייע ליו"ר ההסתדרות ניסנקורן ותומך שלי יחימוביץ', והקומוניסט דני גוטווין. המחאה החברתית-כלכלית אם כן היא חלק ממערכה להפלת שלטון הימין, ומחאת הגז היא קרב באותה מערכה.

הכירו את דורון צברי, במאי הסרט 'מגש הכסף', שמספר כבר לפני שלוש שנים מה באמת עומד מאחורי "העשייה החברתית" של השמאל הישראלי. חשוב לצפות.

Posted by ‎גלי ישראל‎ on Wednesday, November 18, 2015

                                                    דורון צברי מדבר בכנס השמאל הישראלי, 2012

טוב לישראל, רע לשמאל

המטרה השנייה של מחאת הגז נחשפה בכתבה באתר של ארגון השמאל מרכז מולד רק לפני ימים אחדים, במאמר של עמרי אילת. שימו לב לכותרת המאמר: "מתווה הגז ישרת את סיפוח השטחים: מהי תשובת האופוזיציה?".

לא תאמינו, אבל הטענה של כותב המאמר היא כי מתווה הגז יחזק את ישראל בזירה הבינלאומית ויפגע בלחץ הכלכלי כנגדה. יתירה מכך, הכותב מוטרד מכך שמתווה הגז ימנע את האפקטיביות של החרם על ישראל.

ממשלתו הרביעית של נתניהו אינה מתכוונת לשבת לשולחן המו"מ עם הפלסטינים או לקדם מהלך חד-צדדי של הפרדה ... בריתות עם תאגידי אנרגיה בין-לאומיים הן תעודת ביטוח עבור ממשלת הימין. חרמות יכולים להיות אפקטיביים נגד תוצרת חקלאית או תעשיית המזון של ישראל. כאשר מדובר בתוצרת תעשייתית היתכנותו של חרם מצטמצמת, ובתחום האנרגיה הוא חסר סיכוי ... מובן שישראל לעולם לא תהיה יצואנית אנרגיה בהיקפים הללו, אך המשוואה ברורה: עוצמה אנרגטית משמע פחות התערבות בין-לאומית. יתר על כן, נתניהו מאמין כי קשריהם (המפוקפקים לעתים) של פוליטיקאים אמריקאים עם חברת נובל אנרג׳י יכולים לרכך את עוצמת ההתנגדות החיצונית למדיניותה של ישראל.

איזו הודאה נהדרת: הכותב מוטרד מכך שמתווה הגז מוצלח. המתווה מחזק את ישראל ואת האינטרסים הישראליים, ומשום כך הכותב מתנגד לו. עדיפה לו ישראל חלשה וחשופה ללחץ בינלאומי. הגישה הזו מתכתבת כמובן עם האסטרטגיה של דורון צברי: " בריתות עם תאגידי אנרגיה בין-לאומיים הן תעודת ביטוח עבור ממשלת הימין". כלומר, מתווה הגז ישרת את שלטון הימין ולכן הוא רע.

האם מישהו יופתע מכך שארגון מולד, שזכה לתמיכה נדיבה מהקרן החדשה, השתתף בהפקת הסדרה "מגש הכסף"?

המטרה: הפלת הממשלה

אם כן, השאלה המרכזית שלנו מקבלת תשובה חד-משמעית: השמאל רואה במחאה נגד מתווה הגז דרך להחלפת שלטון. בנוסף, הנתיב הכלכלי לכיבוש השלטון הוא נתיב נסתר, מטרתו לגייס חלק מהימין למחאה שהיא לכאורה "לא עניין של ימין או שמאל" ולהפוך אותו לאידיוט שימושי.

מחאת הגז היא חוליה בשרשרת. השמאל השתמש באסטרטגיה החברתית-כלכלית בניסיון להביא להחלפת השלטון כבר ב-2003, באמצעות מחאת האמהות החד-הוריות נגד בנימין נתניהו, ובמחאת האוהלים ב-2011. המחאה נגד מתווה הגז היא המשך ישיר לאלו.

The post מחאת מתווה הגז – מלכודת לימין appeared first on מידה.

תעאיוש, בצלם, והקרן החדשה לישראל – מדוע השמאל לא מגנה?

$
0
0

מי שציפה שהשמאל יתגייס כדי להוקיע את פעילי 'בצלם' ו'תעאיוש' שתועדו בתחקיר 'עובדה' – התאכזב הודות לבסיס אידאולוגי נרחב המשותף לבוז'י הרצוג ול'בצלם', כנראה שקשה לצפות מהשמאל הישראלי לחשבון נפש רציני משה איפרגן מנתח

מעורבב יותר מדי עם הקרן החדשה; הרצוג. צילום: פלאש 90
מעורבב יותר מדי עם הקרן החדשה; הרצוג. צילום: מרים אלסתר, פלאש 90

תחקיר 'עובדה' שפורסם בסוף השבוע שעבר והסעיר את הרשת, הציג את פעילי 'בצלם' ו'תעאיוש' כמי שמסגירים לרשות הפלסטינית – לעינויים ומוות – ערבים שבודקים אפשרות מכירת קרקעותיהם ליהודים. בתגובה לתחקיר, אמרו חברי 'בצלם' ואנשי שמאל אחרים כי זהו "אפיק הפעולה הלגיטימי היחיד" העומד בפני פעיליהם. זו איננה היתממות, הם באמת סבורים שחובה למסור את אותם פלסטינים אומללים אל מותם. מדוע? מפני שלטעמם הפלסטינים הללו בוגדים בעמם. לעומת זאת, לאותם פעילי שמאל יהודים לא ממש אכפת שהציבור הישראלי ברובו, סבור שפעילותם שלהם נחשבת לבגידה בעם היהודי.

הכיצד עבור אותם פעילים "בגידה" בפלסטינים היא דבר נורא ומכעיס כל-כך אבל בגידה ביהודים לא? הסיבה לכך פשוטה: אותם פעילי שמאל חווים הזדהות מוחלטת עם הפלסטינים. השמאל הזה חצה לא רק את קווי המוסר ואולי גם את החוק, אלא גם את קווי הזהות הלאומית.

מהו מקורה של התופעה הזו? באיזו ערוגה אידיאולוגית צמח השמאל הקיצוני הזה? ובכן, לא כל כך נעים להודות בכך, אבל האמת היא שהוא צומח בערוגה של אותו שמאל שעדיין קורא לעצמו "ציוני". כשמבינים את הקשר האידיאולוגי הזה, מתבררות מאליהן כמה תמיהות נוספות.

פלסטין לפני הכל

השמאל שהקים את המדינה היה ציוני במובן הפשוט של העדפת האינטרס היהודי על-פני כל אינטרס אחר. אי-אפשר לדמיין את בן-גוריון מגן על ארגונים כמו 'שוברים שתיקה' או את ברל כצנלסון שותק בסוגיית פעילי 'בצלם'. היום לעומת זאת, לא צריך הרבה כדי לראות עד כמה המצב שונה.

השינוי המדאיג הזה, או למצער חלק מרכזי בו, התרחש במהלך שנות ה-90 – בהן השמאל שינה פניו האידיאולוגיות בכל הקשור לסכסוך הישראלי-פלסטיני: אי-אז בתחילת תהליך אוסלו עוד יכול היה אדם ציוני ותמים-דרך לקבל את הטענה כי לישראלים ולפלסטינים יש אינטרס משותף, מפני ששני הצדדים חותרים לפשרה ושלום. מי שקיבל הנחה זו האמין שנסיגות וויתורים, משום שהם עוזרים לפלסטינים, מקדמים גם את האינטרס הישראלי.

אלא שמאז הפלסטינים הוכיחו לישראלים שוב ושוב כי זוהי טעות. מבחינתם מדובר במשחק סכום אפס, כלומר, רווח להם משמעותו הפסד לנו. הציבור הישראלי למד את לקח הסרבנות הפלסטינית הזו ואת מחיריה הכואבים היטב. הנה, אפילו דניס רוס הודה בכך רק לפני מספר ימים ב'ניו-יורק טיימס'.

אבל השמאל שלנו נתפס לאותה אידיאולוגיה ולא מוכן לשחרר. מבחינתו הסכסוך הוא הדבר המרכזי ביותר שיש, ורק דאגה לאינטרס הפלסטיני תוכל לקדם את פתרונו. לא, אין כאן הגזמה. חישבו על כך: מדוע המחנה הציוני לא הצטרף לממשלה האחרונה, אלא הפקיר אותה (מבחינתו) לימין הדתי ולחרדים? הרי לו היה נכנס לממשלה, היה משפיע על המדיניות במגוון תחומים מרכזיים: חינוך, משפט, כלכלה, ביטחון, ועוד. מדוע אפוא הוא נותר בחוץ? התשובה של השמאל הייתה ברורה: בגלל שהממשלה הזו היא "סרבנית שלום". עבור השמאל, הפלסטינים באים לפני הכל.

לאמונה שטובת הפלסטינים היא טובת ישראל מתלווה אמונה נוספת, חשובה לא פחות, שתפקידה להסביר מדוע למרות האינטרסים הזהים לכאורה בין ישראל לפלסטינים, בכל זאת אין שלום. ובכן, לדעת השמאל אין שלום משום שישראל, בתור הגורם החזק והמשמעותי בסכסוך, לא עשתה מספיק כדי לרַצות את הפלסטינים ולהפוך אותם לידידינו. השמאל מאמין כי ההסבר העיקרי, ואולי היחיד, לסרבנות הפלסטינית הוא התנהלותה של ישראל: חששנית מדי, שמרנית מדי, לאומנית מדי וכוחנית מדי.

אם כן, שתי האמונות הללו: שהאינטרס הפלסטיני והישראלי זהים, וכי ישראל, בתור הצד החזק, אשמה בכישלון מציאת פתרון לסכסוך, הם הלב האידיאולוגי הפועם של השמאל היום. גם ב'מחנה הציוני' – "מפלגת מרכז" כפי שכינה אותה מנהיגה בוז'י הרצוג – הסוגיה הפלסטינית היא שמגדירה אותה מבחינה פוליטית יותר מכל דבר אחר ומבדילה אותה מן הימין. אפילו ציפי לבני, שותפתו של הרצוג ומי שצמחה בבית בית"רי, הפנימה את שתי האמונות הללו. רק לאחרונה התברר שמלבד חברי "הרשימה המשותפת", לבני הייתה היחידה בכנסת שיצאה נגד מינויו של דני דיין לשגריר בברזיל, ובכך גיבתה שלושה פעילי שמאל קיצוני, שחתרו בפועל נגד המינוי.

מגבים את הקיצוניים; עזרא נאווי ובן זוגו הפלסטיני. צילום: פלאש 90
מגבים את הקיצוניים; עזרא נאווי ובן זוגו הפלסטיני. צילום: פלאש 90

גבולות המחנה התאדו

מסגרת המחשבה הזו מטשטשת מאוד את הגבולות בשמאל המכונה "ציוני", ומסבירה רבות מפעולותיו של השמאל בשנים האחרונות.

בתוך המסגרת האידיאולוגית הרחבה הזו, באופן טבעי, נפתח מחנה השמאל להכלת השמאל הקיצוני. בתוך גבולות רחבים כל כך יש מקום גם לגורמים רדיקליים כמו 'הקרן החדשה לישראל', שמפעילה ארגונים קיצוניים כמו 'בצלם', 'מולד', 'שוברים שתיקה' ו'עדאלה'. הגורמים הללו חולשים היום על חלקים נרחבים במה שמכונה ה'מחנה הציוני', והם לגיטימיים עבורו בדיוק משום שהם שותפים לשתי ההנחות היסודיות האידיאולוגיות המרכזיות שהצגתי לעיל.

יותר מכך. אפשר לראות שבתוך המסגרת האידיאולוגית הזו מתפרט השמאל לתת-זרמים, על-פי תשובה לשאלה המעשית: האם השמאל יכול לחזור לשלטון, ואיך. הבה נמפה את השמאל בחלוקתו הפנימית הזו, מימין לשמאל.

יש חלק בשמאל שמניח שהוא יכול לשוב לשלטון באופן דמוקרטי, כאשר החברה הישראלית תשנה את דפוסי הצבעתה. החלק הזה מצטמצם בשמאל יותר ויותר, ונודד למה שמכונה "המרכז". השמאל שעדיין מאמין בהיבחרותו, יחד עם זאת, מכיר בחולשתו האלקטורלית, ולכן לא מהסס להשתמש בכסף זר ומעורבות של גורמים מדיניים בזמן בחירות – כפי שראינו, למשל, בבחירות האחרונות. להסתמכות על כסף זה השלכות רבות, אבל לא כאן המקום לדון בהן.

חלק אחר בשמאל סבור שרחוק היום שבו המחנה ישוב לשלטון, אבל הוא מאמין שביכולתו להשפיע על המדיניות הישראלית דרך השליטה במוקדי כוח ישראליים. זהו שלטון "האליטות": אקדמיה, משפט, תקשורת, מערך הפקידות הממשלתי, ועוד. גם החלקים האלה בשמאל ששים למעורבות של גורמי חוץ, החל ב'קרן החדשה לישראל' (שהיא בכלל ארגון אמריקני) ועד למדינות זרות, מתוך הנחה שהכסף הזה יסייע לקידום מטרותיו מול הפופולריות של האידאולוגיה הימנית. האליטות יגבילו את הממשלה, יחנכו את האוכלוסיה, יעצבו את הנורמות המשפטיות והפוליטיות ברוחן, יגדירו מחדש את הדמוקרטיה כ"משטר של זכויות אדם", וכך יחוללו שינוי בחברה ובמדינה.

חלק שמאלי עוד יותר בשמאל כבר לא מאמין במסגרות המקומיות, ועיקר יהבו מושלך על לחץ בינלאומי שיופעל על ישראל. השמאל הזה מקדם את הסוגיה הפלסטינית בעולם, ופועל נגד ממשלת ישראל כמעט בכל אמצעי במטרה להוביל ללחץ בינלאומי, מתוך הנחה שרק כך ניתן לקדם את האינטרס הפלסטיני.

לבסוף, החלק השמאלי ביותר לא מאמין בחברה הישראלית, לא מאמין ביכולת להשפיע עליה מבפנים, אבל גם לא מאמין במסגרת הבינלאומית. מבחינתו, מדינות המערב והמוסדות הבינלאומיים כושלים גם הם בטיפול בישראל ובסכסוך. לשמאל הזה אין לאן לפנות, אלא לפלסטינים עצמם. יהבו מושלך על הרשות הפלסטינית, והוא כופף את עצמו למרותה כדי לקדם את טובת הפלסטינים. זה השמאל שמסגיר פלסטינים המוכרים אדמתם ליהודים.

השמאל הקיצוני בסימביוזה עם השמאל הציוני; צילומסך מאתר 'בצלם'

ה"נאוויזציה" של השמאל

השמאל, אם כן, מחולק בעיקר ביחס לתפיסתו את המציאות הפוליטית בישראל ובעולם, אבל מצוי בהסכמה עקרונית ביחס למרכזיות הסוגיה הפלסטינית ואשמת ישראל. העמדות הללו פותחות את השורות לגורמים לא-ציוניים בעליל, ומעבירות את השמאל הישראלי תהליך הקצנה. "נאוויזציה".

ברור מאליו שבשטח חלק מן ההבדלים בין הזרמים השונים בשמאל מיטשטשים, ויש פעילים שהם פעם כאלה ופעם כאלה, בהתאם לנסיבות. העיקר הוא שהודות להסכמה אידיאולוגית נרחבת ביחס לעיקר, הפעילים השונים, השייכים לזרמים שונים, משתפים פעולה במסגרות רבות.

כך, מנכ"לית הקרן החדשה לישראל, רחל ליאל, תתפקד למפלגת העבודה (כמו גם פעילי שמאל קיצוני אחרים), בעוד הקרן תומכת בארגונים רדיקליים ביותר. משום כך בוז'י הרצוג לא יכול לגנות את 'שוברים שתיקה', וזהבה גלאון קראה לעזרא נאווי, שרבים מהארגונים הללו שיתפו איתו פעולה בעבר, "אימפריה". השותפות האידאולוגית הזו ושיתופי הפעולה הרבים בשטח, מקשים על השמאל לגנות אפילו את מושאי התחקיר של אילנה דיין, שניסו למסור פלסטינים לעינויים וסיכון חיים. יש רק קו מחבר אחד המחבר בין כל הגורמים הללו: האמונה שחייבים לקדם בכל מחיר את האינטרס הפלסטיני.

המסקנה היא שכדי שהציבור יחזור לחשוב על השמאל כ"ציוני", והשמאל יחזור להיות רלוונטי בזירה הפוליטית, השינוי הנדרש ממנו גדול מאוד. עליו להפנים שההבנה הציבורית האינטואיטיבית למילה "ציונות" מחייבת להקדים את האינטרס הישראלי לכל אינטרס אחר, כולל הפלסטיני. משמעות הדבר היא הוצאה מחוץ למחנה של כל הארגונים והפעילים שזהו לחם חוקם. כמובן, איננו נאיבים. הסיכוי שכך יקרה דומה לסיכוי שלעזרא נאווי ונאסר נוואג'עה יהיה אכפת מזכויות אדם.

The post תעאיוש, בצלם, והקרן החדשה לישראל – מדוע השמאל לא מגנה? appeared first on מידה.

גזענות, התנשאות ושנאה: איך הגיב השמאל למהפך 77'

$
0
0

המאמר פורסם לראשונה בעיתון "דבר", תחת הכותרת: "אנשי הלוז ואנשי השוליים", ביום שישי 13.10.1978. אנו מודים למחברים על הרשות לפרסמו.

העוקב אחר התייחסותם של כותבים שמאלנים אל הימין בישראל  (ובעיקר אל ממשלת הליכוד) נאחז חרדה ומבוכה. יש בתגובות השמאלניות בליל של התנשאות, אפוטרופסות על הצדק ועל ההיגיון וגילויים בוטים ומעוררי פחד של שנאת אחים.

התנהגות השמאל הישראלי בתקופה שבין מהפך ה-17 במאי לכינון הממשלה לא עלתה בקנה אחד עם תדמיתו העצמית כמייצג השפיות, הנאורות והתבונה. להיסטריה, לפאניקה ולאבדן העשתונות התלווה חיידק מוזר: דמונולוגיה, ציור שדים. עוד בטרם נשלמה הרכבת הקואליציה נפוצו בעולם תחזיות השמאל : מלחמה בקרוב (מיליטריסטים, פאשיסטים !), עימות חריף עם קארטר (בגין!), סגירת הברזים על ידי ארצות-הברית, אבטלה על הסף ("מילטון פרידמן לך הביתה!"), הפעלת כוח צבאי נגד שובתים (אנטי פרולטריון!) והעמדת קומיסרים ז'דנוביסטיים נגד מבקרי המשטר (מקארתיסטים, קג"ב של אריק שרון וגאולה כהן).

ב"חותם" (3.6.1977) פורסם שיח בני קיבוץ. א' גרוסמן: "צריך להכין את הכיפות ואת הקסדות… כל העולם שלנו הולך להיחרב…ארץ ישראל הטובה והישנה, שאנחנו אולי מייצגים אותה , הולכת לעזאזל". המשורר ע' אלון: "זהו סוף תקופה בחיי הציונות. אני חש את ההרגשה הזאת של חורבן… המדינה אבדה לנו… אנחנו הולכים לקראת התאבדות". ולא נשכח את קריאתו ההיסטרית של עמוס עוז "להקים מחדש את הפלמ"ח " וההכרח המתקרב "לצאת לרחובות", לבריקדות. לא מעטים נזעקו לשמירת חופש הביטוי עוד בטרם התכנס הוועד המנהל החדש ברשות השידור.

כל אותו מסע הפחדה נעדר כל קורטוב של אהבת אחים, כבוד והגינות. נדמה לפתע שלציבור אכן מותרת זכות בחירה, אך רק מחנה אחד ראוי להיבחר ולשלוט. ה-17 במאי היה מפלה מהממת לשמאל, תבוסה המחייבת בדק בית. ב"עמדה" (יוני 1977) הועלתה סברה מבעיתה: "בנושא זה נהג בן גוריון בחוכמה פוליטית: בלי חירות ובלי מק"י. לשמור את חירות מחוץ לגדר הלגיטימציה". זוהי דעתו של ראש המכון לחקר הציונות , פרופ' גבריאל כהן (ח"כ לשעבר ב"עבודה"). הוא סבור שבמלחמת ששת הימים ניתן "הכשר לאומי מבחינת האחריות הלאומית לליכוד". הצטרף לגישה זו פרופ' שטרנהל (חבר "חוג 77") ב"הארץ". המסקנה המשתמעת מדברי הפרופסורים האלה: חבל שלא המשיכו במסורת ההחרמה והנידוי.

הסרת התווית "מוקצים" מן הליכוד קרבה את העם אל תפיסותיו. כיצד היה מגיב השמאל, לו הוכשר נידוי כאמצעי פוליטי כלפי ערבים בארץ או כלפי אלפי יהודים בארצות-הברית? האם לא היו רואים בכך תשעה קבין של גזענות ואנטישמיות?

א"ב יהושע מתייחס לאנשי גוש אמונים בלשון כמעט אנטישמית: "דתיים שכמותם", "כאשר נשתחרר מהשטחים נוכל להשתחרר גם מהם ("הארץ", 23.1.1976) יותר מנידוי: רצון להיפטר מהם.

תוויות גנאי

לא חסרו במקהלה היסטרית זו גם קולות שהשוו את עליית הליכוד בישראל לעליית הנאציזם. בריש גלי הודבקו תוויות של פאשיזם, קלריקליות וכיו"ב. היו גם מתונים יותר: י' טלמון ב"הארץ" (רה"ש תשל"ח): "לאומנות נבערת ומטופשת…פיקדון של שבט מסתגר וזועם". פרופ' שטרנהל, ("עמדה", יוני 1977): "האנאלוגיה העולה – אוגוסט 1914… נטייה לטובת האידיאולוגיה הימנית… אל הפאשיזם על בסיס זה. וב"הארץ" הגדיר שטרנהל את הציונות הימנית כתוקפנית ,קליריקלית ושוללת את זכויות הזולת". פרופ' א' סלע הביע פליאה, שתלמידי יחסים בין לאומיים מסוגלים להיות "פאנאטיים", תומכי ליכוד רחמנא ליצלן ("עמדה", יוני 1977).

