ח"כ שלי יחימוביץ' מוציאה את הכביסה המלוכלכת: השמאל לא נכשל בבחירות בגלל הערבים ש"נוהרים באוטובוסים", אלא בגלל היסטוריה של ניכור והתנשאות כלפי מגזרים שלמים • "הרבה אנשים הרגישו שגרבוז מבטא תחושה עמוקה שקיימת במחנה שלנו" • "גם אנחנו מצביעים אמוציונלית, גם אנחנו מצביעים שבטית וזהותית, וגם אנחנו מצביעים למי שפחות מאיים עלינו"
מי שראה את הסרט "הרצוג" עלול לחשוב שההפסד של המחנה הציוני נובע בעיקר מהבליץ התקשורתי שביצע נתניהו בימים האחרונים לבחירות. גייסות של פרשנים ועיתונאים מרימים על נס את קמפיין "הערבים נוהרים" כאחד הגורמים המכריעים שהובילו למפלת השמאל. הרצוג אמר זאת במפורש בסרט החושפני של ענת גורן, שראוי היה לכנותו: "ההתמוטטות".
מעניין אפוא לשמוע שדווקא בתוך מחנה השמאל ישנם קולות שמוכנים לרדת מהעץ ולהודות שהכשל בבחירות הוא הרבה יותר עמוק, וקשור להיסטוריית הניכור של מפלגת העבודה מחלקים רבים בחברה הישראלית.
בסוף השבוע שעבר הגיעה ח"כ שלי יחימוביץ' לכנס שהתקיים ב'יד טבנקין' ברמת אפעל לדיון שכותרתו הייתה: "סדר יום חדש בשמאל", שבתרגום לישראלית פירושו: 'מדוע השמאל מובס בבחירות שוב ושוב?'. אל הכנס הגיעו פעילי שמאל ותיקים ממרצ ומפלגת העבודה. פני האנשים היו חמורי סבר ומודאגים משהו. קשה להפסיד בבחירות. קשה עוד יותר להפסיד כמה פעמים ברציפות.
הצבע השולט בכנס היה שיער כסוף ולבן. צעירים כמעט ולא נראו שם ומארגני הכנס הרגישו בדבר. ד"ר אביגיל פז-ישעיהו מ'יד טבנקין' אמרה בחצי התנצלות כי הזמנות נשלחו "לקהל רב מאוד של צעירים מתנועות הבוגרים ואני מביטה בקהל אבל הם לא הגיעו". לדעתה מדובר בתופעה שראוי לדון בה: "למה אנחנו לא מצליחים להתחבר? השאלה שמעניינת אותנו היא איך השמאל מתחבר לשטח כדי לחזור ולעשות את מה שהוא צריך לעשות".
יחימוביץ': תמיד יבוא הגרבוז התורן
כדי לענות על השאלה הזו הוזמנו כאמור חברת הכנסת יחימוביץ', אבי דבוש, בכיר ב'שתי"ל' ומספר 8 ברשימת מרצ ומנכ"ל גבעת חביבה, גם הוא חבר מרצ, יניב שגיא.
יחימוביץ' נגעה בנקודות הכואבות וגם הפריכה לא מעט מהתירוצים שמסתובבים במחנה הציוני בעקבות ההפסד. ראשית היא קטלה את תרבות חשבון הנפש של השמאל: "יש לנו נטייה להיות מאוד קצרי רוח בכל מה שנוגע לחשבון נפש", אמרה יחימוביץ', "אנחנו עושים שתי דקות חשבון נפש ואז נמאס לנו, ואנחנו חוזרים להיות תוקפניים וכועסים על עצמנו שבכלל העזנו להטיל ספק בצדקת דרכנו". התהליך הזה חזר על עצמו בבחירות האחרונות. "הייתה התפרצות זעומה וסמלית של הכאה על חטא בעקבות 'הגרבוזיידה' ומיד זקפנו את ראשנו בגאווה שאין לה שום סיבה וחזרנו לרטוריקה הישנה".
לדבריה, מאז ומתמיד היתה למפלגת העבודה בעיה עם היחס למזרחים. "כשהייתי עיתונאית, כל פעם שעסקתי בזה (באפליית מזרחים, י"פ) חטפתי על הראש ובגדול, ממש חטפתי על הראש". אך לדבריה זה לא יעזור: "נגזר עלינו לנהל את השיחה הזאת ואם לא, מישהו ינהל את הדיון הזה בשבילנו. זהו אחד החרישים העמוקים שאנחנו צריכים לעשות ולא די באותה בקשת סליחה סימבולית שאהוד ברק ביקש בשעתו".
בשלב הזה בקשה יחימוביץ' לטפל בסוגיית גרבוז: "תמיד יבוא הגרבוז שלנו" אמרה, והוסיפה כי למרות שמבחינה טכנית גרבוז איננו איש מפלגת העבודה אלא מרצ, נזקו לא ישוער: "תמיד יבוא הגאון התורן. בין אם זה דודו טופז או גיגי פרס (האח של שמעון פרס, י"פ) שדיבר על 'הפלנגות של עמיר פרץ' שהשתלטו על מפלגת העבודה, או תיקי דיין שקראה למצביעי הליכוד אספסוף. קצרה היריעה".