גם סיקורים עיתונאיים אינם נקיים ממגמתיות ומסילוף. הדה בושס סוקרת את הוויכוח הטלוויזיוני בין ח"כ י' שריד לח"כ א' לין בעניין החוק בדבר המשך לימודיהם של תומכי אש"ף באוניברסיטאות. לפי תיאורה מדבר שריד "בקולו השפוי…בשם הצדק וההיגיון". היא מביאה את נימוקיו, אך משמיטה את נימוקי ח"כ לין, שאותם היא מגדירה כ"טיעונים פרימיטיביים", "אמצעים דמגוגיים". היא מוסיפה: "מר לין יודע שלפאשיזם יש כיום עתיד במדינת ישראל" ("הארץ", 24.7.1978). שלושה חודשים קודם לכן כתבה בושס: "אם היה אפשר להתדיין ולהתווכח אצלנו בשקט מתוך רוחב לב ושיקול דעת ענייני , בלי הדבקת תוויות מרשיעות, ובלי התבצרות קיצונית בעמדות ירי" ("הארץ" 21.4.1978).

הדה בושס, סוכנת הצדק וההגיון, כותבת על ד"ר י' אלדד: "אנשים שהצדק האבסולוטי הוא מונופול בלעדי שלהם עלולים לקחת את החוק לידם" (13.8.1978). אולם את כתבתה האוהדת על תלמה שילוני היא מסיימת במשפט: "שיהיה לי אומץ הלב הדרוש שלא למלא אחר חוקים מסוימים"("הארץ" 6.9.1978).

פאשיזם-תמונה-1

כרוניקה של התנשאות

לפני הבחירות רווחה התפיסה, ששלטון המערך הוא נצחי. ד"ר א' טורגובניק (ברב-שיח ב"ידיעות אחרונות"): למזלה של תנועת העבודה יש לה מתנגדים כמו הליכוד… מזלן של הציונות ושל מדינת ישראל קשור בעובדה, שמולן עומדים ערבים. כך אפשר לומר גם בזירה הפנימית".

ההסברים בעקבות המפלה עטופים בחלקם באבק גזענות ודיכוטומיה בין טובים לרעים. פרופ' שטרנהל ("הארץ") רואה קיטוב בין שני סוגי ציונות: מחד גיסא ציונות "ליברלית, מתונה ופתוחה" של "אוכלוסייה בוגרת יותר ומשכילה יותר", שאופייה "אשכנזי מערבי מאוד ומבוסס מאוד" – ומאידך גיסא, "ציונות תוקפנית, קיצונית , קלריקאלית, השוללת את זכויות הזולת" הנישאת על-ידי עדות המזרח. ציבור לא אשכנזי זה הוא ציבור "השכונות ושכבות המצוקה" ("הארץ", ערה"ש תשל"ח).

גם בועז עברון מודע לקיטוב זה. כך הוא מסכם את ההרכב האנושי של הפגנות "שלום עכשיו" ו"שלום בטוח": "אלה שהשתתפו בהפגנת 'שלום עכשיו' מאיישים את יחידות העילית, את המינהלות, את אנשי המקצוע, את האוניברסיטאות, היינו – הם המפעילים של מדינת ישראל. ואותו קהל בכנס 'שלום בטוח' מילא תמיד תפקיד שולי בחברה הישראלית" ("ידיעות אחרונות", 27.7.1978). אנשי השמאל אף מוגדרים על ידיו כ"ארץ ישראל היפה", "ליבו האמיתי של עם ישראל". על הדתיים התומכים ב"שלום בטוח" הוא אומר: "זו קבוצה שמעולם לא היוותה את הלוז שבעם הישראלי". רבבות אינטלקטואלים "לא יפים" יצטרכו  הכשר כדי להימנות על העילית ועל… "המפעילים".

לעיתים מובע חשש מפני שלטון רוב, שאינו ראוי לשלוט. יצחק בן אהרון כתב: "רוב זה מושתת על בסיסי כוח אלקטוראליים המתאפיינים בבורות, נחשלות וקנאות בלתי שפויה" ("זאת הארץ", 23.6.1978). יורם קניוק מגדיר שלטון דמוקרטי זה כ"שלטון זר" ("דבר" 18.8.1978) והוא תולה תקווה ב"מרד האשכנזי של 'שלום עכשיו', שהוא התופעה היפה ביותר שהייתה כאן". בקוטב הנגדי המכוער עומדות "השכונות של אבא בגין" (הכינוי לבגין מדגיש דבקות פוליטית פרימיטיבית). בועז עברון מביע הסכמה עם ההגדרה "שלטון זר" ועמוס קינן כותב: "שלטון הליכוד נשען על אלמנט המנוכר למדינה…שלטון הליכוד מנוכר למדינה" (8.9.1978). מה מקומנו במדינה, כאשר המומחים לקיטלוג ולקיטרוג הגדירונו כ"אלמנט מנוכר"?

הקיטוב בין המחנות הוא קיטוב עדתי ונותן לו ביטוי ברור פרופ' גורני בריאיון ל"הארץ": איש תנועת העבודה מוגדר כ"אשכנזי במוצאו, משכיל", איש ימין – "זעיר בורגני… טיפוס הבז לאינטלקטואליות וההופך את החומרנות לעיקרון… האקטיוויסט הלאומני הדוגל במדיניות של כוח ללא סייגים מוסריים". זהו עימות ברור בין יפים למכוערים, בין מטורפים לשפויים. בין חכמים לנבערים. הלב מסרב להאמין, שאנשי רוח ופרופסורים נתפסים להכללות כאלה. משתמעת מהדברים נימה של צער על שהחוק מכיר בשוויון בין קולו של איש ה"לוז" לבין קולו של איש ה"שוליים".

יורם קניוק. צילום: פלאש90
יורם קניוק. צילום: פלאש90

נדמה לפעמים שלכותבים שמאלנים סטנדרט כפול בעניין דמוקרטיה. בועז עברון מצהיר שה"מימשל הנוכחי אינו מבין כי כדי לקיים שלטון, הכרח להשיג הבנה עם אלה שבלעדיהם אי אפשר לבצע תוכניות שלטון". לאנשי העילית יש זכות וטו, לא רק זכות הצבעה בקלפי. והוא ממחיש באיום את כוחם של מטילי הווטו: "ההנחה של הממשל החדש… שמובטחת לו נאמנות אוטומטית של בני הקיבוצים וארץ ישראל היפה".

עברון אינו מופתע ממודעתו של הסרן הסרבן, שבאה בעקבות דבריו וכן מ"מכתב ה-100". לדבריו, מכתב המאה נכתב כי בגין "אינו מתחשב בדעתם" של כותביו (23.8.1978). האם בחתימת הסכם הביניים התחשב המערך בדעתם של הרצל ובלפור חקק?… האם היה עברון מצדיקנו לו הכרזנו אז סרבנות גיוס?

לא חסרו גילויי מרי נוספים. צלי רשף מ"שלום עכשיו" איים: "נוריד את החולצות הלבנות… נאלץ את הממשלה לשנות את מדיניותה". יגאל גלאי פירסם קריאה להצטרף אליו באי נכונות לשרת בגדה המערבית. התהיה ל"גוש אמונים" זכות וטו וזכות מרי כאשר תעלה של"י לשלטון? כדאי לזכור בהקשר זה את היחס להפגנות "גוש אמונים": "סכנה להרס הדמוקרטיה" (מזכ"ל ה"עבודה" , "מעריב" 22.8.1975). "פגיעה בתהליכים הדמוקרטיים" (החטיבה הצעירה של מפ"ם). הנאמנות לדמוקרטיה ימנית היא אפוא נאמנו על תנאי, באשר זהו משטר "מוקצה", שלא זכה להכשר השמאל.

מותר להפר נהלי שלטון ימני השמאל אינו בוטח בניהול המשא-ומתן על-ידי ממשלה ימנית, וניהול משא-ומתן מקביל אינו אלא טבעי לגביו. פרופ' שטרנהל ("הארץ" 19.7.1978). מציע זאת מפורשות. נתן ילין מור ("הארץ" 20.7.1978) כותב ברוח המחתרת נגד השלטון הבריטי הזר: "דריכה על הדשא ורמיסת פרחים מותרות והן מחויבות ההכרח ההיסטורי. אם מבקשים לחולל את המהפכה הגדולה… כל הדיבורים על ממשל תקין או על חובת המשמעת הלאומית – הם דברים בטלים". כדאי לזכור שגם שבתי צבי התיר לחלל את כל המצוות, משום שהגיעו ימות המשיח. בועז עברון ממשיל את שלטון הליכוד לפקק תנועה, ומסקנתו: "מוכרחים לנסות ולעקוף את הפקק".

מתוך קריאת דברים של אחדים ממבקרי הממשלה משתמע, כי יש תוקף להכרעת הרוב הדומם רק כאשר הוא תומך בשמאל. כל עוד סייע העם להקמת ממשלה שמאלית – היה טוב. עתה מותר לזלזל בהמון הפלבאי. וכדברי בועז עברון: "השיער סומר למחשבה על המחיר שנצטרך לשלם בעד חוסר בגרותו המדינית של הבוחר הישראלי" (21.7.1978). לאנשי הלוז הזכות להעניק תעודות בגרות לאנשי השוליים.

לכל תיאוריה הפרופסור שלה. כאן קם שבח וייס ו"הוכיח" כי רוב העם תומך במערך ובשמאל, שהרי "חירות" מהווה רק 20-15 אחוזים מציבור הבוחרים ("ידיעות אחרונות" 20.7.1978) זאת על אף העובדה הנחרצת, שהליכוד כולו הלך במצע משותף וזכה באמון הבוחר.

מאמר זה נכתב מתוך כאב וחרדה. דור שלם גדל בחממה של שנאת אחים ואמונה בעליונות של "ישראל היפה" (אשכנזית ,כמובן!) על "ישראל המכוערת" ("השנייה"). לא באנו לפתוח את פצעי העבר. באנו לחשוף את פצעי ההווה, כדי שיחוטאו. באנו לפתוח בדיאלוג בין שני המחנות, וייתכן שנאלצנו לחטוא בפגיעה בכמה כותבים, שדעותיהם הדליקו אצלנו אור אדום. אין זה אלא פתח לקתרזיס ולחשבון נפש בין שני המחנות.

The post גזענות, התנשאות ושנאה: איך הגיב השמאל למהפך 77' appeared first on מידה.

אוליגרכיה מתגוננת – אסטרטגיית הקמפיין המתמיד של השמאל

$
0
0

כמו רבים אחרים, גם אני פגשתי לראשונה את "שתולים בתרבות" של 'אם תרצו' בתכניות האקטואליה ברדיו, בבוקר יום חמישי האחרון. בהאזנה שגרתית לגלי צה"ל נודע לי כי תנועת 'אם תרצו' פתחה ב"קמפיין" חדש, המסמן באופן אישי אנשי תרבות ואמנות במטרה "להשתיק ולהכפיש" אותם ולרדוף אותם בשל דעותיהם. וכמו רבים אחרים, כפי שהסתבר לאחר מכן, גם אני נרתעתי קלות למשמע הדברים. יכול להיות שהחברים הגזימו, אמרתי לעצמי. אנחנו הרי ליברלים-קלאסיים בימין, מאמינים אדוקים בחופש הביטוי. השתקה אישית ורדיפה על הבעת דעה הן טקטיקות השמורות לשמאל.

וכך זה נמשך, מהלך נסיעה ארוכה: מרואיין אחרי מרואיין תוקפים ומסתייגים, מתנערים ומהרהרים על "מה-זה-אומר-עלינו-כחברה", ואני מתכווץ ושוקע עמוק יותר במחשבה המעיקה שמישהו בצד שלנו שגה.

אלא שאז הגעתי למשרד ופתחתי את המחשב. חיפשתי קמפיין, שלטי חוצות, באנרים באתרי אקטואליה, או סרטוני קלוגהאפט פרובוקטיביים. כלום. לא קמפיין ולא נעליים. והתוכן? ציון השתייכות ארגונית בעמותות שמאל קיצוני של אמנים ואנשי תרבות, כנראה על רקע המאבק בשרה מירי רגב. לא רדיפה ולא בוגדים, לא הסתה ולא סתימת פיות, לא קריאה לפעולה ולא חרם, לא דרישה לפיטורין ולא להפסקת מימון. בסה"כ פוסט אחד בפייסבוק, כ-200 מילים שמקשרות בין אמנים לעמותות שמאל רדיקלי שהם מקדמים, עם קישור לקובץ PDF חובבני.

לא יכול להיות, אמרתי. בטח יש עוד משהו. חיפשתי וחיפשתי, יגעתי, האמנתי, אך לא מצאתי. כל מה שהיה הוא ה"מסביב" שיצרה התקשורת, ועליו דיברו כולם. בתוך ה"מסביב" הזה, למי שטרח לבדוק, לא היה שום דבר שהצדיק את המהומה.

מהסטה להסתה

אכן כן, להתנפלות התקשורתית על 'אם תרצו' לא היה קשר לעובדות, למילים ולתוכן. התקשורת דיווחה על מה שהיא רצתה, לא על מה שיש. ל"מסביב" הזה יש שם בתקשורת: פריימינג, ובעברית, מיסגור. אם תרצו דיברו על משהו לגיטימי ולא חריג, הקשר בין אומנות לפוליטיקה רדיקלית של עמותות קיצוניות. אבל המסגרת שנתנה התקשורת הייתה: הסתה וסתימת פיות. המיסגור הזה הופך, במכוון לגמרי, לנושא המדובר ולחזות הכל, ומזין את עצמו במעגלים מקצינים של גינוי וזעזוע.

זה המסר שהדהד בכל כלי התקשורת. "אתה הופך לבוגד כי אתה חושב אחרת?" שאלה גילה אלמגור, ורונית מטלון קבעה: "זה קודם כל דעות שונות, אחר כך זה אנשים שונים". אורנה בן דור תהתה "אם אחר כך הם יזרקו בקבוקי תבערה", ויהלי סובול הקצין עוד: "אני חושב שיש פה הסתה לרצח. והסתה לרצח לא חוסה תחת ענייני חופש הביטוי". כל זאת לווה בקמפיין אגרסיבי של ארגוני שמאל כ'שלום עכשיו' ואחרים, שהפעילו לחצים אישיים וציבוריים על אנשי ימין שהזדהו עם 'אם תרצו' או השתתפו באירועים מטעמה.

איך הגיב למיסגור הזה הימין? צר לי לבשר, אך הוא נפל בפח כטירון בן יומו. הרי מי מאיתנו תומך ב"סתימת פיות", ב"השתקה" או ב"רדיפה"? בניסיון להיענות למצפונו הליברלי, הצטרף הימין לקמפיין השמאל נגד 'אם תרצו', ותידלק את מנוע הדה-לגיטימציה נגד התנועה, ויחד איתו את המאבק בסוגיות שעל סדר היום הממשלתי.

כשעוברים על דברי ההסתייגות וההתנצלות של דוברי הימין מהימים האחרונים, אפשר לזהות בנקל את הכניעה למיסגור השמאלי לפרשה. שימו לב: רבים מבכירי הימין מדברים על לגיטימציה של דעות, כאילו 'אם תרצו' קראו להוציא מישהו מחוץ לחוק או להשתיק אותו. כך השרה איילת שקד ("לא כל מי שהוא שמאלני אז צריך לעשות לו דמוניזציה"), השרה מירי רגב ("פגיעה בכל אדם בגין דעותיו הפוליטיות היא דבר פסול"), השר נפתלי בנט ואפילו ראש הממשלה נתניהו "קנו" את הפריימינג התקשורתי כאילו השתמשו במילה "בוגד" ("מתנגד לשימוש במונח בוגד למי שלא מסכים איתך"). אנשים שנפלו בעצמם קורבנות לקמפיינים שקריים, שכחו את הלקח: אל תאמינו למה שנאמר בתקשורת, ובמיוחד כשהיא שרה בכל הכוח, בקול אחיד ומתוזמר, את מארש השנאה לימין.

את אותו מיסגור קנו גם, הפלא ופלא, גם אנשי התקשורת של המחנה: אברי גלעד ("זו זריעה של שנאה מיותרת"), עירית לינור ("גילו שיש אמנים שהם שמאלנים"), דרור אידר ("מוקיעים אנשים על עצם אחיזתם בדעה אחרת"), אראל סג"ל וארז תדמור (ממקימי 'אם תרצו' ואיש 'מידה'). את השיא סימנה שרה העצני מתנועת 'ישראל שלי', שהשוותה, אם במתכוון ואם לאו, בין "שתולים בתרבות" (פוסט בפייסבוק) ל"'תג מחיר' ולרצח בדומא". והנה לכם המעגל השלם: "שתולים בתרבות" = הסתה לרצח ואף רצח.

אימץ את הנרטיב של השמאל; צילום מסך מדף הפייסבוק של הקרן החדשה לישראל
אימץ את הנרטיב של השמאל; צילום מסך מדף הפייסבוק של הקרן החדשה לישראל

"הקמפיין המתמיד"

מי שעוקב אחר הסערות התקשורתיות בישראל יודע ששום דבר מזה לא חדש. 'אם תרצו' לא לבד. מדובר בשיטת עבודה, באסטרטגיה תקשורתית מובהקת של השמאל. השמאל מפעיל את כל המערכות בקמפיין מתמיד, הממסגר כל מעשה או אמירה מימין, לגיטימיים ככל שיהיו, באופן השלילי ביותר. כך מנסה האוליגרכיה השמאלנית לעצב בתודעת הציבור את הימין כמשולח-רסן, חסר-גבולות, פאשיסטי, פנאטי, מאיים, משתיק ומסוכן.

האליטות הישנות הפנימו זה מכבר שהן יתקשו לזכות בשלטון בדרכים דמוקרטיות, ועל כך כבר נכתב רבות. כעת נותרה בידן רק האחיזה המתמדת במספר מוקדי כוח לא-נבחרים: התקשורת, האקדמיה, מערכת המשפט ומוסדות התרבות. בכלים הללו משתמש השמאל כדי למקסם את ההשפעה על עיצוב המדיניות והמערכת הציבורית.

אסטרטגיית הקמפיין המתמיד מנצלת באופן מרבי את היתרונות היחסיים של מוקדי הכוח הללו. התקשורת יוצרת סערה, אינטלקטואלים מתבטאים בחריפות, מערכת המשפט מוצפת בפניות להתערב, לעצור ולבלום את הסחף, ואם אפשר לזרוק פנימה גם כמה "אושיות תרבות", שיגייסו לקמפיין את יכולות הכתיבה והמשחק שלהם, מה טוב.

זה הסוד למשבר המשילות של הימין: פעם אחר פעם הוא מנצח בבחירות, אך מדיניותו נשחקת באמצעות הקמפיין המתמיד משמאל, שמסרס כל יוזמה, שולט בפקידות ומרתיע את נבחרי הציבור. הימין מוצא את עצמו מתנצל ומגביל את עצמו, מפני שפועל עליו מכבש אפקטיבי של הכפשה. אל תקלו בכך ראש. עבור פוליטיקאים, שמטרתם להיבחר, מדובר באיום משמעותי. הבולדוזר של ההכפשה פוגע פגיעה פוליטית ממשית בנבחרי ציבור על-ידי הסתת ציבורים גדולים נגדם. אין פוליטיקאי שרוצה למצוא את עצמו תחת גל שלילי של צונאמי תקשורתי.

זו האסטרטגיה, ועכשיו לשיטה. כך זה עובד: ממסגרים את היוזמה או האירוע שעל סדר היום באופן לא ענייני ועוין, מבליטים פרט שולי בתיוג השלילי ביותר האפשרי, מסיטים את הדיון למקום שנוח לשמאל לתקוף בו – מדברים רק על זה בלי הרף, תוך כדי שמציירים את כל מי שמחזיק בעמדה הלא-נכונה כ"אנטי-חברתי/דמוקרטי", כחסר-רגישות ואנושיות, או כתאב בצע ומושחת, אדם בעל אינטרסים זרים.

ממנפים את המומנטום; צילום מסך מדף הפייסבוק של שלום עכשיו
ממנפים את המומנטום; צילום מסך מדף הפייסבוק של שלום עכשיו

עם המסר הזה הקמפיין מתגלגל לאורכה ולרוחבה של המדיה והמערכת הציבורית. מה שמתחיל באתרי האינטרנט בשעות הלילה, נעשה קולני בתכניות האקטואליה של הבוקר ומגיע לשיאים במהדורות החדשות בערב. במהלך הקמפיין נדרשים כל נציגי הימין לעמוד לדין באשמה האנטי-דמוקרטית התורנית. או שתתנצל ותפגע בחבריך, או שתותקף בברוטליות. אין דרך ביניים. כשמגיע ימני לשידור מראיינים אותו בתוקפנות של "כלבי שמירה", אבל לרוב מפרכסים השמאלנים זה את זה ביבבות חורבן וקריאות שומו שמיים.

מכאן והלאה הסיכוי לזכות לדיון הוגן ולהשמעת הטיעונים הענייניים שואף לאפס. תחת מתקפת המסגור העוין מתפוררת גם התמיכה הפוליטית והציבורית. כשמצליחים מגיעה התוצאה המיוחלת: ביטול מינוי, שינוי מדיניות, פסילת חוק, או הצטרפות של הימין לתיוגו השלילי של ארגון או אדם. אבל גם אם נכשלים השמאל מרוויח מהקמפיין. מכיוון שכבר מיסגר את הארוע כרצונו, מי שלא נכנע לו מצוייר מאותו רגע כמי שנכשל במבחן פשוט של הגינות, צדק וטוב, והוכיח שהוא פועל לקידום הרוע.

כך תזהו קמפיין עוין

ניתן לכך כמה דוגמאות, שעיקרן שמירת מוקדי הכוח של האוליגרכיה המתגוננת (מתגוננת מפני פגעי הדמוקרטיה, יש להדגיש).

קמפיין מתוקשר יוצא לדרכו עם כל הצעה לשינוי במערכת המשפט. שינוי שיטת בחירת השופטים, פיצול בתפקידו של היועץ המשפטי לממשלה, הקמת גוף ביקורת על פרקליטות המדינה, רפורמה בלשכת עורכי הדין, כל אלו זוכים לכיסוי אחיד: "פגיעה בדמוקרטיה". 'הקרן החדשה לישראל' ו'האגודה לזכויות האזרח', מאמרי המערכת של 'הארץ', שופטי עליון בהווה ובעבר ופרשנים ברחבי המדיה מתנבאים כולם בשפה אחת: הימין פוגע בדמוקרטיה.

כך גם בכל הנוגע לעמותות השמאל. אילנה דיין הותקפה בעקבות תחקיר 'עובדה' על 'בצלם' ועזרא נאווי כמי שמשתפת פעולה עם הימין בניסיונות לפגוע בארגוני זכויות אדם; חוקי שקיפות שונים תמיד יותקפו כ"השתקה" ופגיעה בחופש הביטוי; כך גם הגברת הבקרה על מימון ציבורי לתרבות ואקדמיה (כמו בפרשית המחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון), שממוסגרות כ"התקפה על הדמוקרטיה" מצד גורמים "פאשיסטיים".

לטיפול דומה זוכות יוזמות שונות בתחום התקשורת. ניסיונות לגבות את חובות ערוץ 10 מזכירים את שנות ה-30, הזיכיון שניתן לערוץ 20 הוא טוטליטריזם צרוף, רפורמות ברשות השידור הן סתימת פיות והדרה, וחלוקת חינמון יומי בבעלות פרטית היא תעמולה שלטונית נוסח "פראבדה".

את אותה שיטה של דיון לא ענייני והסטת הדיון למחוזות ההכפשה מייבא השמאל גם לסוגיות כלכליות. במתווה הגז, למשל, השאלה היא מי "חזיר" ולא מה התועלות למשק; שינויים במכון התקנים או בחברות ממשלתיות הם "פגיעה בעובדים" ואיש לא דן בשחרור הכלכלה מעול הרגולציה החונקת; הסרת חסמי יבוא הם "פגיעה בחקלאים", לא תועלת עצומה לאזרחי המדינה והורדת יוקר המחיה. ועוד לא נגענו בדו"חות העוני ודומיהם.

בתחום המינויים השיטה דומה. כל מינוי של איש החשוד שאיננו מאנשי שלום מחנה השלום, הוא קץ לדמוקרטיה, למנהל התקין, לתקווה האחרונה שיש לנו לישראל שפויה. מפכ"ל המשטרה אלשיך הותקף בגין מקום מגוריו, הכיפה ופוסט בפייסבוק של אשתו (והדיון: "האם יוכל לטפל באלימות המתנחלים"); ד"ר רן ברץ (גילוי נאות: עד לא מזמן הבוס שלי), מועמד לראש מערך ההסברה ומייסד אתר 'מידה', הותקף במשך ימים בשל כמה פוסטים סאטיריים בפייסבוק; ראש המוסד הנכנס, יוסי כהן, הואשם בכך שתמך במתווה הגז בתמורה למינוי, שכמתנחל ואדם דתי לשעבר הוא חלק ממגמת "ההדתה" של ישראל הפאשיסטית. הרשימה ארוכה ומתארכת, וקשה למצוא בה דיון ענייני ורציני אחד.

הכלל ברור: לא מדברים על העניין, אלא צובעים אותו בצבעים שחורים, ואז מדברים רק על השחור. כל יוזמה של הימין עוברת הפשטה ל"משהו רע" או "בעייתי", וממוסגרת כהידרדרות, עבריינות וחטא, ומעתה דנים רק בעבריינים וחוטאים של הימין ובהידרדרות של מדינת ישראל. כך, אם כן, עובד הקמפיין המתמיד.

חד-צדדיות לתפארת

מובן מאליו, מדובר במשחק לא הוגן. האסטרטגיה הזו שמורה רק לשמאל. הנה, למשל, רק לפני כשבועיים פתחה 'הקרן החדשה לישראל' בקמפיין פוליטי מסית, שקרי ובוטה. נבחרי הימין מואשמים שם באופן אישי באלימות והסתה לרצח, ומוצגים כאויבי העניים, הערבים החילונים, המזרחים ומה לא. והפעם לא מדובר בפוסט בפייסבוק, אלא בקמפיין אמתי – עם שלטי חוצות, סרטונים ומתקפת ראיונות בכל כלי התקשורת, בעזרת ממון רב. 'אם תרצו' מחווירים מקנאה.

אך מה שמותר לימין אסור לשמאל. בעשרות ראיונות ומאמרים בנושא מעולם לא נשאלה מנכ"לית 'הקרן החדשה לישראל' רחל ליאל מדוע היא מסיתה נגד ציבור שלם; אף אחד לא תהה אם אין כאן שקרים אודות יחסי הליכוד והערבים; איש לא תהה איך היא מעזה להשוות בין נתניהו לבנצי גופשטיין, איש לא האשים את הקרן (חוץ ממני) בכך שהם מבזים את מורשת רבין. לא. לשמאל מותר לעשות דברים כאלה. רק הימין נדרש לגנות, להתנצל ולהתפטר. אין אפילו איש שמאל אחד שחש שעליו להתנצל על הקמפיין הגס של הקרן החדשה.

מודה ועוזב יחוסל

למי שחשב שגילויי הוגנות והתנצלות מטעם הימין יועילו למשהו, נכונה כמובן אכזבה: מבחינת השמאל "מודה ועוזב" לא ירוחם, אלא להפך. ראו מה קרה ל'אם תרצו'. ההתנצלות שימשה כזינוק לעמדת התקפה משופרת. הסרת הפוסט זוהתה כסדק בחומות הימין. ההבקעה הייתה השעייתו העצמית של המנכ"ל מתן פלג. וכעת השמאל מנצל הצלחה תוך הפניית האשמות ההסתה כלפי כל העמדות שהיו מזוהות עם 'אם תרצו', בעיקר בכל הנוגע לחוק העמותות. ארגוני 'הקרן החדשה לישראל' פועלים כעת במרץ, על רקע גל הגינויים וההתנצלויות, כדי לגבש רוב נגד החוק שיגיע בקרוב לכנסת.

בעוד הימין מנהל חשבון נפש פנימי, אינסופי ומייגע, על דברים שהשמאל עושה גרועים מהם פי כמה על בסיס יומיומי ושאיש בימין לא חושב לגנות (כי אנו באמת מאמינים בחופש ביטוי), הוא נקרע לגזרים תחת מתקפת הנגד של השמאל שלא לוקח שבויים.

השמאל ממשיך מהבקעה, לניצול הצלחה ולהרחבת ההישגים, בעוד הימין ממשיך להכות על חזהו, כאילו זה באמת מעניין מישהו.

מזהים פירצה ומתנפלים; צילום מסך מדף הפייסבוק של האגודה לזכויות האזרח
מזהים פירצה ומתנפלים; צילום מסך מדף הפייסבוק של האגודה לזכויות האזרח

אופנס, אופנס, אופנס

הדרך היחידה להתמודד במצבים כאלו היא באמצעות מתקפה ישירה. לחשוף את הבלוף ולהעביר את המלחמה לשטחו של היריב. זו לא "השתקה" של השמאל או "פגיעה בדמוקרטיה", להיפך: זהו ניסיון של השמאל לעשות דה-לגיטימציה לימין, להשתיק את עמדותיו ולנטרל אותו פוליטית. למעשה זאת אסטרטגיה אנטי-דמוקרטית, אסטרטגיה של אוליגרכיה הפועלת למנוע מהדמוקרטיה להתממש.

לא צריך להסכים עם כל יוזמה של אנשי ימין כדי לעמוד על זכותם להתבטא, וכדי להבהיר כי מדובר בעמדות לגיטימיות הראויות לדיון ציבורי ענייני ורציני. מספיק להיות אדם הגון כדי להגיד: זכותם של פעילי 'אם תרצו' להתבטא, גם בחריפות, לא פחות מאשר יש זכות להתבטא לאנשי השמאל.

אנשי שמאל יתקפו, בשם חופש הביטוי, את הימין, את הממשלה, את הציונות, את המתנחלים, ואת צה"ל, ואנשי ימין יתקפו, בלהט ובתקיפות לא פחותים במאומה, את השמאל. אין בזה שום דבר לא דמוקרטי, להפך. כך נראית תרבות חופשית ותוססת. ממילא, על כל "שתולים" אחד של הימין יש מאות ואלפי "פושעי מלחמה"; "פאשיסטים" ו"רוצחי ילדים" של השמאל. במקום להתנצל, דוברי הימין צריך להתרגל לשמור על הקו, להגן על המחנה ולעמוד על חופש הביטוי של שני הצדדים, כן, גם הצד שלנו, לומר דברים קשים ולהתבטא בחריפות. ובמיוחד הדברים נכונים כשאנו מזהים את רוח הדה-לגיטימציה לימין של הקמפיין המתמיד.

אסטרטגיית הקמפיין המתמיד של השמאל האוליגרכי פועלת כבר שנים רבות באפקטיביות ראויה להערכה. אך למרות שרבים בימין נפלו קורבן לקמפיינים מסוג זה, ולמרות התלונות המתמשכות על חוסר-היכולת של ממשלות הימין להגשים את מדיניותן, יש לקבוע בצער כי המחנה הלאומי עדיין לא מבין את אפייה של המערכה.

אם יש לקח אחד שצריך ללמוד מפרשיית ה"שתולים בתרבות" של 'אם תרצו' הוא הצורך הדוחק לא לסמוך על המסגור התקשורתי. כשאנו רואים שכל הערוצים, תחנות הרדיו, כותרות העיתונים (שאינם ישראל היום), שכל "אנשי הרוח", כל אנשי עמותות השמאל והפוליטיקאים, כל המשפטנים והאקדמאים, כולם מסכימים על משהו, זה סימן שהוא כנראה לא נכון.

כשכולם בשמאל מסכימים, זה הזמן להתחיל לברר את העובדות לאשורן עם מינימום תיווך (או, אם יורשה לי, ב'מידה'), לזהות את הכוחות הפוליטיים הפועלים בזירה ולהגיב בהתאם. את הדיונים הפנימיים, הלבטים וחשבונות-הנפש רצוי לשמור ליום אחר. אומרים שאחרי הניצחון יהיה לנו קצת זמן פנוי.

The post אוליגרכיה מתגוננת – אסטרטגיית הקמפיין המתמיד של השמאל appeared first on מידה.

השמאלנים

$
0
0

הגרמנים

הרמן כהן (1842-1918) מגדולי הפילוסופים של גרמניה, ראה את יעודה של היהדות בהפצת המוסר האוניברסאלי של הנביאים. לפי משנתו יש ליהודים שליחות גדולה להיות אור מוסרי ורוחני לגויים, ולפיכך מוסריות זו תלויה בהיותם חסרי מדינה.

הרמן כהן התנגד לציונות משום שהציונות שאפה להחזיר את היהדות להיסטוריה בעוד שהיהדות היא מחוץ ומעל להיסטוריה ולזמן. ליהדות, לדידו, יש מקום רק בעולם הרוח ועליה להתרחק מהחיים הגשמיים.

את התנגדותו הנמרצת של לציונות תמצת הרמן כהן כך: "האם סבלנו את כל הסבל הנורא לאורך ההיסטוריה כדי להקים עוד אלבניה קטנה ולאומנית במזרח?"

הפילוסוף היהודי גרמני פרנץ רוזנצוויג (1886-1929) היה תלמידו וממשיכו של כהן. רוזנצוויג העלה את הרוחניות הטהורה של העם היהודי לרמת אידיאל, רוחניות שהיא תרומתו הגדולה לתרבות המערב. גם הוא סבר כי תרומתה של היהדות נובעת מהיותה אומה ללא ארץ, אדמה ומדינה. אברהם, מיסד האומה היה גר ומהגר. האומה נוצרה במצרים, התורה במדבר סיני והתלמוד בבבל. ארצם של היהודים אינה ארץ שגרים בה, שפתם היא שפת קודש שאין מדברים בה ולכן היא שפה נצחית. עם ישראל נמצא מעל ההיסטוריה, הזמן והפוליטיקה ולכן הוא נצחי.

היציאה לגלות, לדעתו של רוזנצוויג, הייתה ברכה ואפשרה את ההתפתחות הרוחנית של היהדות. הסמכות עברה מהפוליטיקאים לחכמים, מהכוח הפיזי לכוח הרוחני. רק הניתוק מהאחיזה בחומר, באבנים, בקרקע ובבית המקדש שחרר את עם ישראל ואפשר לו להתמקד ברוח מבלי לעסוק במלחמות, בכלכלה ובחומריות.

רוזנצוויג האמין כי העם היהודי מתקיים במנותק מהאדמה ומהארץ וחי חיים וירטואליים. לדעתו, הלאומיות היהודית עוצבה דווקא על ידי השחרור מהקרקע. ומכיוון שהמלחמות בעולם הן בדרך כללעל אדמות וקרקע, ניתוק היהודים מהאדמה שחרר אותם מהמלחמה.

החרדים

החרדים התנגדו לציונות מראשיתה. החזרה לארץ, לאדמה, למדינה ולהיסטוריה נראו להם כאיום על הערכים הנצחיים של היהדות. השימוש בעברית שלא למטרות תפילה ולימוד נראה להם כחילול קודש, והם ממשיכים להשתמש ביידיש כשפת הדיבור. החרדים סרבו להשתתף בממשלה כדי להימנע מאחריות למדינה שהאחריות לה ולכל הפונקציות שלה לא יכולה להתנהל ביחד עם חיי תורה מלאים. שהרי שמירה מוחלטת על מצוות השמיטה בלתי אפשרית כאשר עוסקים בחקלאות. הארץ, האדמה והמדינה נתפשו כאיום על התורה בטהרתה. כמו הרמן כהן גם הרב שך אמר: "תורה הייתה לנו גם במדבר".

ברית שלום

"ברית שלום" נוסדה ב 1925 על ידי קבוצה אינטלקטואלית קטנה של אנשי רוח ציונים שראתה בהקמת מדינה יהודית איום על המהות המוסרית של היהדות. אחד העם, שהיה המבשר של "ברית שלום" כתב לאחר הקונגרס הציוני הראשון שמדינה יהודית היא מטרה לא ראויה: "אחר אלפי שנות רעה וצרות אין חקר, אי אפשר שיהיה עם ישראל שמח בחלקו, בהגיעו לבסוף למדרגת עם קטן ושפל, שמדינתו ככדור הצחוק בידי שכניו האדירים ואינה מתקיימת אלא על ידי נכלי הדיפלומטיה… תשואת ישראל עתידה לבוא על ידי נביאים ולא על ידי דיפלומטים".

כמו אחד העם גם אנשי ברית שלום רצו להקים בארץ מרכז תרבותי-מוסרי יהודי. לדעתם הקונפליקט עם הערבים לא מחייב עלייה, התיישבות והגנה אלא הסכם להקמת מדינה דו-לאומית, והתחייבות יהודית להגבלת העלייה כדי לא לאיים על הרוב הערבי. למרות שקבוצת "ברית שלום" כללה את מיטב אנשי הרוח ואת ראשי האוניברסיטה העברית, היא התפרקה כנראה משום שלא נמצאו ערבים שהיו מוכנים להיות שותפים לתכנית.

אופוזיציה מוסרית

גם היום מיטב אנשי הרוח מהווים אופוזיציה מוסרית למדינה ואינם משלימים עם הפגיעה במוסר האוניברסאלי והיהודי שמביאים, הקונפליקט עם הערבים, ה"כיבוש", המלחמה, הצבא, המחסומים, שרותי הביטחון, הפוליטיקה והמדינה.

האופוזיציה המוסרית רוצה להאמין שניתן להתמודד עם האיום הערבי, הפלסטיני והמוסלמי לא על ידי צה"ל, משמר הגבול, התיישבות, גבולות ביטחון וגדרות, אלא על-ידי ויתורים מפליגים, הסכם עם הפלסטינים וערבויות בין-לאומיות. אם הערבים אינם מקבלים את תכניות השמאל הקיצוני, זה רק סימן שההצעה לוויתורים ישראלים אינה מספיק נדיבה.

"השתולים"

האופוזיציה המוסרית היא מיעוט, אבל מיעוט בעל משקל, שכן הוא כולל את מיטב הסופרים, המשוררים, המחזאים האמנים, אנשי התקשורת והשופטים. רובם של אנשי הרוח לא מצויים באופוזיציה המוסרית בגלל תשלומים אירופים ואפילו לא בשליחות "הקרן החדשה". ביקורתם אותנטית, כואבת וחשובה. הצעותיהם כנות למרות שאינן מעשיות.

למדינה יהודית הנמצאת במערכה קשה, אכזרית וממושכת חשובים היוצרים ואנשי הרוח וחשובה גם אופוזיציה מוסרית חזקה ומרגיזה, אך זאת בתנאי שיישארו באופוזיציה…

כיום השמאל שולט בתקשורת, באוניברסיטאות, בבית-המשפט העליון, בספרות ובאומנות. לעומתם המרכז והימין נאלצים להסתפק בניהול המדינה, הממשלה, הכלכלה והביטחון.

מוטב כך מאשר להפך.

The post השמאלנים appeared first on מידה.


ימין ושמאל על דרך השלילה

$
0
0

רבים חושבים שאפשר "להוכיח" ולקבוע את "אמיתותו" של דבר מה על-ידי מציאת חולשות או טעויות בדבר אחר. אף כי שיטה זו מופרכת ואפילו אבסורדית, היא נפוצה וגורמת כשלי מחשבה בכל שטחי החיים.

בני האדם לא ידעו להסביר את הברק, הרעם, השמש והכוכבים והמסקנה הייתה קיומם הוודאי של קוסמים, אלים ואלילים.

כך גם הרפואה אינה יודעת לרפא את כל המחלות. גרוע מכך: למרות כל ההשקעות ברפואה וברופאים לא ירד אחוז התמותה ונשאר על מאה אחוזים… זו אמורה להיות "הוכחה" להומואופתיה ולרפואה האלטרנטיבית.

הכלכלה החופשית מתקנת את עצמה על ידי משברים כואבים, ומתקדמת על ידי נפילת מערכות ועסקים מיושנים. הכלכלה החופשית גם לא הביאה עושר ואושר מוחלטים לכל העמים ולכל בני האדם. אלה הם "ההוכחות" היחידות לקומוניזם, לסוציאליזם ולסוציאל-דמוקרטיה.

בשנת 1981במכתב לביטאון "מדע", נשאל הפרופסור ישעיהו ליבוביץ לדעתו על סידרת מאמרים וספרים המצדדים בבריאת העולם ושוללים את תורת האבולוציה המתקשה להסביר את ראשית החיים.

תשובתו של ליבוביץ, שכידוע היה אדם מאמין, הייתה חד משמעית: "גם אם אין בתורת האבולוציה היום משום הסבר למערכת החיים, אין בכך משום אסמכתא לתורת הבריאה: שגיאה לוגית חמורה היא ההנחה שאם A אינה מסבירה תופעה מסוימת יש בזה משום עדות לאמיתותה של "B .

ימין ושמאל

לטענת השמאל, כדי להוכיח שניתן להקים שתי מדינות בארץ-ישראל המערבית, די לשלול את האפשרות לקיומה של מדינה יהודית שבתוכה מיעוט של למעלה מארבעה מיליון ערבים; באופן דומה, ההוכחה לאפשרות כינונו של הסכם שלום יציב וסופי עם הערבים היא נוראות המלחמה וקורבנותיה.

לטענת הימין, כדי לטען שמדינה יהודית על כל שטחי ארץ ישראל המערבית היא הצעה ריאלית, די להוכיח שמדינה פלסטינית היא איום בטחוני וקיומי על ישראל וכי הפלסטינים אינם פרטנרים ו"אין עם מי לדבר".

לשני הצדדים צריך להזכיר את האמת הלוגית: אם A שגוי אין בכך כל הוכחה לכך ש B אפשרי.

מומלץ, אפוא, לשני הצדדים לא להסתפק בשלילה ולנסות לנסח הצעות חיוביות גם אם אינן פתרונות "גדולים וסופיים".

לצערי אין לי הצעת פתרון. כמו לרוב הבעיות בחיים גם לבעיה שלנו אין היום "פתרון בית ספר". בינתיים נצטרך למצוא דרכים איך לחיות עם הבעיה במינימום נזקים והעיקר בלי אשליות.

עוד משהו

להגיד שהזברה לבנה או להגיד שהיא שחורה, זה לא חצי אמת.

 

 

The post ימין ושמאל על דרך השלילה appeared first on מידה.

האם ישראל תעמוד בגל הטרור? רוב בשמאל חושב שלא

$
0
0

מאז תחילתו של גל הטרור האחרון נשמעים במערכת הפוליטית ובתקשורת קולות של ייאוש ופחד. "הלנצח נאכל חרב?", היא המנטרה החוזרת על עצמה בנאומי האופוזיציה, וראשיה מביעים חשש שמא טרור הסכינאות יצליח להתיש את העם ולהביס את המפעל הציוני. קלף הפתרון המדיני נשלף שוב ושוב, בעוד שדיבורים על נסיגה חד צדדית מיו"ש הפכו לבון-טון העכשווי של המחנה הציוני.

אך למול קולות הייאוש והדמורליזציה, מתברר כי דעת הקהל איתנה הרבה יותר מכפי שנדמה. כך, על-פי סקר מדד השלום שפרסם השבוע 'המכון הישראלי לדמוקרטיה'. מהממצאים עולה באופן חד-משמעי כי רוב מובהק של היהודים משוכנעים שהחברה היהודית היא בעלת חוסן ואיתנות, וכי למרות הסכסוך והשחיקה המתמדת, בסופו של יום החברה היהודית תחזיק מעמד יותר מהחברה הערבית. במילים אחרות, היהודים בטוחים שבמלחמת ההתשה הנוכחית – הם ינצחו.

בסקר, שנערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה, נשאל כך: "אם מצב האלימות הנוכחי יימשך לאורך זמן, איזו משתי החברות – הישראלית או הפלסטינית – תוכל להערכתך להחזיק מעמד זמן רב יותר?". רוב ברור – 62 אחוז מהמשיבים, סברו כי כושר העמידות של החברה היהודית גבוה יותר; מיעוט של 21.5 אחוז סבור כי שתי החברות יכולות להחזיק מעמד זמן רב; ורק מיעוט קטן – 5 אחוזים – סבור שכושר העמידות הפלסטיני גבוה יותר.

מדובר בנתונים יציבים למדי. בשנת 2001, בעיצומה של האינתיפאדה השנייה, בדקו החוקרים את אותה שאלה והתשובות היו דומות להפליא: גם אז, 62 אחוזים סברו שהחברה הישראלית יותר עמידה. מה שכן השתנה, הוא היחס לחברה הערבית. בסקר הישן, 12 אחוזים סברו שהחברה הפלסטינית תחזיק מעמד יותר זמן, ואילו היום רק 5 אחוזים סבורים כך. במילים אחרות: קיים בישראל קונצנזוס כמעט מקיר לקיר לכך שהפלסטינים לא מסוגלים לנצח בסבב האלימות הנוכחי.

הנתונים על החברה הערבית מספקים פרספקטיבה נוספת. בעוד שבסקר משנת 2001, 56 אחוזים מהמרואיינים הערבים סברו שהחברה הפלסטינית עמידה יותר מזו הישראלית, הרי שבסקר הנוכחי נרשמה התרסקות רבתי: רק 38 אחוזים סבורים כך. היתר מתפצלים בין אלו הסבורים ששתי החברות יצליחו לעמוד זמן רב (21 אחוזים), שלצידם שיעור מפתיע של משיבים ערבים המשוכנעים כי החברה היהודית תחזיק יותר – לא פחות מ-17 אחוזים, כמעט חמישית.

המסקנות מעודדות ביותר. בניגוד לנימה התבוסתנית של התקשרות וחלק מהפוליטיקאים, הציבור היהודי איתן, נחוש וחסון. בתשובה לשאלה "הלנצח נאכל חרב" הוא מפגין ראייה מפוכחת ואחראית, ומוכן להשלים עם המצב.

אם כבר מישהו צריך לדאוג, הרי שזו החברה הפלסטינית, שדווקא באזרחיה אחז הרפיון.

מקור: מדד השלום, מרץ 2016
מקור: מדד השלום, מרץ 2016

תבוסתנות ושמאל

הסקר גם מכיל חלוקה לפי מחנות פוליטיים, ושם נלמד לקח חשוב נוסף. אחת הביקורות כלפי השמאל אומרת שהוא מעוניין בוויתורים ושלום לא מתוך עמדה של כוח ומהכרה בחשיבותו הערכית של השלום, אלא מתוך עמדת חולשה ופחד. חשש שבמצב מלחמה מתמיד המדינה לא תוכל לעמוד, ועל כן מוטב לערוך ויתורים שונים בתמורה לשלום המיוחל. דוברי השמאל במשך השנים התנערו מתיאור זה ומהאשמתם בתבוסתנות, וטענו ששלום עושים מתוך כוח ומתוך ראיה אידאליסטית יותר של המציאות.

ובכן, גם כאן, למדד השלום יש חדשות. בחלוקה למחנות פוליטיים עולה כי ישנו קשר הדוק בין תפיסות לגבי החוסן הציבורי לבין עמדות פוליטיות. בעוד ש-69 אחוזים ממצביעי הימין משוכנעים שכושר העמידה של החברה הישראלית גבוה מהחברה הערבית, הרי ש-59 אחוזים ממצביעי המרכז סבורים כך ורק 44 אחוזים ממצביעי השמאל. במילים אחרות, 56 אחוזים ממצביעי השמאל – התומכים בוויתורים טריטוריאליים יזומים למען הסכם מדיני – סבורים כי ישראל לא תוכל להחזיק מעמד במצב מלחמה לאורך זמן.

אמנם, המדד הוא רק סקר. אין ביכולתו להצביע על גורמים והסברים, וסביר אף להניח שאם מרבית המשיבים היו נשאלים מדוע הם מצביעים לשמאל הם היו מספקים תשובות אחרות. אך הקורלציה שחושפים המספרים היבשים מלמדת על האינטואיציות והמגמות הלא-מודעות של המחנות השונים. בשורה התחתונה, אפילו אם ניתן לספק הסברים פילוסופיים מגוונים לעמדות פוליטיות, אין לערער על העובדה שעמדות שמאל מזוהות יותר עם חולשה לאומית ועמדות ימין עם חוסן.

אין זו הפעם הראשונה בה חושפים הסקרים התאמות מעניינות בסוגיות אלו. כפי שדיווחנו ב'מידה', סקר מדד השלום שפורסם בפברואר השנה, גילה כי רוב מצביעי השמאל סבורים שהלחץ הבינ"ל על ישראל לגיטימי, בעוד שרוב הימין סבר שלא; וסקר מיוחד שערך פרופ' אברהם דיסקין, ופורסם ב'מידה', גילה כי רוב מצביעי המחנה הציוני לא היו ממליצים ליהודים לעלות לישראל.

התמונה המצטברת ברורה: עמדות מדיניות ימניות מגיעות בחבילה הכוללת חוסן לאומי מול הטרור, עמידה איתנה בלחצים בינלאומיים ותפיסה חיובית של עלייה לישראל, ואילו עמדות שמאל מדיני מגיעות עם ההפך המוחלט: תבוסתנות מול טרור, התרפסות מול מעצמות והמלצה ליהודי התפוצות שלא לעלות לישראל.

נו, מה נאמר? טוב שהימין בשלטון.

The post האם ישראל תעמוד בגל הטרור? רוב בשמאל חושב שלא appeared first on מידה.

טעית יאיר גולן. אסור להשוות

$
0
0

עצוב וכואב להתעסק בנושא שכזה ביום השואה. אך כשסגן רמטכ"ל צה"ל משווה בין תהליכים במדינת ישראל לראשית התקופה הנאצית בגרמניה בערב יום השואה, לא פחות, פשוט אי אפשר לעבור על כך בשתיקה. דבריו של האלוף יאיר גולן היו ברורים כשמש: הוא הובן כך הן על-ידי כל מי שהילל אותו בשמאל, והן על-ידי כל מי שביקר אותו מימין. טוב עשה גולן הבוקר כשהוציא הודעה שלא התכוון להשוות, אך הניסיון להציג את דבריו כאילו אנחנו אלו שלא הבנו נכון הוא ממש עלבון לאינטליגנציה.

כל מי שקרא את נאומו המלא מבין שגולן, למרבה הצער, הצטרף למקהלה של השמאל הקיצוני. אותה חבורה שרואה בישראל חברה פושעת, חוטאת וחולה העומדת על סף "קץ הדמוקרטיה" ושה"פאשיזם" בה מלבלב.

"אם יש משהו שמפחיד" את גולן, המפקד מספר שתיים בצבא ההגנה לישראל, הרי שזהו "זיהוי תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה, ומציאת עדות להם כאן בקרבנו, היום ב-2016", הוא אמר, ופירט: "הרי אין יותר קל ופשוט מלשנוא את הזר. אין יותר קל ופשוט מלעורר חרדות ומלהלך אימים. אין יותר קל ופשוט מהתבהמות, התקרנפות והתחסדות". יום השואה לדעתו הוא לא יום לדון במצבה הביטחוני של ישראל, בלקחים לאומיים ובמחשבות על עמידה ועצמאות. ולא ולא; מה שחשוב הוא "לדון ביכולתנו שלנו לעקור מקרבנו ניצנים של חוסר סובלנות, ניצנים של אלימות, ניצנים של הרס עצמי בדרך ההתדרדרות המוסרית".

עד כדי כך הוטמעה בקרבו התעמולה מבית עיתון 'הארץ' וגרורותיו, כה עמוקה החדירה של הרעיונות הללו, עד שהיום היחיד בשנה המוקדש לדון בעוולות שנעשו כלפי העם היהודי גורם לו להפנות את האצבע המאשימה פנימה, ולהושיב שוב את היהודים על ספסל הנאשמים.

הנאצים הגרועים בהיסטוריה

עוד לפני שמתחילים בכלל לגעת בכשל המוסרי, האתי, הפיקודי והערכי שנכשל בו אתמול גולן, עצם ההקבלה ההיסטורית, שמציבה אותנו בצד של הרע של המשוואה, היא מזעזעת. ביום כמו יום השואה, אולי באמת כדאי להיזכר לרגע מה קרה אז, לפני 70, 80, ו-90 שנה. האם באמת כך נראית ישראל 2016?

הנה כמה עובדות על יהדות גרמניה שאסור לנו לשכוח: מתוך כלל זוכי פרס הנובל הגרמנים עד שנת 1938, 24 אחוז היו יהודים. אף אחד מהם לא רצה לגרש את הגרמנים מביתם, ולהשליך אותם לים. אף אחד מהם לא דקר גרמנים ברחובות מתוך מניע דתי או לאומני, ולא התפוצץ להם באוטובוסים תוך פגיעה בלתי מובחנת בילדים, נשים וזקנים. היהודים לא שטפו את המוח לילדיהם בשנאה, לא ראו בעצמם אויב של העם הגרמני ולא העניקו לעם הגרמני שום תמריץ לחשוב כך.

500,000 יהודים חיו בגרמניה בשנות השלושים של המאה העשרים, רק 0.8% מכלל האוכלוסייה, והם ראו עצמם כחלק אינטגרלי מהחברה. על אף שנתקלו במחסומי גזע, כאשר פרצה מלחמת העולם הראשונה הם לא נשארו בבית וחילקו ממתקים כאשר נודע על הרוגים גרמנים. ההפך – הם נדבקו בהתלהבות הפטריוטית, נשכו שפתיים אל מול גילויי אנטישמיות בצבא, והתגייסו בהמוניהם למען הקייזר. הפרסומים היהודיים מהתקופה שלפני 1932 מספרים על כ-85 אלף חיילים יהודים שלחמו בצבא הגרמני. אומדן מאוחר יותר מגיע אפילו עד 100 אלף יהודים, כאשר מספר הנופלים מתוכם הגיע ל-12 אלף.

רופאים, עורכי דין, אנשי ספר ואמנות – אלו היו פניו של המיעוט שהפך כמעט בין לילה, על לא עוול בכפו, לדמון של הרייך הגרמני.

יש ישראלים ויהודים שצריך להזכיר להם גם את העובדה הבאה: כ-70 שנה מאוחר יותר, במדינת ישראל של 2016 חי מיעוט ערבי-ישראלי הנהנה משוויון זכויות, ומתנאים יותר טובים כמעט מכל מדינות האזור. על אף שהוא זוכה להגנה בלתי פוסקת של צבא ההגנה לישראל, ולמרות שלא פעם חלקים ממנו מפגינים בפומבי אי-נאמנות מעבר לגבול החוצפה וכפיות הטובה, הוא פטור קטגורית משירות בצבא חובה. יש לו נציג בבית המשפט העליון, ונציגים בפרלמנט הישראלי. המיעוט הערבי בישראל נהנה מכל ההטבות שלהן אזרח יהודי זכאי, ויש לו אפשרות לחיות ולהתפרנס בכבוד. וכשפרטים ממנו מניפים דגלי אויב במשחק כדורגל, כולם עוברים על כך די מהר לסדר היום.

בינתיים, בשטחי הרשות הפלסטינית גרים תושבים ערבים שרוצים להרוג אותנו. רק לאחרונה גילה סקר כי רוב הצעירים שבין גילאי 29-15 ביהודה ושומרון תומכים בטרור הדקירות. בעזה, כמה מפתיע, הם אפילו רוב מוחלט. ובכל זאת: רבים מהם עובדים ממערב לקו הירוק. יש להם תשתיות, אוטונומיה וחופש לשפר בעצמם את איכות חייהם, אם רק ירצו בכך. בל נהפוך סיבה ומסובב – כל זאת למרות שהם רוצים להרוג אותנו.

מוסריים יותר מתמיד

גולן סבור כי ביום השואה עלינו "לשאול עצמנו מהי תכלית חזרתנו לארצנו, מה נכון לקדש ומה לא, מה נכון להעלות על נס ומה לא, ובעיקר – איך עלינו לממש יעודנו כאור לגויים וכחברת מופת". כל מי שמכיר את המציאות הישראלית נכוחה יודע שהחברה כיום היא הדבר הקרוב ביותר לחברת מופת שאי-פעם התקיימה כאן.

ישראל של 2016 היא חברה פלורליסטית, דמוקרטית וחופשיה הרבה יותר מזו שהייתה בילדותו של גולן, והסימנים מעידים על המשכה של המגמה.

מוסריותה של ישראל בולטת במיוחד על רקע סכסוך הדמים המתמשך עם מדינות ערב והפלסטינים, ובעיקר על רקע היחסים עם המיעוט הערבי. בכל קנה מידה אפשרי, רמת האלימות הבין-עדתית נמוכה ביותר, ומעידה על עמוד שדרה ערכי מוצק ויציב של החברה הישראלית. במקום להטיח בה האשמות, מנהיגים כמו גולן ואחרים אמורים לשבח אותה עד אין קץ.

מי שנכנע כך תודעתית לתעמולת השנאה העצמית וההכפשה מבית השמאל הקיצוני, סובל מבעיה קשה בראיית המציאות. מי שחושב שישראל היא מה ש'הקרן החדשה לישראל' ו'הארץ' אומרים שהיא בקמפיינים שלהם, לא מכיר את החברה הישראלית ולא מבין את האתגרים העומדים בפניה. חובה עלינו לשאול האם אדם כזה, עם כל הזכויות שעומדות לו, מתאים לשאת בתפקידי הנהגה בכירים. זה לא עניין של ימין ושמאל, אלא של בוחן מציאות בסיסי.

The post טעית יאיר גולן. אסור להשוות appeared first on מידה.

מדוע בשמאל מתעקשים להכשיר דיקטטורות?

$
0
0

פרופסור אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה, ביקר לפני מספר ימים בצפון-קוריאה וחזר זועם. לא זועם על המשטר במדינה הקומוניסטית הדיקטטורית והחשוכה, אלא על המערב, כמובן, שמעז להטיל סנקציות על המדינה האומללה והמסכנה.

לאחר שהצהיר באחד מאתרי החדשות כי הוא "מתקומם נגד הסנקציות", תיאר צ'חנובר את התרשמותו מהמדינה, בעיקר מכך ש"החינוך והדיור פה הם חינם", ואף התגייס למאמץ הפטריוטי המקומי: "הם לא ייכנעו לסנקציות הבינלאומיות, זה ברור לגמרי", אמר. ומה באשר לדיווחים על עוני? ובכן, "הם מתקיימים בכבוד צנוע. נכנסנו לחנויות ויש אוכל, אבל אין מבחר ענק. החיים מאוד בסיסיים. אוכל הם מקבלים בתלושי מזון ובמעט הכסף שהם מרוויחים הם יכולים לקנות אוכל". נשמע בהחלט רומנטי, חביב וגם אותנטי – אחרי הכל, הסביר צ'חנובר, "לא רצינו להיפגש עם המנהיגים הפוליטיים והצבאיים של המדינה, אלא רק עם סטודנטים ואנשי אוניברסיטאות. הם כיבדו את הרצון שלנו…". ואף מילה על תדרוכים ואיומים, כן?

לבסוף, טוען צ'חנובר, "אני יוצא עם רושם טוב יותר משנכנסתי, אפילו הרבה יותר טוב, וכמובן שלא ראיתי את הכול. רואים ילדים, חינוך, אוניברסיטאות, סטודנטים צמאים לידע, אין רעב". האמנם?

צ'חנובר מזכיר את אותם אינטלקטואלים מערביים (בעיקר מאנגליה, אך גם מארצות-הברית) שביקרו בברית-המועצות ורוחם נתמלאה התפעמות ותקווה. כזה היה אחד מגדולי המחזאים בעולם, ברנרד שו, שהוזמן לביקור ברוסיה של שנות השלושים של המאה הקודמת, וחזר לאנגליה כמעריץ נלהב. הוא תיאר את הגולאגים כ"מקום חופשה יוקרתי" ש"אנשים יכולים לעזוב, אך כלל לא מעוניינים בכך", ובבואו לצאת מרוסיה הסביר שהוא "עוזב את אדמת התקווה וחוזר לייאוש של מדינות המערב".

שו וצ'חנובר אינם לבד. נקל לספק דוגמאות אחרות מתוך מדינת ישראל עצמה: כך למשל, הניסיונות של אינטלקטואלים נאורים לראות בארכי-טרוריסטים ורוצחי ההמונים כמנהיגים אמיצים, שבסך-הכל פועלים לטובת עמם. ישנו גם הניסיון להפוך תפיסה רעיונית חשוכה ומסוכנת לחברתית ומתקדמת, כמו במקרה של ח"כ דב חנין, המעריץ את צ'ה-גווארה שאף התגאה בכך בדף הפייסבוק שלו; או ח"כ שלי יחימוביץ' שמפרסמת פעם אחר פעם סיפורים נרגשים על "חג הפועלים", 1 במאי, ומעלה געגועים לימי הסוציאליזם הסולידריים.

אל תגיד לי מה טוב לך

פרופ' אהרן צ'חנובר. צילום: גיל יונתן, פלאש90
פרופ' אהרן צ'חנובר. צילום: גיל יונתן, פלאש90

מהי אפוא הסיבה לפיה אינטלקטואלים מערביים רבים מוצאים עצמם לא פעם בקו הראשון של החזית, מגנים בחירוף נפש על משטרים חשוכים ורוצחים פסיכופטים שמכהנים גם כמנהיגים פוליטיים במדינות שונות?

ייתכן בהחלט שמדובר בסיבה הנוגעת למאפיינים התרבותיים והכלכליים של אותם אינטלקטואלים, התואמים למדינות המוצא שלהן.

קשה למצוא אינטלקטואל רוסי שמפנטז על חזרה לימי ברית-המועצות הקומוניסטית. מדוע? מכיוון שהוא מבין היטב מה היא המשמעות ההרסנית של הדבר. הוא מכיר את התרבות, ייתכן שאף גדל והתחנך שם ומודע למעשים של המשטר הקומוניסטי, בין אם מתוך ניסיון אישי או חוויות שסיפרו לו משפחתו ומכריו. לעומת זאת, ניתן למצוא למכביר אינטלקטואלים מערביים דמוקרטיים התומכים ברעיון הסוציאליסטי ואף הקומוניסטי, התופסים עצמים כ"נאורים".

היעדר הניסיון והמודעות המוחשיים למעשיו של המשטר – וההסתפקות במחקר אקדמי יבש – מצד אחד; ומצד שני הפריבילגיה לשבת במשרד ממוזג ולערוך מחקרים כאוות נפשך, ללא דאגות משלילת חירות או מעול כלכלי, כל אלו מאפשרים לאותם אינטלקטואלים נאורים לחקור סוגיות קיצון ולהזדהות עמן, שכן מדף A4 החיים תמיד נראים אכזריים פחות והנייר סובל הכל. חופש הביטוי הרחב במדינות המערביות מאפשר לאינטלקטואל הנאור להזדהות עם משטר אכזרי ולנסות להגן עליו באמצעות הסברים אלטרנטיביים, חדשניים ו"מתקדמים". אין בכך מעין ביקורת על חופש הביטוי, אלא קביעת עובדה מציאותית.

אך יתרה מכך, וחשוב עוד יותר: האינטלקטואלים רואים בפטרנליזם אמצעי נאור בדרך להשגת למטרה מוסרית. מכיוון שהאינטלקטואל רואה עצמו כאריסטוקרט החדש וכאליטה השלטת, אזי בהכרח הוא יודע טוב יותר ממושא מחקריו וכתבותיו מה הם הדברים שצריך להשיג ואיך לעשות זאת. אשר על-כן, הוא מתפעל משיטות הציות, התכנון והסדר שמציע – לטובת ההמונים כמובן – שמציעות השיטות הקולקטיביסטיות. ככל שההמונים מעורבים פחות, כך יותר קל לאינטלקטואל ליצור ולתכנן חברה צודקת ומוסרית יותר. בחליפותיו היוקרתיות, מתוך משרד ממוזג ותחת הגנה שמספק השפע המערבי, הוא נמשך ל"קדמה" שמציעים מנהיגים סמכותניים, כיישום של אידאולוגיות אוטופיסטיות מסוכנות.

המערב תמיד אשם

בניגוד לשו (שהצדיק גם את הטיהורים ומשפטי הראווה של סטאלין, שהביאו למותם של עשרות מיליונים), צ'חנובר אינו מעריץ עיוור. הוא מזכיר שמדובר במדינה עריצה, שיש בה פחד בקרב תושבים, ושאין בה אפילו אינטרנט (תודה באמת), אך התיאור הכללי שלו מעביר מסר כי המצב לא נורא כפי שנדמה, ושבסך-הכל מדובר בעוד מדינה נחשלת שהמערב דיכא ומדכא בתוקפנותו, במקום לעזור לה להתקדם על-ידי הסרת סנקציות ואי-התערבות.

האמת היא, כמובן, שבניגוד לרוח הדברים הרומנטיים והאוטופיסטיים של צ'חנובר, מדובר במשטר מפלצתי, מתועב ורצחני (כמו כל משטר קומוניסטי), שמדכא באופן חמור ובלתי-אנושי זכויות אדם, שמפעיל על-פי הערכות בין 12-6 מחנות כפייה וחשיבה מחדש – שבהם מועבדים בפרך בערך 200 אלף איש. תחת המשטר הלא-אנושי הזה, העוני ורעב כה נרחבים עד כדי תופעת קניבליזם הולכת ופושטת. המנהיג בצפון קוריאה הוא דיקטטור צמא דם שמוציא להורג אנשים באופן אקראי לפי מצב רוחו, והוא מחזיק בנשק גרעיני שיכול לחולל כאוס שלם בכל כדור הארץ, בלחיצת כפתור.

להלבין משטר כזה ולהטיל את האחריות למצב האזרחים על המערב במקום על אותו משטר דמים אכזרי ונפשע, ולו גם לא על דרך אמונה עיוורת, כמוהם למעשה כעזרה וכשיתוף פעולה עם הפשעים שמתחוללים על-ידי אותו משטר.

מול רוצחים מתועבים בסגנון סטאלין, היטלר ושושלת קים, צריך לצאת בתקיפות ובכל העוצמה, ולבודד אותם, עד שייכנעו. העובדה שאינטלקטואלים מערביים מעניקים גב ותמיכה מוסרית, רעיונית ותפיסתית למשטרים אלו, אגב האשמת "ניאו-קולוניאליזציה" ו"התגרות של המערב", היא חרפה ואות קלון להשכלה ולנאורות.

The post מדוע בשמאל מתעקשים להכשיר דיקטטורות? appeared first on מידה.

הספרים שליוו אותי במסע ההתפכחות

$
0
0

כשאדם מגלה שהקומוניזם או הסוציאליזם בכללותו לא עובד, ועוד יותר מכך – שזוהי אוטופיה שמאיימת על הדמוקרטיה, הפרידה קשה. כפי שאני מנסח זאת כאן, זה לא נשמע נורא כל כך: 'עוד תיאוריה שנכשלה, בואו נראה מה אחרים אומרים, ומה מונח על המדף'. אבל בישראל, כמו גם בארצות-הברית ובעוד כמה ארצות דמוקרטיות ספורות, קריסת הרעיון היא חלק מתרבות חיים שלמה. זה מתחיל בקיבוץ, ונגמר בשלום.

אך למרות זאת, האמונה ברעיונות השמאל וההשתייכות החברתית-תרבותית הכרוכה בכל זה, אינם בית כלא. לא מדובר ב'מלון קליפורניה' או ב'בית השמש העולה' – שאתה יכול להיכנס אליהם, אבל לעולם לא תוכל לעזוב. אנחנו חיים בחברה יחסית חופשית, ואתה יכול להגיד "שלום לכל זה", ואף לקחת איתך את הזכרונות.

ספר היסוד למסע החוּצה הוא האל שהכזיב. זה ספר ההדרכה הנלווה לקלסיקות שאני לא מתכוון להמליץ עליהן: 1984 ואפלה בצהרים של אורוול וקסטלר. האל שהכזיב יצא בעברית ב-1953 בהוצאת 'ספרי פלס', בטח איזו הוצאה פיקטיבית שמומנה על-ידי השין-בית או על-ידי מפא"י. במקור האנגלי הוא יצא ב-1950, בתקופה הקשה והבלתי-יציבה ביותר בתולדות המלחמה הקרה.

קרונשטאדט

גם מהספר הזה זוכרים בעיקר את המסה שתרם לו ארתור קסטלר, ולכן הוא מזוהה עם קסטלר. אבל העורך היה חבר פרלמנט בריטי, אוהד הציונות, שהיה גם עיתונאי – ריצ'רד קרוסמן. קשה להאמין, אבל אז עוד היו חברי לייבור שהיו אנטי-קומוניסטים. הוא אסף כמה מסות אישיות ביוגרפיות של אנשי רוח מפורסמים, שחוו את משבר האמונה בקומוניזם, בברית המועצות, והפכו לאנטי-קומוניסטים. לאורך השנים נקלט המושג שהשיק שם העיתונאי האמריקני לואיס פישר: "קְרוֹנְשטאדט". זר לא יבין זאת. עצה להלך הנווד הפוליטי: היה ותפגוש בדרכי נדודיך מטייל שיודע מה זה "קרונשטאדט", סימן שמצאת חבר לדרך. לא במובן הקומוניסטי-שמאלני, אלא במובן האנושי. אדם שמכיר כמוך את חווית ההתפכחות הכואבת.

קרונשטאדט היא עיר נמל ברוסיה. לשם התנקזו הזרמים הסוציאליסטים השונים של השנים הראשונות שלאחר מהפיכת אוקטובר ב-1917. בשנת 1921 היה שם מרד של מלחים סוציאל-רבולוציונרים. מהצד וממרחק השנים, מה כבר ההבדל בין קומוניסטים בולשביקים לאס-ארים? אבל לנין במסעו לדיכוי והשמדה של כל היריבים הפוליטיים, ובייחוד הסוציאליסטים והאנרכיסטים שהייתה להם השקפה אחרת מהבולשביקים לגבי הגשמת האוטופיה הסוציאליסטית של עולם המחר, ערך במלחים האס-ארים טבח המוני. אידאליסטים אחים לנשק לכאורה מרחבי העולם, כמו אותו לואיס פישר, לא היו מסוגלים להבין את הצעד הברוטלי הזה. הזעזוע היה גדול, וכך נולד הגל הראשון של מתפכחי המהפכה והקומוניזם. הגילוי הגדול, שאין בעולמה של הדיקטטורה של הפרולטריון שום מרחב לדמוקרטיה, לתנועה שונה, לאופוזיציה, לוויכוח מכל סוג שהוא.

פישר בנה סביב זה את הדפוס המחזורי של אוהדי הקומוניזם – או לענייננו – השמאל והשמאל הרדיקלי, שתמיד מגיע הרגע שאתה לא יכול לשאת יותר את המחיר הנפשי, הצדקני, את מחיר השקר שנדרש ממך כדי להמשיך לתמוך בדרך כושלת ובלתי מוסרית. לכל אחד יש את הקרונשטאדט שלו. ממש לאחרונה שאל אותי אדם שלא היכרתי: "אז מה היה הקרונשטאדט שלך?" הבנתי מיד שזה ידיד. יש הבדל בין השאלה הזאת לבין השאלה המאוסה כל כך: למה עברת לימין? איך יכולת לעשות את זה?

השואל היה מהדמויות המובילות בשמאל הרדיקלי הפראי ביותר באמריקה של שנות ה-60, לא כמוני שהייתי בסך הכל חפ"ש בהפגנות ובתקשורת. הקרונשטאדטים המיתולוגיים של העבר הרחוק היו משפטי הראווה של מוסקבה בסוף שנות ה-30, הסכם מולוטוב-ריבנטרופ, משפטי הסופרים ועלילת הרופאים בשנות ה-50, הוועידה ה-20 (שעליה הרחבתי כאן) ועוד ועוד – עד ימינו אלה, שבהם החליפה את מוסקבה הבירה המטאפורית של רמאללה ועזה.

 

קסטלר

היד הנעלמה של השמאל

לאט לאט אתה מוצא אחרי זה בפוט-נוטס של ספרים אחרים את דבר קיומם של ספרים נוספים, שהם באיזשהו מקום עוד יותר מרתקים. בעיקר משום שהם ספרי חיים ביוגרפיים והם יורדים לרזולוציות פרטניות יותר. שניים מהז'אנר הנפלא הזה שחובה להמליץ עליהם הם הכתב הבלתי נראה – שוב, ארתור קסטלר, שהוא פרק בפני עצמו בתולדות הפיכחון; וקומוניסטים של רונלד רדוש הפחות מוכר במקומותינו (שניהם לא תורגמו לעברית).

אני זוכר שכשמצאתי את הספר הנדיר הזה של קסטלר כל כך התלהבתי, שהעברתי אותו בין ידידים. גם כאלה שהתנדנדו בין שמאל רדיקלי לימין. תלוי מאיזה צד של המיטה הם התגלגלו באותו יום. כתוצאה מזה, הוא נכנס למסלול מסביב לכדור הארץ ולא הצלחתי להחזירו ארצה. קסטלר היה חבר המפלגה הקומוניסטית הגרמנית מאמצע שנות ה-20 של המאה הקודמת בערך. עיקר הספר הוא תיאור מעלליו של וילי מינצנברג כאשר חלש על התעמולה והלוחמה הפוליטית הקומוניסטית בארצות המערב. אני לא צריך לפתוח מחדש את הכתב הבלתי נראה כדי לזכור את משפט המפתח: "מינצנברג השריץ וועדים כמו שקוסם שולף שפנים מהכובע". או בתרגום לעברית ישראלית עכשווית: "טליה ששון השריצה עמותות כמו שאבו מאזן השריץ שקרים".

כמו לתיאוריית השוק החופשי, גם לקומוניזם או השמאל הרדיקלי יש את היד הנעלמה שלו. אתה רואה את המציאות הפוליטית המתוסרטת באמצעות כתב סתרים בלתי נראה. למי שייכת היד הנעלמה שכותבת בין השורות? פעם זה היה ברור: זו היתה המפלגה שהסוותה את עצמה באלף צורות. היום בהיעדרו של מרכז תעמולתי כמו הקרמלין, קשה להגדיר את זה. אבל זו תהיה טעות לחשוב שהקומוניזם או השמאל הישן הוא פארק היורה; דהיינו, מקום מחייה של דינוזאורים שאו שנכחדו או שנדונו לכיליון. זה לא מוזיאון ולא ארכיון. יש המשכיות, אלא שאת הדינוזאורים ירשו חיות גמישות יותר בעלות יכולת הישרדות.

אני לא זוכר במדויק מה היתה הקרונשטאדט של ארתור קסטלר. מקובל לחשוב שאלו היו משפטי מוסקבה ב-1938 וכל הטרור הגדול שנלווה אליהם. העובדה שהיא שב-1940 בערך, אחרי פרוץ מלחמת העולם השניה, הוא התחיל לכתוב את אפלה בצהרים והיה צריך בתרגילים מסובכים ומסוכנים להיחלץ מצרפת הנכבשת, ולהציל את כתב היד. גיבורו של הספר קיבל את שמו של מי שהפך לימים לנשיא המדינה, רובשוב. קסטלר עשה תקופה מסוימת בארץ ישראל והכיר את אחד מעורכי דבר בשנות ה-20, זלמן רובשוב הידוע כזלמן שז"ר.

ארתור קסטלר (במרכז, בחליפה האפורה) מבקר בקיבוץ עין השופט, 1945. צילום באדיבות פיקיוויקי
ארתור קסטלר (במרכז, בחליפה האפורה) מבקר בקיבוץ עין השופט, 1945. צילום באדיבות פיקיוויקי

החלום האדום מתנפץ

הספר Commies של רונלד רדוש הוא תענוג מסוג אחר. הוא מודרני יותר ומתאר מבפנים את הווית החיים הפוליטית של ילדי החיתולים האדומים, שגדלו במשפחות קומוניסטיות ועלו כיתה אל השמאל החדש בשנות ה-60 וה-70. רדוש היה דמות מאוד מרכזית בסביבה הזאת. הוא מתאר את בתי הספר, מחנות הקיץ, המועדונים והאנתרופולוגיה של השמאל האמריקני כפי שהתגבש משנות ה-50 והלאה. כנער הוא ראה מקרוב את האגדות המוסיקליות שעיצבו את תרבות הנעורים וסחפו המוני צעירים אל "התנועה" ואל "המאבק". אנשים כמו פיט סיגר ווודי גאת'רי, מארי טראוורס וגם בוב דילן. אם ניגנת בבנג'ו או בגיטרה זה מאוד עזר.

רדוש הוא זה שיחד עם שותפים לתחקיר ולכתיבה שבר את אחד המיתוסים הגדולים והבסיסיים ביותר של כל הקשת השמאלית – מהקומוניסטים המרקסיסטים הקשוחים ביותר ועד הליברלים שקוראים את הניו יורק טיימס כל בוקר כמו ספר תהילים. זהו סיפורם של בני הזוג יוליוס ואתל רוזנברג, מרגלי האטום, שהאמריקנים חישמלו למוות בקיץ 1953. איך אומרים? קיץ 53' היה חם.

האמונה היתה שהרוזנברגים היו חפים מפשע, זכאים לפחות כמו אריה דרעי. האמונה היתה חזקה ולוהטת כמו ההוכחות לכך שסטבסקי רצח את ארלוזורוב. בסוף שנות ה-70 פרסמו רדוש וסול סטרן כתבת ענק במגזין הניו ריפבליק שהוכיחה שדווקא כן היו מרגלים, שהם הורשעו בצדק. כעבור ארבע שנים הרחיב רדוש את המאסה לספר. הוא הפך למוקצה בעיני השמאל, אך מאז התפרסמו גם מסמכים מארכיוני הק.ג.ב וממאגר המברקים המפוענחים 'וינונה' ששמו קץ לוויכוח. בישראל ניטע בזמנו יער על שם הרוזנברגים. אין לי מושג אם שינו את שמו. ואם כן, האם הוא נקרא היום יער איציק פפר? או יער מיכואלס? מה שבטוח זהו יער של עצי (מרדכי) אורן.

The post הספרים שליוו אותי במסע ההתפכחות appeared first on מידה.

מצטערים, שמאלנים: לכם ולליברליזם אין שום דבר במשותף

$
0
0

מהו ההבדל בין איש שמאל לליברל?

מענה על השאלה הזו הוא הכרחי כדי להבין את המשבר בפניו עומדים בימים אלה המערב כולו ואמריקה בפרט, אך נראה כי רק מעטים מסוגלים לעשות זאת. אני מציע את הרעיונות הבאים בתור מדריך.

הדבר הראשון שצריך לדעת הוא: לשמאל וליברליזם אין כמעט שום דבר במשותף. למרות שבשמאל ניכסו לעצמם את המונח “ליברל” בצורה כה יעילה עד שהיא הפכה למעשה למילה נרדפת, עקרונות הליברליזם דומים הרבה יותר לאלה של שמרנים מאשר לאלה של אנשי השמאל. הבה נבחן כמה דוגמאות חשובות.

גזע

זהו כנראה הברור ביותר מן ההבדלים המוסריים הרבים בין ליברליזם לשמאל. הבסיס של העמדה הליברלית כלפי גזע תמיד היה שצבע העור של אדם הוא חסר משמעות. עבור ליברלים בדורות הקודמים, האמונה כי מוצאו של אדם הוא בעל משמעות כלשהיא לאופן בו יש לשפוט אותו הייתה גזענית באופן מהותי.

לעומת זאת, עבור השמאל בימינו המחשבה כי גזע הוא חסר משמעות היא גזענות בעצמה. כך למשל, אוניברסיטת קליפורניה קבעה כי הצהרה כמו “יש רק גזע אחד – המין האנושי” היא גזענית. עבור ליברלים אמיתיים, כאלה המחויבים לקדם אינטגרציה אתנית, קיומם של מעונות נפרדים באוניברסיטאות בתירוץ של “מרחב בטוח לשחורים בלבד” היא חרפה.

קפיטליזם

ליברלים קלאסיים תמיד היו בעד השיטה הקפיטליסטית והכירו בה כמה שהיא: השיטה הכלכלית היחידה בה אוכלוסיות גדולות יכולות לצאת ממעגל העוני.

אמנם ליברלים בעבר ראו בממשלה כמי שלוקחת תפקיד גדול יותר בתחום הזה מאשר מה ששמרנים כיום סבורים, אבל הם מעולם לא התנגדו לקפיטליזם ובוודאי שלא תמכו בסוציאליזם. התנגדות לקפיטליזם וקידום סוציאליזם הם ערכי שמאל מובהקים.

לאומיות

ליברלים בעבר האמינו בכל ליבם במדינת הלאום, אם זו הייתה ארה”ב, בריטניה או צרפת. בשמאל תמיד התנגדו לרעיון הלאומיות, מכיוון שהמחשבה השמאלנית מבוססת על סולידריות מעמדית, ולא על סולידריות לאומית. למעשה, בשמאל בזים ללאומיות ורואים בה סוג של פרימיטיביות אינטלקטואלית במקרה הטוב, והדרך לפשיזם במקרה הרע.

ליברלים תמיד היו בעד הגנה על הריבונות האמריקנית ועל גבולותיה. זה היה עבורם אחד מהעקרונות הבסיסיים ביותר של דרך החיים האמריקנית. הרעיון של “גבולות פתוחים” או אנשים שהם “אזרחי העולם” היו זוכים להתנגדות רבה בקרב ליברלים מן העבר, כמו גם אצל שמרנים בימינו.

אמריקה

ליברלים בעבר כיבדו והעריצו את אמריקה. צפו כמעט בכל סרט אמריקני משנות השלושים או הארבעים, כולם הופקו ובוימו על ידי הליברלים בהוליווד, ותקבלו חגיגה פטריוטית על המסך. אף אחד לא חשב שאמריקה היא מושלמת, אבל כולם הסכימו עם דבריו של אחד מסמלי הליברליזם אברהם לינקולן שאמר כי ארה”ב היא “התקווה האחרונה והטובה ביותר על פני כדור הארץ”.

עבור רוב אנשי השמאל של ימינו, אמריקה היא מדינה גזענית, סקסיסטית ואלימה, הומופובית ואסלאמופובית. בדומה לשמאל ברחבי העולם אשר מתעב את אמריקה, גם השמאל האמריקני מפגין לה יותר תיעוב מאשר אהבה. תפיסת העולם הזו הודגמה היטב בדבריו של המועמד לנשיאות דאז ברק אובמה, שאמר בשנת 2008 כי “אנחנו עומדים בפני שינוי עמוק של ארה”ב”.

כעת דמיינו שאתם פוגשים אדם הטוען כי יש לשנות מן היסוד את אשתו, או אישה הדורשת שינוי עמוק של בעלה. האם הייתם מאמינים שאותו אדם אוהב את בן הזוג שלו? ודאי שלא.

חופש הביטוי

בדומה להבדלים בתפיסת העולם בין ליברלים לשמאלנים בנושאי גזע, כך גם ההבדלים ביניהם בכל הנוגע לתפיסת חופש הביטוי הם דרמטיים. מעולם לא הייתה קבוצה אשר מחויבת יותר לאמירה לפיה “איני מסכים עם דברייך אבל אלחם על זכותך לומר אותם” מאשר הליברלים האמריקנים המקוריים, וגם אלה של היום.

אבל דווקא השמאל האמריקני של היום הוא זה שמוביל את הדיכוי של חופש הביטוי, החל מאוניברסיטאות ומכללות ועד לחברת גוגל או למעשה כל מוסד או מקום עבודה – מהלך חסר תקדים בהיסטוריה האמריקנית. הם טוענים כי הם מתנגדים ל”ביטויים של שנאה”, אבל ההגנה על זכותו של אדם אחד לומר מה שאדם שני מתנגד לו היא הרי כל הנקודה של חופש הביטוי.

תרבות המערב

ליברלים מפגינים אהבה עמוקה לתרבות המערב. תרבות זו נלמדה במשך שנים בכל מוסדות ההשכלה הגבוהה, וזכתה להערצה על ההישגים שהגיעה אליהם בתחומי המוסר, הפילוסופיה, האומנות והספרות. שום ליברל שמכבד את עצמו לא היה מצטרף לקריאתו של הכומר ג’סי ג’קסון באוניברסיטת סטנפורד להיפרע מתרבות המערב.

הליברל הנחשב ביותר בהיסטוריה האמריקנית הוא כנראה הנשיא פרנקלין רוזוולט, שנהג לציין את הצורך להגן לא רק על תרבות המערב אלא על התרבות הנוצרית. למרות זאת, השמאל של היום גינה פה אחד את נאומו של דונלד טראמפ בוורשה בו דיבר על שמירה על תרבות המערב הנמצאת בסכנה.

לטענת השמאל האמריקני לא רק שהתרבות המערבית אינה נעלה על כל תרבות אחרת, אלא שהיא משמשת כלא יותר מלשון נקייה לקידום עליונות לבנה וגזענות.

דת

ליברלים בעבר הכירו והעריכו את השורשים היודו-נוצריים של התרבות האמריקנית. הם עצמם הלכו באופן קבוע לכנסייה או לבית הכנסת, או לפחות העריכו את חבריהם האמריקנים שעשו זאת. הבוז שבשמאל רוחשים כיום ולמעשה מאז ומתמיד לדתות (חוץ מאסלאם כמובן), הוא לא דבר שליברל אמיתי יכול או היה יכול אי פעם להזדהות איתו.

אם רעיונות השמאל לא יובסו, אמריקה ותרבות המערב כולה לא תצליח לשרוד, אבל השמאל לא יובס עד אשר הליברלים האמיתיים יבינו את הסכנה ויצטרפו לקרב. ליברלים יקרים: שמרנים אינם האויב שלכם, השמאל כן.


דניס פרגר הוא סופר ומגיש רדיו ומייסד האתר PragerUniversity.com. הטור המקורי התפרסם באתר ‘נשיונל רוויו‘.

The post מצטערים, שמאלנים: לכם ולליברליזם אין שום דבר במשותף appeared first on מידה.

שקרים, שקרים ארורים ותעמולת השמאל

$
0
0

כבר מההתחלה, אמרתי שוב ושוב שההאשמה על חבירת הקמפיין של טראמפ לרוסיה כדי להביס את הילארי קלינטון בבחירות 2016 לנשיאות הינה שקר. תיאורו של הנשיא את הטענות האלה “כציד מכשפות” היה מדויק.

לא פעם הכרתי בכך שאני מעמיד את האמינות שלי למבחן כאשר אמרתי שכל העניין הוא תרמית. אך כיצד ידעתי זאת? אחרי הכל, לא הייתי חשוף למידע מודיעיני מסווג כלשהו. התשובה היא שהשתמשתי בשכל ישר.

ההאשמה בדבר קנוניה בין טראמפ לרוסיה ועל כך שנשיא ארה”ב הוא סוכן של הקרמלין נראתה לי – כמו לעשרות מיליוני אמריקנים אחרים – כאבסורדית. השפעתו של ולדימיר פוטין על בחירות 2016 הייתה זניחה וטראמפ כנשיא היה תקיף יותר כלפי רוסיה, במתן תמיכה לממשלה האוקראינית האנטי-רוסית ועמידתו כנגד המשטר האיראני הפרו-רוסי, הרבה יותר מאשר ברק אובמה.

אך הסיבה החשובה יותר מדוע לא האמנתי להאשמה על הקנוניה הרוסית היא מכיוון שההאשמות הגיעו מן השמאל, והשמאל משקר לגבי הכל. אמת היא ערך ליברלי והיא ערך שמרני, אך היא מעולם לא הייתה ערך של השמאל. אנשים בשמאל אומרים רק מה שמקדם את האג’נדה המיידית שלהם. כוח הוא המצפן המוסרי שלהם, ולכן האמת תהיה משועבדת אליו תמיד.

מיטב הכותרות ההיסטריות של התקשורת האמריקנית:

מהיום בו טראמפ ניצח בבחירות, פעלו בשמאל האמריקני לביטול התוצאות ולכן הם הגו את סיפור הקנוניה הרוסית. הדבר היה ברור מאליו לכל שמרן, חוץ מאלו שחרטו על דגלם “לעולם לא טראמפ” והיו מוכנים גם כן להאמין לעלילת הקנוניה. כל השאר ידעו שהשמאל רצה לבטל את תוצאות הבחירות ושהוא משקר כאשר הדבר תואם לאינטרס שלו, ולכן ידעו שהאשמת הקנוניה הינה המצאה אחת גדולה.

חשדנו גם שעלילת הקנוניה היא מאמץ להפנות את תשומת הלב מהפשעים האמיתיים: בפעם הראשונה בהיסטוריה האמריקנית, סוכנויות מודיעין נוצלו במטרה לעקוב אחר מתמודד לנשיאות. עובדה זו אפשרה להילרי לקלינטון לחמוק משלל האשמות בנוגע לשימוש לא חוקי בשרת פרטי בעודה מזכירת המדינה, השימוש בתפקידה כדי להעשיר אותה ואת בעלה, והשמדת הראיות הפיזיות והאלקטרוניות.

הדרך לאמת

תמיד יש לפקפק בכל טענה שבאה מן השמאל, וכך תהיו קרובים יותר לאמת. אני עצמו פעלתי לפי הכלל זה כדי להסיק שסיפור הקנוניה הוא הונאה, והוא אכן הוא שימש אותי נאמנה. בחרו כל נושא וכנראה שתמצאו שקר של השמאל. השמאל טוען שהאוניברסיטאות שלנו רוויות “בתרבות של אונס”. לא רק שדבר זה הוא שקר, אך עמוק בפנים, גם בשמאל יודע שזה שקר. ההוכחה? כל הורה בשמאל המדבר על “תרבות אונס” בקמפוסים שולח או שולחת את בתו לאותן מכללות ואוניברסיטאיות ממש.

שום הורה לא ישלח בידיעה את בתו למקום בו יש תרבות אונס ממשית, וגם הורים מהשמאל ששולחים את בתם למכללה יודעים שאין שם תרבות אונס באמת. הם ממשיכים לטעון כך רק מכיוון שהם מנסים לדחוף את הטענה הפמיניסטית לפיה גברים הם מיזוגניים, וכמובן כדי לספק לנשים צעירות את המעמד הגבוה ביותר במערכת הערכים של השמאל: קורבן. למרות העובדה שאיני לומד או מלמד במכללות כבר כמה עשורים, בכל זאת אני יודע בוודאות שמכללות אמריקניות אינן רוויות תרבות של אונס. אני יודע זאת מכיוון שהשמאל אמר שהן כן.

בואו ניקח דוגמה אחרת. כיצד אני יודע שישנם רק שני מינים? הסיבה הברורה היא כמובן שכל ישר, אך הסיבה החזקה יותר היא העובדה שהשמאל דוחה את הטענה שישנם שני מינים ובמקום זאת ישנו רק “מגדר” סובייקטיבי.

לפני מספר שבועות, כתב מהמגזין ‘The Nation’ שיבח שני תלמידי תיכון טרנסקסואלים אשר ניצחו בתחרות ריצה לנערות בקונטיקט מכיוון שלדבריו ” טרנסים הם בעצם נשים”. כולנו יודעים שעובדתית נשים-טרנסיות אינן באמת נשים מבחינה ביולוגית, אלא גברים אשר רואים עצמם כנשים. בחיים הפרטיים, אין לי שום בעיה להתייחס אליהם כנשים אם הם נראים ומתלבשים כנשים ונקראים בשם נשי, אך זה לחלוטין לא הוגן לתת להם להתחרות נגד נשים ביולוגיות בענפי ספורט. הם אינם נשים למעשה, אלא מתייחסים לעצמם כנשים למרות העובדות. גם כאן, ההנחה שהשמאל משקר כדי לקדם אג’נדה היא זו שהובילה אותנו לעבר האמת.

כאשר השמאל אומר לנו שכדור הארץ יחרב בעוד 12 שנים בגלל ההתחממות הגלובלית, אני מניח שהם אינם אומרים את האמת. שביב קטן של הוכחה לכך הוא שאף אחד מהטוענים משמאל  על כך שההתחממות הגלובלית תשמיד את החיים על כדורהארץ אינו מצדד במקור האנרגיה הזול, הנקי והפרקטי ביותר: אנרגיה גרעינית.

אם  הם באמת היו מאמינים שהחיים מאוימים עד כדי כך על שימוש בפחם ונפט, הם היו בונים כורים גרעיניים במהירות שיא. לכן אחת הסיבות שלא האמנתי שהתחממות מעשה האדם הולכת להשמיד את כדור הארץ היא בדיוק מכיוון שהשמאל טען שכן.

עד השקר הבא

אך גם בזמן שעוד השקר מן השמאל לגבי קנוניית טראמפ-רוסיה נחשף עתה, אין בזה הרבה שמחה. מבלי להחסיר פעימה, המפלגה הדמוקרטית, התקשורת והאקדמיה יעברו הלאה לשקר הבא.

לא יהיה גם שום חשבון נפש או מבט מעמיק פנימה בניסיון לבדוק איפה טעו. מדוע לא יהיה? מכיוון שבשמאל מודעים היטב לכך שסיפור הקנוניה היה שקר. האמת מעולם לא הייתה ערך של השמאל.  מבחינת השמאל האמת היא כמו “מגדר”: כל דבר אשר היית רוצה שיהיה.


דניס פרגר הוא סופר ומגיש רדיו ומייסד האתר PragerUniversity.com. הטור התפרסם לראשונה באתר ‘נשיונל רוויו’, מאנגלית: גידי גולן.

The post שקרים, שקרים ארורים ותעמולת השמאל appeared first on מידה.


עוקץ תוצרת כחול לבן

$
0
0

את הפרויקט של ‘כחול לבן’ אפשר להבין רק על בסיס אחד: שאיפת השמאל להחליף את ממשלת הימין. למרבה הפלא זה לא טריוויאלי בכלל, מכיוון שאנו עדים למאמץ אדיר שנועד להסתיר את העובדה הזאת. וזה בדיוק מה שמביא את אנשי ‘כחול לבן’ להיזהר מכל ביטוי שעלול לסכן את הצלחתו, ולהתמקד במסע דמוניזציה זדוני לראש הממשלה נתניהו.

את התהליך האבולוציוני שהביא להיווצרותה של רשימת ‘כחול לבן’ ניתן לראות מאז חזר נתניהו לראשות הממשלה בשנת 2009, ובארבע מערכות הבחירות מאז. לאחר שציפי לבני תחת הסיסמה “או ציפי או ביבי” ואחרים מן השמאל לא הצליחו לזכות בשלטון בבחירות 2009 ו- 2013, קם בבחירות 2015 ‘המחנה הציוני’, לכאורה שילוב שבין מרכז לשמאל שהיה אמור לספק את הסחורה.

מאחר וגם פרויקט זה לא צלח, הגיעו מקימי ‘כחול לבן’ למסקנה ששיוך כלשהו לשמאל לא מאפשר ניצחון בבחירות. כדי להשיג את המטרה הוקמה הרשימה על בסיס ‘ מפלגת יש עתיד’ של יאיר לפיד ואליה צורפו גורמים שלא דבק בהם דימוי של שמאל כגנץ ואשכנזי, או כאלה שנתפסים כמחזיקים בדעות מהמרחב הימני, כבוגי יעלון ונספחיו.
המאמץ להימנע מדימוי של שמאל, הוא כנראה גם מה שהביא להוצאתם של ציפי לבני ואהוד ברק מההתארגנות.

בשמאל מבינים שבעידן הזה נתניהו הוא מרכז הכובד של קואליציות הימין, ועל כן הפלתו היא מניה וביה הפלת הימין והחלפתו בשלטון השמאל. אין לטעות כאן. ההתמקדות בנתניהו נובעת לא רק ממהותו של הפרויקט להסתיר את מטרתו, אלא נועדה גם להטעות את מצביעי הימין לחשוב, כאילו מדובר כאן בעניין פרסונלי ולא במאבק על דרך פוליטית. ושני הדברים קשורים זה בזה.

אשכנזי, גנץ ולפיד | פלאש90

פרשן ‘הארץ’ יוסי ורטר הגדיר את מפלגת גנץ-לפיד בצורה מדויקת כרשימה שהיא “המיזם הפוליטי המושקע ביותר לסילוק נתניהו מאז 1999″, ויש לה אידאולוגיה אחת בלבד” “להחליף את נתניהו”. אך ורטר טועה בדבר אחד חשוב. האידאולוגיה של החלפת נתניהו היא הדגל רק בתקופת הבחירות, וברור שלאחריהן האידאולוגיה והמדיניות תהיה של שמאל מובהק.

העמדת הפנים של ימין מצד ‘כחול לבן’ היא המאפיין המרכזי של הבחירות הללו. דוגמא מובהקת לכך היא אמירתו של יאיר לפיד ש”כחול לבן היא הליכוד של פעם” – לא פחות ולא יותר. העובדה המוזרה הזאת, מביאה לכך שהמאמץ המרכזי בקמפיין של הימין ובעיקר של הליכוד מתמקד בחשיפת העמדת הפנים הזאת.

הנה שאלה פשוטה: אם ‘כחול לבן’ היא ימין, מדוע היא לא מציגה מצע ימני? גם התשובה פשוטה: רוב מוחלט של מצביעיה הם אנשי שמאל שברובם מבינים את קריצת-העין “הימנית”, שנועדה להעביר מספר מנדטים מגוש הימין לגוש השמאל באמצעות השנאתו של נתניהו. אם יאמצו מצע ימני באמת, יצא שכרם בהפסדם.

מפלגת התקשורת

העובדה שכל כוחות השמאל מגויסים למיזם הזה היא הנתון המכריע שמסביר הן את עוצמת ההטעיה והן את הצפוי בעתיד, במידה והמיזם יצליח במשימתו. זאת נקודה קריטית בפרויקט ההונאה חסר התקדים הזה.

חישבו על כך: באיזה יקום מקביל ליקום הפוליטי הישראלי עיתון ‘הארץ’ וכותביו מן השמאל הרדיקלי פועלים לטובת מיזם שאיננו שמאל? כך אורי משגב, אחד מאנשי השמאל הרדיקליים ביותר בעיתון “הארץ” פרסם טור מתלהב במיוחד לאחר נאומו של גנץ:

אין מסקנה אחרת. אין גם מטרה אחרת מלבד החלפת נתניהו, ואין דרך אחרת לעשות את זה … יש פה סיכוי. ואם אחרי כל זה נדרשת לו, לאדם הסביר, עוד אינדיקציה, לא פחות טובה מהפאניקה בימין — באים השמאלנים הטהרנים, בשורה ארוכה, וצווחים באוטומט כמו כרוכיות מבוהלות נגד הסיכוי הזה. אם כך, כבר ממש שווה לנסות”

אם ‘כחול לבן’ היא באמת מפלגת ימין, אז מדוע שהימין יהיה בפאניקה? פשוט כי משגב יודע היטב שגנץ הוא שמאל. משום כך עיתונאי השמאל והברנז’ה – כולל רדיקליים כמשגב וברק רביד –  מגויסים לטובת המפלגה, שמתחפשת למפלגת ימין.

הדוגמאות לכך רבות מספור אך העובדה המרכזית והברורה מאליה היא שכל אנשי השמאל והתקשורת מגויסים לטובת מיזם ‘כחול לבן’. רק בשבוע החולף ראינו כיצד התקשורת כולה ממסמסת במהירות את פרשת דו”ח המבקר על הקשרים בין בני גנץ לרוני אלשיך והכסף הרב שעבר שם, כשברור לכל באיזו תכיפות ואינטנסיביות היא הייתה עוסקת באותה הפרשה אם היה מדובר בנתניהו – תוך שהיא דורשת, וסביר להניח שנענית, לפתוח בחקירה.

גם הפוליטיקאים בשמאל מודים באידיאולוגיה של ‘כחול לבן’. למשל, רק השבוע אמרה ח”כ זנדברג שהיא “רוצה את תיק החינוך או המשפטים בממשלת גנץ-לפיד”. מדוע שזנדברג תתמוך בגנץ ותצפה לכהן אצלו כשרה, אם ‘כחול לבן’ היא מפלגת ימין, “הליכוד של פעם”? בדומה, ח”כ סתיו שפיר טענה, כנראה לפני שמשמעת הקמפיין השתיקה אותה, כי: “אני שוחחתי עם גנץ, אני מכירה את עמדותיו, עמדותיו הן העמדות שלנו”.

שמאל מובהק

כעת צריך לדבר על החיים עצמם, קרי על מה שצפוי בעתיד בענייני מדיניות במידה ומיזם ‘כחול לבן’ יצליח במטרתו.

עלי התאנה “הימניים” מטעם יעלון הם בסך הכל שלושה מתוך שלושים המקומות הראשונים ברשימת ב’כחול לבן’, כך שגם אם יש מי שתולה בהם תקוות הרי שכוחם חסר משמעות. אבל גרוע מכך, ניכר שסביבתם משפיעה עליהם, ונרשם סחף מצידם שמאלה.

רק ביום חמישי האחרון הוכיח בוגי יעלון שאיננו איש ימין אלא אופורטוניסט מובהק, כאשר אמר בוועידת ‘הארץ’: “אף פעם לא הייתי מאנשי ארץ ישראל השלמה. אני ביטחוניסט כמו רבין, ידוע שתמכתי באוסלו”. האם אפשר להגדיר כימין מי שמתגאה בתמיכתו בהסכם אוסלו? תמהני.

מכל אלה עולה כי אם גנץ ולפיד הם שמאל, אם רובה ככולה של רשימת ‘כחול לבן’ היא שמאל, אם מפלגות השמאל תומכות בה ורואות עצמן כשותפות טבעיות שלה ואם כל תקשורת השמאל תומכת בה ופועלת עבורה – הרי שמדובר באופן חד משמעי בשמאל מובהק, ועובדה זו גם מבהירה מה תהיה מדיניותה במידה והמיזם יצליח.

בשורה התחתונה, זאת המציאות הביזארית של בחירות 2019: לראשונה בהיסטוריה שלנו ואולי בעולם כולו, הוקם מיזם פוליטי שמאלני שמתמודד על הנהגת המדינה ועושה זאת באמצעות נשף מסכות שנועד להעביר בוחרים מהימין לשמאל הכי רדיקלי.

אם המיזם הזה יצליח זה יהיה עוקץ פוליטי מקורי, תוצרת ‘כחול לבן’.

The post עוקץ תוצרת כחול לבן appeared first on מידה.

שלטון הצללים: השמאל הישראלי למד לאהוב את הדיפ-סטייט

$
0
0

תנועות שמאל ברחבי העולם וגם בישראל מזוהות בדרך כלל עם מסרים של מלחמה בממסד, התנגדות לשלטון והרצון לשינוי או להפיכה, במקרים רבים שלא בצדק. מפגינים בעצרות שלום יניפו בגאווה ובבורות דגלים של רוצח המונים כמו צ’ה גווארה, האמנים יתגאו בהיותם אנטי-ממסדיים בזמן שהם מקבלים תמיכה מאותו ממסד בדיוק, והפוליטיקאים יזעקו על דמוקרטיה וחופש הביטוי אך ינסו לגזול את הזכות הזו מכל מי שחושב אחרת מהם.

מניפסטים שלמים נכתבו, תנועות קמו ונפלו, אנשים יצאו למחאות ולקרבות בשם אידיאל השמאל של מאבק בממסד, אך למעשה אותו שמאל מתברר כמשמרו ומטפחו הגדול ביותר של אותו ממסד. באופן דומה, דווקא הגדולים שבמנהיגי השמאל הנלהבים הפכו עם השנים לחסידים מושבעים של המנגנון הבירוקרטי ושל רשויות האכיפה והחוק, בהן הם שמחים לעשות שימוש בכל פעם שבחירת העם לא מוצאת חן בעיניהם.

בהיותם בשלטון הם בונים את אותן רשתות השפעה, וכאשר הם מפסידים בבחירות מתגייס שלטון הצללים למאבק בשלטון הנבחר ובמדיניות אותה הוא מבקש ליישם. לא דרך הפיכה של ממש עם טנקים ברחובות, אלא דרך פקידים ויועצים מתוך השלטון עצמו, לרוב בתירוץ של איזונים ובלמים ושמירה מפני פעילות לא לגטימית של פוליטיקאים. בישראל המציאו לתופעה האנטי-דמוקרטית הזו את השם “שומרי הסף”, ובארצות הברית מתייחסים אליה בשנים האחרונות בשמה המדויק יותר – מדינת העומק, הדיפ-סטייט.

מהומה בלתי פוסקת

בספרו ‘The case for Trump’ שראה אור בחודש שעבר, ההיסטוריון ויקטור דיוויס הנסון מראה כיצד רשתות שלטון בסגנון הדיפ-סטייט היו נפוצות לאורך דברי ימי האנושות. החל ממערך הפקידים של הביזנטים והגילדות בוונציה של תקופת הרנסנאס, דרך האימפריה הספרדית שנשלטה מתוך המנזר המלכותי הענק במדריד, ועד אלפי הבירוקרטים שאכלסו את ארמונות ורסאי.

המשותף לכל אלה הייתה מסגרת קבועה של בירוקרטיה ואליטות סגורות שהיו תלויות בה, אשר מטרתה העיקרית הייתה הישרדות ולא שירות הציבור. מערכת זו הולידה אינספור דרמות, תככים וניסיונות הפיכה, וכך הצליחה להתקיים ולהסתגל לכל שינוי פוליטי או החלפת משטר.

הנשיא טראמפ | Palácio do Planalto

אותם פקידים שמעולם לא נבחרו והיו אמורים להיות חלק ממנגנון טכני וניטרלי, אחזו בכל הכוח במוקדי עוצמה חשובים והפכו לגורם משפיע על חיי האזרחים. במקרים רבים התווספה לכך גם השקפה פוליטית מסוימת יחד עם התפתחות התודעה לפיה הממסד הוא היחיד שיודע מה טוב בשבילנו. כך הלך ונצבר כוח עצום הכולל את זרועות המשפט, הצבא ורשויות אכיפת החוק, שיכול להיות מגויס לטובת כל מטרה. בחירות? דמוקרטיה? זה נחמד, אבל ממתי אנחנו צריכים את האישור של העם בשביל לשלוט?

במאמר שפרסם אמנון לורד ב’מידה’ לפני כשנתיים, הוא שייך תופעה דומה לעת המודרנית במדינות כמו  טורקיה, מצרים ופקיסטן, שם קיימות רשתות צללים החותרות נגד ממשלות נבחרות ומשתמשות נגדן באמצעי כפייה.

המושג ‘דיפ סטייט’ זכה כמובן לתחייה מחודשת בשיח עם ניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות ארה”ב, והמהומה הבלתי פוסקת שמתחרשת מאז בפוליטיקה ובתקשורת האמריקנית, רובה סביב פרשיות שונות שנקשרו לנשיא והסתיימו לבסוף ללא כלום. בחלק מן המקרים נחשפה פעילות ממשית של סוכנויות הממשל בשיתוף עם גורמים פוליטיים נגד הנשיא הנבחר, וגם הוא מצידו לא נשאר חייב ותקף אותן בהתמדה.

מאזן אימה

גם בישראל אנו עדים בשנים האחרונות לתופעה דומה עם שורת החקירות נגד ראש הממשלה, שלוו בהרעשה תקשורתית חסרת תקדים ומבול בלתי פוסק של הדלפות מתוזמנות ומכוונות. חלק מאותן חקירות החלו בעקבות ידיעות שהתפרסמו בכלי תקשורת ואומצו בחום על ידי הפרקליטות, וחלקן פעלו בכיוון הפוך כאשר נרקחו בחדרי החקירות וזכו מיד לרוח גבית באולפנים ובכותרות העיתונים. בכל מקרה, כולן הפכו במהרה גם לקמפיין פוליטי תוך מאמץ כביר להסתיר חשדות דומים נגד פוליטיקאים אחרים ששמם אינו נתניהו.

גם התנהלות המשטרה בשלל הפרשות שנחשפו לאחרונה מגלה מאפיינים מובהקים של דיפ-סטייט. כפי שתיאר ת”נצ גיא ניר בעדותו בוועדת הפנים של הכנסת בחודש דצמבר, גורמים בכירים במשטרת ישראל אספו והחזיקו מידע רגיש על אישי ציבור במטרה ליצור מולם מאזן אימה או להשתמש בו בבוא היום, שיטה שנחשפה במלוא העוצמה בפרשת סיכול המינוי של גל הירש. בזמן שכל אותם קצינים בכירים שהיו שותפים לקנוניות מהסוג הזה ולטיוחן נהנו מחסינות ומעולם לא נתנו דין וחשבון על מעשיהם, דווקא גיא ניר שחשף את השחיתות מצא עצמו נרדף על ידי המערכת.

בואו נסקור בקצרה כמה מהדמויות הבולטות שהיו מעורבות בביצת הדיפ-סטייט הישראלית בשנים האחרונות. החל מגנרלים וגנרלים לשעבר כמו אהוד ברק וגבי אשכנזי, דרך עיתונאים מוטים כמו אמנון אברמוביץ’ ורביב דרוקר ועד יועץ סתרים שבעצמו הודה שלקח חלק בשלל שחיתויות כמו אלדד יניב, והפך לפתע ללוחם למען טוהר המידות. כולם חלק מהאליטה הצבאית השבעה, האליטה התקשורתית החד-גונית והסגורה או האליטה הפוליטית של מקורבים ויודעי דבר.

לכאורה היית מצפה מאיש שמאל אמיתי שמפעמת בו הרוח האנטי-ממסדית לסלוד מחבורה כזו, המסמלת את כל מה שרע במנגנון השלטון ובקשריו עם התקשורת. במקום זאת, ברק, דרוקר, יניב ושות’ הפכו לגיבורים; חוקרי משטרה, שופטים ופרקליטים – שליחי המשטר ובשר מבשרו של הממסד – הפכו לסמלים שיש להגן עליהם בכל מחיר, כמובן רק במקרה שהם פועלים בכיוון הנכון.

באופן דומה, מפלגה בראשות שלושה רמטכ”לים – התגלמות המיליטריזם השנוא – הפכה לתקווה הגדולה של השמאל הישראלי וראשיה נפגשים בגלוי עם עיתונאים ומשפטנים בכירים לשעבר. דוגמה נוספת ממש מהשבוע האחרון הייתה הניסיון הנבזי לסתום פיות של אזרחים פרטיים ברשתות החברתיות באמצעות תחקיר תקשורתי מופרך ועתירה פוליטית לוועדת הבחירות, רק משום שהשמיעו דעות ימניות.

התופעה המדהימה הזו חושפת לאור היום את הצביעות שנמצאת בבסיס שיטת השמאל: ביד אחת מניפים את דגל הדמוקרטיה והשקיפות, בעוד היד השנייה עוסקת בחתירה מתמדת תחת בחירת העם ובניסיון להשיג רווחים פוליטיים. אין יותר ערכים וגם האמת כבר לא חשובה – העמדה בכל נושא תמיד תהיה תלויה בשאלה האם היא פוגעת בימין או מסייעת לו. השמאל הישראלי, בדחף הבלתי נשלט להפיל את ממשלת נתניהו, יצר וטיפח את מפלצת הדיפ-סטייט. הבעיה היא שאותה מפלצת גדלה, והיא עוד עלולה לטרוף את הדמוקרטיה.

The post שלטון הצללים: השמאל הישראלי למד לאהוב את הדיפ-סטייט appeared first on מידה.

ציון נכשל בהבנת המציאות: כך הפך השמאל הישראלי לתנועת שוליים

$
0
0

כמעט שבוע לאחר בחירות 2019, ובצל הפרשנויות, ההתגוששויות והמגעים לבניית קואליציה, כדאי לקחת פסק זמן על מנת לבחון לרגע את המשמעויות ארוכות הטווח של תוצאות הבחירות על רקע מאורעות העשורים האחרונים, ובראשן – הראיה הסופית לכך שהשמאל איבד כל קשר עם הציבור הישראלי.

למרות שלא תמיד מקובל להכיר בכך, “ימין” ו”שמאל” אינם שחור ולבן, יין ויאנג, שתי מהויות קוסמיות שמתגוששות ביניהן משחר ההיסטוריה. ימין ושמאל הם מונחים המתארים קואליציות של עמדות ומפלגות, שתוכנן משתנה ממקום למקום ומתקופה לתקופה, וההיסטוריה הפוליטית של ישראל מספקת כמה דוגמאות מאלפות לכך.

למשל, משנות השלושים ועד לשנות השישים היו החוגים הרדיקליים יותר בשמאל בין הלוחמים הראשיים למען שלמות הארץ, ולאחר מלחמת ששת הימים השתתפו מנהיגיהם בהקמת התנועה למען ארץ ישראל השלמה. דווקא הימין המתון, הכולל את חוגי הציונים הכלליים ומרבית הציונות הדתית, לא ראה עצמו בתקופה זו מחויב לרעיון שלמות הארץ.

אך שורה של אירועים שהשפיעו עמוקות על מדינת ישראל בשנות השבעים והשמונים דחפו את מרבית הציבור הישראלי שמאלה, לפחות מבחינה מדינית. מלחמת יום כיפור ומלחמת לבנון הראשונה, על המחיר הבלתי נסבל שנדרשה החברה הישראלית לשלם בהן, יצרו מיאוס ממלחמות ותביעה הולכת וגוברת לשלום אמת. מנגד, הסכם השלום עם מצרים – החזקה שבאויבות ישראל – הוכיח ששלום הוא משימה ניתנת לביצוע, ונפילת מסך הברזל שכנעה רבים וטובים שעידן חדש של שלום ואחווה עומד בפתח.

הסחף הזה העלה לבסוף לשלטון את ממשלת רבין השנייה, באמצעות עלייה דרמטית בכוחו של השמאל בבחירות: מפלגת העבודה זכתה להישג מרשים של 44 מנדטים (לעומת 32 לליכוד), ומרצ הפכה למפלגה השלישית בגודלה, עם שיא היסטורי של 12 מנדטים.

הימין נסוג שמאלה

התהליך שעבר על הימין הישראלי בעשרים השנים שלאחר מכן ראוי לתשומת לב מיוחדת: הוא נסוג שמאלה. לא מדובר היה באבדן ערכים או עשתונות, אלא בהפך הגמור מזה: נסיגה טקטית ומחושבת, שנועדה לשמור על כוחו ועל האידיאלים שלו במידת האפשר, עד יעבור זעם. מהלך מבריק זה רשום יותר מכל על שמו של אדם אחד: בנימין נתניהו.

בניגוד לתביעתם של רבים וטובים במחנה, נתניהו הודיע מראש כי לא יבטל את הסכמי אוסלו, וקיים את הבטחתו. תחת לחץ בינלאומי כבד, הוא ניהל קרב השהייה ממושך מול הפלסטינים, תוך שהוא מביע הסכמה עקרונית לרעיון המדינה הפלסטינית – אך מעשית עושה מעט מאד, אם בכלל, על מנת לקדמו.

נתניהו בערב הבחירות | פלאש90

גם מחליפו בהנהגת הליכוד, אריאל שרון, המשיך בתחילה בקו דומה, אך עבר את הגבול עם גירושם של 9,000 תושבי גוש קטיף וצפון השומרון. ההתנגדות העזה שנתקל בה בתוך מפלגתו שלו בעקבות צעד מרחיק לכת זה פלטה את שרון ותומכיו משורות מחנה הימין, וסייעה בעקיפין לחזרתו לשלטון של נתניהו בחורף 2009. גם הפעם הביע נתניהו את תמיכתו העקרונית בכינונה של מדינה פלסטינית בנאום בר אילן, ואף נכנע ללחץ האמריקאי שדרש את הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון. אך בינתיים שוב השתנה כיוון הרוח, והציבור הישראלי נטה יותר ויותר ימינה.

גל הטרור שבא לאחר הסכמי אוסלו סימן את ראשיתה של המגמה, בעוד כישלון שיחות קמפ דייויד (2000) ופרוץ האינתיפאדה השנייה האיצו אותה. מנגד, מלחמת לבנון השנייה שהגיעה בעקבות הנסיגה מלבנון וסבבי הלחימה מול החמאס בעקבות הנסיגה מעזה, הבהירו היטב לציבור הישראלי מה עלול להיות מחירן של נסיגות טריטוריאליות.

את מכת המוות על חזון השלום עם הפלסטינים הנחית ככל הנראה ‘האביב הערבי’, שהמחיש הן את חוסר היציבות הכרוני בו שקוע האזור והן מה עשוי להיות גורלה של מדינה פלסטינית בלבה של ארץ ישראל, גם אם תונהג בתחילה על ידי גורמים “מתונים” לכאורה.

עליית המרכז

בשלב זה ניתן היה לצפות שהשמאל הישראלי ינקוט באותה אסטרטגיה בה נקט הימין בשנות התשעים: התמתנות ונסיגה, ואפילו לצרכים טקטיים בלבד; ניסיון לפנות לליבו ולחששותיו של הציבור הישראלי על מנת לשמר מה שניתן מחזון השלום, עד ליום בו המציאות המדינית ודעת הקהל יהפכו את ניסיון הגשמתו לריאלי שוב.

דבר מזה לא קרה. השמאל סירב לייחס משמעות כלשהי לשורת האירועים שזעזעו עד היסוד את הציבור הישראלי ודחפו אותו ימינה. הוא התבצר בעמדותיו הישנות מראשית שנות התשעים ואף הלך והקצין שמאלה; האופן המסויג והמהוסס, אפילו החשדן, בו קיבל יצחק רבין את תכנית אוסלו לא היה מתקבל בברכה במפלגת העבודה של היום. התוצאה הבלתי נמנעת הייתה הצטמקות מתמדת של מפלגות השמאל ההיסטוריות, העבודה ומרצ.

אך בפוליטיקה לעולם אין ואקום. את המקום אותו יכלו מפלגות השמאל לתפוס – עמדה של מתינות מדינית והשעיית המשא המתן על הקמת מדינה פלסטינית, לצד לאומיות בריאה ומחויבות חד משמעית לחזון הציוני – תפס יצור חדש בפוליטיקה הישראלית: המרכז.

ראשית הפיכתו של המרכז הפוליטי לגורם מפתח בפוליטיקה הישראלית נעוצה בהקמת מפלגת קדימה. ניצחונה של המפלגה בבחירות 2006, לצד הצלחתה לשמר את כוחה גם בבחירות הבאות, העידו כי היא מייצגת ציבור גדול שאיננו רואה את עצמו ימני, אך גם לא מוצא את מקומו בשורות מפלגת העבודה ההיסטורית. אותו ציבור גם העניק 19 מנדטים למפלגת ‘יש עתיד’ בבחירות 2013.

ראשי העבודה בערב הבחירות | פלאש90

ראשי העבודה שלי יחימוביץ’ ולאחריה יצחק הרצוג, הבינו במידה מסוימת את הבעיה, ולכן השתדלו למצב את מפלגתם כמפלגת מרכז מתונה. החבירה לציפי לבני, המיתוג מחדש בתור “המחנה הציוני”, וכמה הצהרות מיליטנטיות שפוזרו לפני הבחירות, הצליחו להביא את הצמד הרצוג-לבני ל-24 מנדטים, אך לאור תוצאות הבחירות האחרונות נראה הישג זה כשירת הברבור של המפלגה.

הבלחות ההבנה שגילו חלק ממנהיגי המפלגה לא הצליחו לכסות על המציאות: מפלגת העבודה מאוכלסת בעיקר באנשי שמאל רדיקלי כמו סתיו שפיר ומירב מיכאלי, שעמדותיהן רחוקות מעמדותיו של הישראלי הממוצע כרחוק מזרח ממערב.

חשבון נפש

הן העבודה והן מרצ הן מפלגות ותיקות בעלות מנגנון משומן והיסטוריה, ולהן ציבור בוחרים ששומר להן אמונים באופן מסורתי. לעומת זאת, מפלגות המרכז הגדולות – קדימה, ‘יש עתיד’ ו’כחול לבן’ – הן מפלגות צעירות שקמו זמן קצר לפני הבחירות, ונאלצו לייצר קהל בוחרים יש מאין.

העובדה שאף על פי כן מפלגות המרכז הן אלו שזוכות להציב אלטרנטיבה לשלטון הימין באה לידי ביטוי חד משמעי בבחירות האחרונות, בהן זכתה ‘כחול לבן’ ב-35 מנדטים. משמעותה של עובדה זו פשוטה: חזונו המדיני של השמאל נכשל באופן כה נחרץ, ואנשי השמאל סירבו להכיר בכישלונם זה בהתמדה כה מלאה, עד שהמילה “שמאל” הפכה למותג ממנו מועמדים פוטנציאליים לראשות הממשלה בורחים כמו מאש.

מפלגת ‘כחול לבן’ הקפידה להתנער מתיוגה כמפלגת שמאל, הן באמצעות חבירה למי שנתפסו כאנשי ימין, והן באמצעות הפגנת פטריוטיות ולאומיות ישראלית מתמדת. שכן לא רק החזון המדיני של השמאל נכשל: גם הקרירות וההתנכרות שמפגינים חלקים גדולים בתוכו לרגש הלאומי הבריא של הישראלים ותיוגו כ”פשיזם” נמאסו על הציבור הישראלי, שגאה בארצו ובעמו ואיננו מתכוון להסתיר או להתבייש בכך.

אחרי כל מערכת בחירות מתבצע בשמאל הישראלי טקס פומבי של “חשבון נפש”, שעיקרו הטלת האשמה לכישלון על אחרים: השמאל נכשל כי הימין מסית נגדו, השמאל נכשל כי נתניהו מפחיד את בוחריו, השמאל נכשל כי מזרחים יכולים להצביע רק למזרחים ועל כן יש להעמיד מרוקאי בראשות העבודה, ועוד ועוד. הגיע הזמן להפסיק עם הפארסה הזו.

מבט היסטורי ארוך טווח מגלה כי השמאל נכשל מסיבה אחת בלבד: הוא לא השכיל להכיר את המציאות המדינית והביטחונית כהווייתה, לשים את ליבו לתהליכי השינוי שעוברת החברה הישראלית ולשנות את עמדותיו בהתאם. עד שחשבון הנפש המסוים הזה לא יעשה בקנה מידה רחב מספיק, השמאל הישראלי ימשיך להיות תנועת שוליים שמייצגת פחות מעשרה אחוזים מאזרחי המדינה.

The post ציון נכשל בהבנת המציאות: כך הפך השמאל הישראלי לתנועת שוליים appeared first on מידה.

למי קראת פשיסט? הספר שמציב מראה מול השמאל

$
0
0

הספר ‘למי קראת פשיסט’ מאת ג’ונה גולדברג ראה לאחרונה אור בהוצאת ‘שיבולת’. מובאת לפניכם ההקדמה למהדורה העברית מאת ד”ר רונן שובל.

לקריאת הפרק הראשון מן הספר לחצו כאן.

לרכישת הספר ‘למי קראת פשיסט?’ וספרים נוספים בהוצאת ‘שיבולת’ במבצע מיוחד לשבוע הספר, לחצו כאן.

***

פשיסט הוא ימני שמנצח בוויכוח

— ג’ונה גולדברג

תצפיותיו של גלילאו גליליי היו העדויות הממשיות הראשונות לנכונות התאוריה של קופרניקוס, ששללה את מעמדו של כדור הארץ כמרכז היקום. הכנסייה הקתולית, כדרכן של כנסיות, לא אהבה את גלילאו ואת מסקנותיו. הכנסייה הפרוגרסיבית לא אוהבת את ג’ונה גולדברג ואת מסקנותיו. כוהניה תקפו בחמת זעם את הספר שאתם אוחזים בידיכם. אומנם גולדברג אינו גלילאו, אבל הוא בהחלט כופר ביעילות בעיקרי האמונה העכשוויים. וכצפוי במצבים מעין אלה, הספר טיפס במהירות למקום הראשון במצעד רבי המכר של הניו יורק טיימס ונשאר שם כמה שבועות.

גולדברג (יליד 1969) הוא אחד הפובליציסטים המובילים בארה”ב. מאמריו מתפרסמים ב-200 ויותר עיתונים וכתבי עת ברחבי ארה”ב, והוא פרשן מבוקש בערוצי החדשות המובילים. וכעוצמת מעמדו הציבורי של גולדברג, כך גם עוצמת הביקורת והתסיסה שהספר עורר. אחרי הכול, קשה להתעלם מהתוכן העשיר והמרעיש של הספר, קשה להתעלם מברק התובנות הטמונות בו, וגם מסגנונו הייחודי קשה להתעלם. הספר הזה, על מאות מראי המקום שתומכים בו, הוא כתב סירוב מנומק ורהוט לשלל מוסכמות וקלישאות השולטות כיום בכיפה. גולדברג פשוט התעקש לתהות על קנקנן של הנחות יסוד ציבוריות הנחזות כמובנות מאליהן, והכול — מתוך חריפות מחשבה ואופקים רחבים.

למרות שפע המידע, התובנות והאנקדוטות שיוטח אל הקורא ב-500 העמודים הבאים, הספר נע בהיגיון ובעקביות על שני צירים עיקריים. ציר אחד — מחקר אינטלקטואלי אודות שורשיו הפשיסטיים של הליברליזם האמריקני בן ימינו. גולדברג בחן בקפידה מדעית את מקורותיו של הפשיזם, פירק אותם לגורמיהם, התחקה כבלש אחרי הלכי־רוח ותפישות אידאולוגיות, וחשף בהצלחה את האופן שבו חלחל הרעיון הפשיסטי מאירופה אל השמאל הפרוגרסיבי בארה”ב והיכה בו שורש.

ציר שני, סמוי יותר, הוא הפיכת הקערה על פיה בכל הקשור לשימוש במושג “פשיזם” כמילה נרדפת לימניות או שמרנות. כמו שגולדברג חוזר ואומר, “השמאל הבינלאומי שמר לעצמו זכות בלעדית לקבוע שכל אדם שאינו רצוי לו הוא נאצי או פשיסט, בלי להיזקק לנימוקים או לעובדות. עם הזמן, כשהנאציזם נעשה מזוהה עם ‘רוע צרוף’, הפכה תווית הפשיסט והנאצי שימושית מאוד, כפי שהיא עד היום”.

כך, “פשיזם” משמש אצל הליברלים בארה”ב, יורשיהם של הפרוגרסיבים, למעין קללה-לכל-עת; מטבע השמור בלעדית לשמאל להגדרת כל מה ומי שאינו שמאל. אם תתמוך בנו, אתה טוב. אם לא, אתה פשיסט. ומאחר שיש הרבה אנשים שלא תומכים בו, השמאל רואה פשיסטים בכל מקום. כלומר, בכל מקום למעט במראָה. גולדברג מספק לשמאל מראה שהוא יתקשה לעצום עיניים מולה.

לפי גולדברג, השימוש במונח פשיסט נועד לתכלית ברורה: לסלק מישהו מדיון ולשלול את הלגיטימציה גם מעצם הדיון. זוהי ספירלת ההשתקה; הדרך שבה אמצעי התקשורת מעצבים את דעת הקהל, באמצעות יצירת אשליה הקושרת בין דעה “לגיטימית” של “הרוב” לדעה “קיצונית” של “מיעוט”. הצופה, שנרתע מהתייצבות בעמדת מיעוט, בוחר להצניע את עמדתו מאימת הביקורת. פשיסט הוא הרי אדם שכוונותיו רעות, וממילא תוכן דבריו לא דורש התייחסות. ואיש אינו רוצה לזכות בתיוג כזה. כך השיח הציבורי מידלדל והולך, עד שבטווח הארוך נגרם שינוי במציאות הפוליטית עצמה. הדרה זו של עמדות בשיח, מעבירה בתחכום ובאלימות את המסר בדבר דעות “תקינות” ודעות “לא תקינות”. באופן הזה מושתק הרוב הדומם (שעל כן הוא דומם…) ונוצרת “הסכמה כללית” מזויפת.

גולדברג ממחיש את טענתו בדוגמאות למכביר, אך עינו של הקורא הישראלי תתעכב בוודאי על הדוגמה הבאה:

אשר לרונלד רייגן, הוא נהנה משיקום תדמיתי שכמותו לא ידע פוליטיקאי אחר בהיסטוריה המודרנית של אמריקה, וכמוהו גם בארי גולדווטר, שהפך לפתע גיבור הממסד הליברלי. נדמה שהליברלים בארצות הברית מתאהבים בשמרנים מתים כדי להכות בהם שמרנים חיים… שניהם (רייגן וגולדווטר) היו אבירי החירות, שכונו פשיסטים בפי ברוני האטטיזם”

האין הדברים מזכירים את יחסו של השמאל אל מנהיגי הימין ז’בוטינסקי ובגין? בן גוריון לדוגמה, כינה בזמנו את ז’בוטינסקי “ולדימיר היטלר” (שמו הפרטי הרוסי של ז’בוטינסקי היה ולדימיר), ובגין זכה, בין היתר, לפשקוויל הבא בעיתון ניו יורק טיימס בשנת 1948: “בין התופעות הפוליטיות המטרידות ביותר של ימינו, נמצאת עלייתה של מפלגת חירות במדינת ישראל הצעירה. זוהי מפלגה פוליטית הדומה באופן מובהק במוסדותיה, בשיטותיה, בפילוסופיה הפוליטית שלה ובשאיפותיה החברתיות למפלגה הנאצית ולמפלגה הפשיסטית”.

ואילו היום — ממש כמו שגולדברג מתאר לגבי רייגן וגולדווטר — מועלים ז’בוטינסקי ובגין על נס “הימין השפוי והמתון” לעומת הימין העכשווי “הקיצוני והלאומני”. פתאום השמאל מתרפק בערגה על זכרם של ז’בוטינסקי ובגין המושמצים בזמנם, ומשתמש בהם כדי להצליף במנהיגי הימין של ימינו.

עניין השפיות, אגב, הוא מוטיב קבוע בהשמצות שנוהג להטיח השמאל בימין. אחרי הכול, הפיכת דעה לבעיה נפשית היא פרקטיקת הדרה יעילה למדי. רק לאחרונה קבעה הדוגמנית המלומדת יעל אבקסיס (בתאריך 14.3.19, בראיון לגלי צה”ל) ש”זה כבר לא ימין ושמאל, זה אנושיות נגד אי שפיות”. השמאל — אנושי, הימין — לא שפוי. השמאל — ליברלי וטוב, הימין — פשיסטי ורע.

במהלך ריאיון לגל"צ, הביעה יעל אבקסיס תמיכה בדבריה של רותם סלע, ויצאה בתקיפות נגד התנהלות הימין: "הימנים לא מייצגים אנושיות, הם גורמים לפילוג והסתה למלחמת אחים"

Posted by ‎החדשות 13‎ on Thursday, March 14, 2019

 

אך האמת היא שלא הימין הוא הראוי למילת הגנאי “פשיסט”, אלא דווקא השמאל. במסגרת המסע האינטלקטואלי וההיסטורי שעורך גולדברג בספר, הוא מעמיד תופעות ומושגים פוליטיים כמו “פשיזם” (אך לא רק) על דיוקם, ואגב כך מנקה את שמו של הימין האמריקני מהרפש שהוטח בו. והמסע הזה הוא אישי לא פחות מכפי שהוא ציבורי.

גולדברג אינו מניח לליברלים של זמננו ליטול את כתר הליברליזם בקלות. הוא מזכיר לנו שמושגים ומונחים פוליטיים נשחקים ונבנים מחדש בהתמדה, ואגב כך אופיים ומשמעותם משתנים. גם מקומו של הליברליזם לא נפקד מתהליך זה. הוא מנתח באזמל חד את ההתרחשויות שהובילו את התנועה הפרוגרסיבית לדחות את רעיונות הליברליזם המקורי — זה המזוהה עם חירות אישית וכלכלית במסגרת ממשל דמוקרטי — אך בה בעת לנכס לעצמו את השם “ליברליזם”, בהיפוך משמעות כמעט; הליברליזם שכיוון להגן על הפרט מפני ידו של השליט הפך “ליברליזם” שיעדו הוא הפעלת כוח השלטון למטרות כלכליות, תרבותיות או חברתיות.

גולדברג חודר אל שורשי התופעה הזאת. אסכולת פרנקפורט המרקסיסטית, שתקוותה למהפכה של מעמד הפועלים נכזבה, אימצה רעיונות משדה הפסיכואנליזה וביצעה באמצעותם “שינוי מסלול” מתוחכם. הפשיזם, שהוצג תחילה כתגובה קפיטליסטית לאיום מצד מעמד הפועלים, הוצג לאחר “שינוי המסלול” כ”מנגנון הגנה פסיכולוגי כללי מפני שינוי. אנשים שאינם מסוגלים להתמודד עם ‘קִדמה’ מגיבים באלימות משום שיש להם ‘אישיות סמכותנית'”. כלומר, מי שאינו מסכים עם היעדים ושיטות הפעולה של הליברליזם החדש נתון למנגנון הגנה פרימיטיבי הידוע בשמו העממי “פשיזם”.

מהו בעצם פשיזם?

כדרכן של תופעות פוליטיות, גם לפשיזם ניתנו הגדרות רבות מספור על ידי הוגים וחוקרים שונים. גולדברג מציין את המרכזיות שבהן, אך נזהר מלהתיש את הקורא בדיונים עקרים. שכן ככלות הכול, הפשיזם הוא עוד ביטוי למאבק העתיק נגד החופש האנושי. כמו הקומוניזם והנאציזם גם הפשיזם הוא מימוש של קולקטיביזם קיצוני, אם כי בעוצמה שונה. ביסוד התופעות הללו מונחת התפישה שלפיה על המדינה להתערב בכל תחומי החיים — החל ממרחבי הפרט דוגמת יחסי מין ומשפחה, דרך שליטה ריכוזית במערכת הכלכלית, ועד לניהול המערכת הפוליטית עצמה. הפשיזם לגווניו שואף לקבל אחריות על כל היבטי החיים, וחותר לאחידות במחשבה ובפעולה. כלי הפעולה המרכזיים של הפשיזם הם לחץ חברתי וכוחנות.

הפרוגרסיבים, ובעקבותיהם הליברלים של השמאל, ספגו היטב את עיקרי האמונה הפשיסטיים, ועבודת המחקר של גולדברג להוכחת העניין הזה מאלפת. בדיוק כמו הפשיסטים, גם הפרוגרסיבים לא יהססו להביא את ה”קדמה” באמצעות פרימה שיטתית של המערכת החוקתית המסורתית. בישראל למשל, המהפכה החוקתית היא דוגמה קלאסית לדפוס הפעולה של הפשיזם הליברלי.

ככלל, הרעיונות הפרוגרסיביים-ליברליים מאופיינים לפי גולדברג בגישה קולקטיביסטית קיצונית, ממש כמו הפשיזם. מבחינת הפשיזם הליברלי וצאצאיו, אין מרחב אישי: הכול פוליטי — ביגוד, מין, מוזיקה, אוכל, ספורט, מראה — והכול שפיט. על האזרח למסור את עצמו בידיהם של מומחים “אובייקטיביים” (קרי, ליברלים) והם יכריעו בשבילו מה ראוי שיעשה או יחשוב. כל זאת בלהט צלבני מוכר של מי שמפיץ את האמת המוחלטת בקרב הילידים הבורים.

הפרוגרסיביזם, מסביר המחבר, דוחה את הרעיון ההומניסטי ומאמץ בעקבות התנועות הטוטליטריות את התפישה שמשמעות קיומו של הפרט נובעת מהשתייכותו לקבוצה — המעמד אצל הקומוניסטים, האומה אצל הפשיסטים, הגזע אצל הנאצים — וברעיון שעל המדינה לחשוף את המשמעות הזו, הגנוזה בזהות הפרטים.

ומה שהתחיל במהפכה הצרפתית כניסיון לממש את רעיונותיו של רוסו בדבר “חירות” ו”שוויון” ברוח “ההסכמה הכללית”, הוביל במהרה למופע אימים טוטליטרי. אך תלמידיו של רוסו לא היו מוכנים לוותר: שוב ושוב הם התעלמו מהתנגשות המובנית שבין “חירות” לבין “שוויון”, והעלו רעיונות כיצד למזג את שני הקטבים האלה באמצעות בריאת אדם חדש וחברה חדשה. המוארים, הנאורים, הם אלה היודעים מהו ה”רצון הכללי”, ולהם ניתן ההיתר לכפותו על הכלל בכל מחיר. כפי שאמר רובספייר: “יש רק שתי מפלגות בצרפת: העם ואויבי העם. אנו מוכרחים להשמיד את המנוולים האומללים הרוקחים לעד מזימות נגד זכויות האדם… אנו מוכרחים להשמיד את כל אויבינו”.

מדוע נאצים שנאו קפיטליזם? עשו מנוי לשיבולת וגלו.

הידעת? 1. הנאצים היו סוציאליסטים נלהבים ושנאו קפיטליזם ודת.2. אביו של מוסוליני נהג לקרוא לו את קרל מרקס לפני השינה.3. הפשיזם הוא אידיאולוגיה שמצויה עמוק בשמאל.מתקשה להאמין?תן כמה דקות ליונה גולדברג, מחבר "פשיזם ליברלי – ההיסטוריה הסודית של השמאל", שבהרצאה קצרה ומשעשעת חושף את הדמיון המפתיע והמטריד בין פשיזם וסוציאליזם. רוצים לדעת יותר?אתם מוזמנים להצטרף למועדון הספר של שיבולת, ולקבל את פשיזם ליברלי וספרי מופת נוספים במבצע השקה מיוחד

Posted by ‎שיבולת – הוצאה לאור‎ on Sunday, October 21, 2018

בתפישה הטוטליטרית הקלקולים החברתיים אינם תוצר של פגמים אנושיים טבעיים שיש בכל אדם, אלא רק של מוסדות אנושיים שיצרו אדם פגום. האדם נולד טוב, ומוסדות החברה הם המשחיתים אותו. בני תמותה רגילים אינם מסוגלים להבחין באמת זו, ולכן הם זקוקים לאותם יחידי סגולה מורמים מעם שיכפו אותה עד שישתנה המצב האנושי-חברתי מיסודו. יחידי סגולה אלה יכולים לנהל את המדינה ואת העולם כולו על בסיס יישום מדעי-הנדסי של אמיתות חברתיות, שתוקפן חזק כשל חוקי טבע. כמו שחוקי הטבע פועלים תמיד באופן זהה, כך אמורים לפעול בני האדם לפי חוקי היגיון החלים על הכול.

המוסדות האנושיים הפגומים הם מטרת האיכות הראשונה, ובהתאם לכך הליברלים חותרים בהתמדה לנתץ כל פרה קדושה. “עולם ישן עדי־יסוד נחרימה” גורס האינטרנציונל, וזה הרעיון: המוסר, המשפחה ושאר המוסדות האנושיים שנוצרו לאורך ההיסטוריה צריכים להיעלם כדי שאפשר יהיה לבנות את האוטופיה המבוססת על השכל הטהור.

לא פלא, למשל, שגם הקומוניסטים וגם הנאצים נלחמו נגד התא המשפחתי המסורתי. גולדברג ממחיש זאת באופן מאלף, בין היתר על סמך כתביו של היטלר עצמו. “הנאציזם”, כותב גולדברג, “היה שותף למאמץ הפרוגרסיבי המוכר לפלוש אל המשפחה, לקרקר את קירותיה ולנתץ את האוטונומיה שלה. המשפחה המסורתית היא אויבת הטוטליטריות הפוליטית משום שהיא מעוז של נאמנויות הניצב בדרגת עדיפות מעל למדינה ואינו קשור בה, ומשום כך גם הפרוגרסיבים מנסים בלא הרף לערער אותה … הגישה הנאצית למיניות הייתה מעוגנת בעוינות המושרשת של התורה הנאצית לנצרות וליהדות, ששתיהן דחו את התפישה הפגאנית של מין כאמצעי לסיפוק מיני ונטעו בו משמעות מוסרית עמוקה”.

לפי גולדברג, בעיני הטוטליטרים ניהול נאור הוא ניהול “מדעי”, וניהול מדעי פירושו תכנון מרכזי בידי מדענים-מהנדסים לפתרון כל הבעיות האנושיות. לשם כך דרושה ממשלה גדולה של מהנדסי-חברה שיממשו את האידאות המופשטות. חירות בכלל, והמולת השוק חופשי בפרט, אינן צפויות ולפיכך אינן רצויות.

כטבעם של רעיונות מופרכים, גם האידאות הפרוגרסיביות מתנפצות שוב ושוב אל סלעי המציאות, אך אין לכך חשיבות של ממש בעיני הליברלים. ההצלחה, לתפישתם, אינה הדבר העיקרי — ולאור הכישלונות החוזרים, אף אינה חשובה כלל: לעשייה עצמה ערך מוסרי-תאולוגי גואל. גולדברג מראה כיצד הפשיסטים באיטליה והנאצים בגרמניה פעלו פעמים רבות בלי תוכנית ערוכה, מתוך התפישה שעצם הפעולה מבטאת ערך מהותי. אותו רעיון ממש אומץ בידי הפרוגרסיבים שתבעו “פעולה, פעולה, פעולה”. כך צעק האס-אה הצועד ברחובות, כך צעקו הסטודנטים בקמפוסים של שנות השישים בארה”ב.

גולדברג עומד בהקשר זה על המקום המרכזי שניתן באידאולוגיה הפשיסטית, הנאצית והפרוגרסיבית ל”מיתוס” הסורליאני: הרעיון שאפשר ליצור “דימוי” או “שקר קדוש” שיאפשר ללכד אנשים באופן לא רציונלי סביב רעיון ולגרום להם שיהיו מוכנים לוותר על חירותם, בייחוד בעתות משבר.

על כל פנים, גולדברג גורס כי קיים הבדל משמעותי בין הפשיזם האמריקני ה’חביב’ לבין אחיו האלים מאירופה, והבדל זה נובע בעיקר מההקשר התרבותי שבמסגרתו צמח הפשיזם. התרבות הגרמנית שונה מאוד מזו האמריקנית, ולכן המימוש של הרעיונות הטוטליטריים בה היה שונה לחלוטין. אותם רעיונות, אותן תפישות — תוצאה שונה. כמו בכל תופעה היסטורית, הזמן והמקום יוצרים גרסאות שונות לאותה מהות.

המקרה הישראלי

בחינת לוז טיעוניו של גולדברג לנוכח המציאות הישראלית מוליכה למסקנות מטרידות. רעיונות וזרמים טוטליטריים פעפעו בעורקי היישוב בישראל עוד בתקופה שלפני הקמת המדינה, בזכות ההשפעה המכרעת של אנשי העלייה השנייה על היישוב העברי ועל מדינת ישראל הצעירה. אי אפשר להבין את הסזון, את אלטלנה, את הרעיון הקיבוצי ואת התנהגות המוסדות הלאומיים בלי להביא בחשבון תפישת עולם זו.

לשם כך, די לבחון אירועים אחדים שהשפיעו על חיינו בצורה עמוקה בעשרות השנים האחרונות. ב-1977, ככלות 30 שנות שלטון מפא”י והמערך, התחלף השלטון בישראל: מפלגת העבודה הובסה ולשלטון עלה הליכוד. יצחק בן אהרן, ממנהיגי מפלגת העבודה, הודיע: “אם זו הכרעת העם, אינני מקבל אותה”.

כפי שמבאר פרופ’ מנחם מאוטנר בספרו ‘ירידת הפורמליזם ועליית הערכים במשפט הישראלי’, חוגי האליטה בישראל נתקפו חרדה נוכח ניצחון הליכוד. “חשתי, כרבים מחברי, שחרב עליי עולמי”, מספר מירון בנבנישתי בספרו ‘הקלע והאלה’. “נגזל מאיתנו מטה המנהיגות, ועבר, שומו שמיים, לידיהם של מתלהמי הכיכרות ותגרני הגלנטריות… באו ימים רעים… אותם ילוו עכשיו תופי טם-טם של שבטיות עמומה, פולחנית, דם ואדמה ויצרים”. תוצר הבהלה הזו, מסביר מאוטנר, היה הפיכתו של בית המשפט העליון ממוסד שתפקידו להכריע בסכסוכים למוסד שמטרתו לקדם סדר יום פוליטי. אליטת תנועת העבודה שכוחה הפוליטי שקע העבירה את מוקדי קבלת ההחלטות מהכנסת והממשלה לזרוע השופטת. וכך, במקום שלטון הדמוס, העם, נולד שלטון האוֹליגוֹי, המעטים.

בית המשפט העליון החל לקבוע מה “סביר” ומה אינו סביר, מה “מידתי” ומה אינו מידתי, מה הולם את “ערכי היסוד” או את “עקרונות העל” של “שיטתנו החוקתית” ומה אינו הולם אותם, ועל בסיס זה — ולא על בסיס החוק הכתוב — החל לכפות את תפישת עולמו על הממשלה והכנסת. נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק, הסביר כי “הציבור הנאור” (קרי, הוא והשותפים לדעותיו) משקף את התפישות ואת הערכים הראויים, שבמידת הצורך ניתן לכפותם על הציבור גם בניגוד לדעתו.

כדי לממש את עליונות האדם הנאור ואת ערכיו האוניברסליים, האוליגרכיה החדשה תוקפת ללא הרף את רעיון מדינת הלאום וריבונות העם.

לכן האליטה הישראלית קוראת פעם אחר פעם להכפפת החוק הישראלי לחוק הבינלאומי, להעדפת זכויות האדם המופשטות על זכויות האזרחים הממשיים, ולהרחבת סמכויותיו של בית המשפט העליון על פני אלו של הכנסת והממשלה. רמיסת המנגנונים הייצוגים של הדמוקרטיה ועמעום הזהות הלאומית הם הכלים שבאמצעותם יוכל המיעוט הנאור לקבוע בשביל ההמון את גורלו. סוגיות המסתננים מאפריקה, איחוד משפחות פלסטיניות או תוואי גדר ההפרדה הן רק דוגמאות אחדות מרבות להתנהלות זו. כך הופך האדם מאזרח חופשי ופעיל לנתין המנוע מהשתתפות בעיצוב גורלו. הנתינים יכולים להצביע בקלפי אחת לארבע שנים, אבל ההחלטות אינן מתקבלות עוד במוסדות שהם בוחרים. הרשות השופטת נעלית על הרשות המחוקקת ועל הרשות המבצעת, וכל החלטה שלהן, גדולה כקטנה, נדרשת לקבל את אישורה (בין אם באופן מפורש לאחר עתירה, בין אם במשתמע).

החוק, כפי שהוא מתעצב בבית המחוקקים, מבקש לבטא פשרה בין קבוצות בעלות עולם ערכי שונה. המהפכה החוקתית, לעומת זאת, הפכה את המוסר הפרוגרסיבי לנקודת מבט אלוהית. מלוא כל הארץ משפט, ניסח זאת השופט אהרן ברק, על משקל “מלוא כל הארץ כבודו” האמור באלוהים. כך קבוצה בעלת עולם ערכי אחד מבקשת לכוף את ערכיה על הרוב, ומי שמעז להתנגד לה ולהגן על הדמוקרטיה הופך מיד ל”פשיסט”.

“דיקטטורה לשנה”

נהוג לומר שהסכנה בדמוקרטיה היא עריצות הרוב. בישראל הדמוקרטיה פינתה את מקומה לעריצות המיעוט, בחסות שיח צעקני של התקשורת והאקדמיה ל”הגנת הדמוקרטיה” כביכול. כפי שהראה ד”ר גדי טאוב, הפרוגרסיבים הצליחו “לשכנע את עצמם שעיקר תפקידם הוא להציל את הדמוקרטיה מן הדמוס — כלומר מן העם”.

זלזול זה בריבונות העם התבטא גם בתהליך אוסלו. שרת החינוך לשעבר פרופ’ יולי תמיר הסבירה בראיון לעיתון הארץ (13.8.1999):

כולנו הרענו להסכם אוסלו למרות שלא נולד באופן דמוקרטי… שיקרו לציבור. בעניין הזה, מה שהימין טען היה נכון… היו פגמים דמוקרטיים קשים בתהליך. ובכל זאת אימצו אותו בהתלהבות, ומבחינתי בצדק… אני מניחה שאנחנו לא רוצים שלום דיקטטורי. זה לא. אבל גם זו שאלה שקשה לענות עליה בכנות. כי אם היו אומרים לנו — בסדר, רבותיי. תהיה פה דיקטטורה לשנה, ובסופה יהיה שלום, והשלום הזה יביא לרווחה ולצדק. האם אנו קונים את זה או לא?… אם הממשלה הזאת תהיה גם לא דמוקרטית וגם לא תביא תוצאות, היא תיפול. אבל אם היא תביא תוצאות, ישכחו את כל התהליך”

לאחר שנתיים הוסיפה תמיר:

[אהוד] ברק מבחינתי אינו נושא באחריות על היריות על גילה ועל נווה יעקב… ברק עשה המון… הוא הציג דרך אחרת שאולי הייתה רדיקלית מדי ולא היה זמן להסביר אותה. אבל העם עוד יבין שאין אלטרנטיבה… זוהי הדרך הנכונה. אין דרך אחרת. ייקח זמן. הם עוד יבינו”

כאשר היו כאלה שסירבו “להבין”, הסביר אמנון דנקנר במעריב (22.9.2000), הם תויגו מיד כ”‘פאנטים-ימניים’, ‘לא-שפויים’, ‘בעלי זקנים מדובללים’, ו’טירוף בעיניים’. איש מן השמאל לא הקשיב להם, משום שאיש לא ינסה להידבר עם אנשים אשר השחירו את פניהם כדי-כך שהתחלנו להאמין, כי אשפוז בבית חולים לחולי נפש הוא צורת ההידברות היחידה האפשרית עמם”.

כלומר, “המשבר” מצדיק דיקטטורה. “השקר הקדוש” מוצדק אם יש אמת נעלה יותר, הגלויה לעיני המעטים בלבד. ואלו שאינם מסכימים, כרגיל, הם קיצוניים הזויים הראויים לאשפוז כחולי נפש.

בספר ‘1984’ טבע ג’ורג’ אורוול את המושג “שיחדש” — שפה חדשה, המשתנה מלמעלה ללא הרף במטרה לתחום ולצמצם את יכולת ההמון לבטא דברים על אודות המציאות. ההנחה שביסוד ה”שיחדש” היא שיש קשר בין תפישת המציאות לבין ביטוייה בשפה, ואם אינך יכול לבטא דבר, אינך יכול גם לחשוב אותו.

ה”שיחדש” משגשג בישראל. שוב ושוב מוצגים בחוד החנית של תעשיית השקרים דימויים כוזבים של ישראל: פלסטינים = יהודים בשואה; ישראל = גרמניה הנאצית; חיילי צה”ל = חיילי אס-אס; ילדי שכם = ילדי גטו ורשה; הרוגי הטרור = קורבנות השלום. וכמובן, מי שמתנגד לשמאל הוא פשיסט. שולמית אלוני אמרה ש”שר הביטחון ארנס משתמש בדמגוגיה המקבילה לזו של גבלס”. יוסי שריד טען ש”נתניהו הזכיר לי את מוסוליני והוא תלמיד מצויין של גבלס”. האלוף שלמה גזית הכריז ש”צה”ל מתיר לאנשים מסוימים לשרת עם כיפה סרוגה… הכיפות הסרוגות הן כמו צלבי הקרס שענדו על שרווליהם החיילים הנאצים”. פרופ’ משה צימרמן קבע ש”ילדי קריית-ארבע הם בדיוק כמו ההיטלר יוגנד”.

אך התרבות הפוליטית היהודית אינה טוטליטרית; להפך, היא מקדשת את ריבוי העמדות והדעות. הטוטליטריזם הישראלי התבסס בארץ דווקא בקרב קבוצה אליטיסטית התופשת עצמה כליברלית, והדבר מבטא כֶּשֶׁל עמוק בפוליטיקה הישראלית. כשהממשלה פונה ימינה, מנגנוני הגבלת הכוח פועלים היטב: בית המשפט, האקדמיה, מוסדות התרבות והתקשורת משמיעים את קולם ברמה לריסון הכוח הממשלתי. אולם כאשר הממשלה פונה שמאלה, אותם מנגנונים עצמם חדלים מלתפקד. לא רק שהם נמנעים מלבצע את המוטל עליהם, אלא שהם דוחפים ומקצינים את פעולות הממשלה.

האליטה הליברלית מונעת מתוך תפישה עצמית נרקיסיסטית. היא משוכנעת שבידיה המפתח לאמת, למדעיות ולצדק, ולכן היא נבדלת בעיני עצמה משאר חלקי החברה הישראלית. השבט הליברלי מחזיק בתובנות משותפות, בטקסים משותפים, בכוהנים משותפים, בתקוות משותפות, ובמערכת ענישה ברורה לכל מי שמעז לסטות מהדוֹגמה.

האתוס הפשיסטי-ליברלי הזה צף אל פני השטח בשעת הכושר של רגעים מכריעים. אז, האידאולוגיה גוברת והדמוקרטיה מושעית. ברגעים אלה, שבהם השמאל הליברלי חש שבכוחו לעצב את החברה בצלמו וכדמותו ולהשיב את ההיסטוריה למסלולה ה”נכון”, הוא לא מהסס לפעול בדרכיו כדי להביא את השינוי. אם צריך, “תהיה פה דיקטטורה לשנה”.

הספר שלפניכם הוא חומר נפץ אינטלקטואלי. כלי נשק נוסף במלחמת הרעיונות המתחוללת בעולם המערבי בין אליטות ליברליות-פשיסטיות לבין העם.

***

לרכישת הספר וספרים נוספים בהוצאת ‘שיבולת’ במבצע מיוחד לשבוע הספר, לחצו כאן.

The post למי קראת פשיסט? הספר שמציב מראה מול השמאל appeared first on מידה.

קיצור תולדות ההתנשאות

$
0
0

15 שנים לאחר הקמת המדינה, יצחק בן-אהרן הבין שהחברה הישראלית משתנה. מי שהיה ממנהיגי תנועת הפועלים גרס כי השמאל חייב לנקוט בצעדים משמעותיים של איחוד כדי לשמור על ההגמוניה, ואת מסקנותיו קיבץ במאמר בשם “עוז לתמורה בטרם פורענות” שהתפרסם ב-1963. התמורה הייתה שימור שלטון האליטה הסוציאליסטית, ואילו הפורענות? איבוד השלטון לטובת המחנה היריב.

14 שנים לאחר אותו מאמר, הנבואה ממנה חשש בן-אהרן התגשמה, אירוע שהוציא ממנו את הציטוט המפורסם לפיו “עם כל הכבוד שאנו מייחסים להכרעתו של העם, אם אמנם זו ההכרעה, אינני מוכן לכבד אותה”. היה זה ביטוי לזעם האליטה שקרנה החל לרדת בשילוב עם תסכול מאיבוד עמדות הכוח, הלך רוח נפוץ בשורות השמאל שהחל לקבל צורה מוחשית, כמו בנאום הצ’חצ’חים המפורסם של דודו טופז ארבע שנים לאחר מכן.

בשנים שחלפו מאז, על אף שהליכוד הפך להיות כוח פוליטי דומיננטי הרי שעמדות כוח משמעותיות בתחומי התרבות, האקדמיה, המשפט והתקשורת נשארו בשליטת האליטה הישנה, שמצאה דרכים עוקפות לשמר את כוחה בניגוד לרצונו של העם. השיח הציבורי באותם חוגים הצליח לקבע את המשוואה לפיה חשוב לשמור על הדמוקרטיה, אבל כאשר היא מובילה לתוצאות הרצויות מבחינת השמאל.

תפיסה זו הובילה לתופעה בה ככל שהמחנה הלאומי הצליח יותר, כך הוא הפך להיות מתועב יותר בעיני האליטה השוקעת, שנאחזת בכל אמצעי כדי לעוות את המציאות ואת ההיסטוריה. כך למשל, מנהיגים כמו ז’בוטינסקי ובגין (“ולדימיר היטלר” ו”טיפוס היטלריסטי” בפי בן-גוריון) שנגדם נוהל מסע תעמולה נבזי בעבר, הופכים היום למושא געגועים כדי לצייר את מנהיגי ההווה באור רע.

שיטה נוספת ודומה שהתפתחה בהמשך היא אתרוג מנהיגי ימין כל עוד הם הולכים בדרך של עקירת ישובים ונסיגות. הדוגמה הבולטת היא כמובן אריאל שרון, שבמשך שנים תואר כגנרל צמא דם ופוליטיקאי מושחת, אך הפך ליקיר המחנה כאשר שבר שמאלה.

אנשי האתמול

במקביל, התרחשה בעשרים השנים האחרונות מהפכה אחרת בתחום התקשורת והמידע, כאשר הרשתות החברתיות, כלי תקשורת חדשים והתפתחות החברה האזרחית בקרב מחנה הימין פתחו לרווחה את שוק הרעיונות שהיה בעבר בשליטה בלעדית של צד אחד.

בתגובה, אותו צד שממשיך להפסיד הולך ומקצין בתסכולו הגובר. הוא מנסה לתאר את מדינת ישראל כמקום נוראי לחיות בו, למרות שהמציאות וכל הנתונים מראים בדיוק את ההפך. וכך זכינו למצעד השתלחות בלתי נגמר, החל מ”אספסוף בשוק” ו”מנשקי הקמעות“, דרך “מזהה התהליכים“, “עדר של בהמות” ו”חסרי אנושיות“, עד ל”חסרי דעת והבנה“, “עדר עיוור” ו”להקת כלבלבים מוכי כלבת“.

נדמה שהסיפור הוא מאוד פשוט: כל עוד השמאל בשלטון ישראל היא מופת של דמוקרטיה ושגשוג, אך כאשר הימין נמצא שם הרי שהמדינה לפתע צועדת בדרכיהן של טורקיה או רוסיה. במציאות, בני האליטות הישנות ואנשי האתמול ימשיכו להתנשא, לשחרר קיטור וליפול לפליטות פה מביכות (ובכך לחזק עוד יותר את הימין), והשיירה שהיא מדינת ישראל תמשיך להתקדם כפי שעשתה תמיד.


אלי ורד חזן הוא מנהל אגף קשרי החוץ של תנועת הליכוד

The post קיצור תולדות ההתנשאות appeared first on מידה.

Viewing all 665 articles
Browse latest View live