יחימוביץ' חשפה כי בנושא הזה יש השתקה שיטתית במפלגת העבודה, דבר שחוותה בעצמה במהלך מערכת הבחירות של 1999, כאשר כעיתונאית עסקה בדבריה של תיקי דיין אודות ה"אספסוף" בימין: "זה היה בימים כשאהוד ברק היה מלך ישראל והמושיע. אני הייתי העורכת והמגישה של 'הכול דיבורים' שמעתי את זה ביומן הבוקר בחטף, אף אחד לא התייחס לזה. כמעט עשיתי תאונה. באותו יום הקדשתי תכנית שלמה לנושא. אחר כך חטפתי הרבה ביקורת על זה שאני מסכנת את סיכוייו של ברק".
"גרבוז", המשיכה יחימוביץ', "הוא לא איש מפלגת העבודה, ההפגנה לא הייתה הפגנה של מפלגת העבודה, אבל הרבה אנשים בחברה הישראלית הרגישו שגרבוז מבטא תחושה עמוקה שקיימת במחנה שלנו. ואתם יודעים מה? הם פשוט צודקים. הם צודקים".
"הנטייה ליחס לימין הצבעה אמוציונלית, לא רציונלית, הזויה, מלווה בקמעות ופרימיטיבית היא לא נכונה", אמרה יחימוביץ'. "גם אנחנו מצביעים אמוציונלית. גם אנחנו מצביעים שבטית וזהותית, וגם אנחנו מצביעים למי שפחות מאיים עלינו ולמי שיותר דומה לנו. ההצבעה הלא רציונלית הזו נמצאת גם במחנה שלנו ואפילו יותר חזק. כי מזרחים מצביעים גם לאשכנזים וגם למזרחים ואשכנזים מצביעים רק לאשכנזים". לדבריה זה אחד מגורמי הכשל של הבחירות האחרונות: "אנחנו יוצרים קמפיין מאוד שבטי, מאוד זהותי. הקמפיין האחרון הביא את כל השבט, בהמוניו. וגרר אפילו מצביעי לפיד", אבל האסטרטגיה הזו גרמה לתגובת נגד: "הקמפיין היה כל-כך מוצלח וכל-כך שבטי עד שהוא גרם לצד השני 'להתקפד' בתוך עצמו, לגונן על עצמו ולצאת למערכה בחזרה".
לדבריה, מדובר בעניין עמוק יותר מדבריו של נתניהו על המצביעים הערביים: "זה אולי נתן פיניש מכוער לעניין, אבל זו לא הסיבה. בסוף הייתה כאן 'התקפדות זהותית' מול 'התקפדות זהותית'".
בעד שת"פ עם החרדים
יחימוביץ' הצהירה על כוונתה לשתף פעולה בתחומים חברתיים וכלכליים עם חלק מחברי הממשלה, בעיקר החרדים. בכוונתה לתמוך בהעלאת קצבאות הילדים, לסייע לליצמן בהעברת חוקים לטובת ביטוח סיעוד ממלכתי וטיפולי שיניים בחינם לכל. לדבריה, יש לה בממשלת נתניהו יותר "שותפים טבעיים" מאשר בממשלת הרצוג, לו הייתה קמה. "הרי אם אנחנו היינו מרכיבים ממשלה אז יאיר לפיד ושריו הניאו-ליברלים היו בממשלה הזאת", אמרה יחימוביץ'.
בנושא הזה יחימוביץ' לא מרגישה לגמרי בבית אפילו במפלגה שלה עצמה, ויש לה ויכוחים עם חלק מבכירי המחנה, כמו למשל עם פרופ' טרכטנברג. "ביני לבין טרכטנברג פעורה תהום כלכלית. הוא היה הזרוע המבצעת של נתניהו ומשקיט המחאה ניסיתי להכניס כמה תיקונים במצע, כמו למשל סעיף של ביטוח סיעודי לכל, והוא לא הסכים. לא הצלחתי להכניס. אבל אם ליצמן אומר שהוא יממש את זה, אז תסלחו לי, אני הולכת לתמוך בליצמן למען הגשמת המטרה הזו. כאן אין 'אנחנו והם'".
מרצ נגד כבישים וקניונים
בעיה דומה קיימת גם בחוגי מרצ, שלמרות אידאולוגיית השיוויון לא מצליחה ליצור חיבורים אפקטיביים עם הבוחרים הערביים. יניב שגיא, מנכ"ל גבעת חביבה, סיפר שביום הבחירות הוא הסתובב בכפרים הערבים ושוחח עם עמיתים שלו במגזר, "אנשים שאמונתם העמוקה היא שעתידם תלוי ביכולת ליצור גשרים של שותפות בין החברה הערבית ליהודית", שבסופו של יום מעדיפים לתת את קולם לחנין זועבי וג'מאל זחאלקה, ולא מעיפים מבט לכיוונה של מרצ.
שגיא מתרשם כי הדבר נובע מ"חוסר יכולת של כל הצדדים לשבור את השבטיות שבהם הם נמצאים", אך יותר מכך, לבעיה אידאולוגית עמוקה יותר של הציבור הערבי: "שותפות עם מפלגה ציונית היא חציית קווים של החברה הערבית", קבע שגיא, "ולכן אותם אנשים, שנאלצו להכריע בין תמיכה ברשימה ציונית, כפי שמרצ נתפסת בציבור הערבי, לבין הצבעה לרשימה פלסטינית לאומית, בחרו לבסוף לתמוך ברשימה הערבית", תופעה שניכרה היטב בדפוסי ההצבעה במגזר.
למרות הדיבורים הגבוהים על שוויון בין יהודים לערבים, מרצ לא מחוברת לחברה הערבית, הוא קובע. "כך היא מציגה את עצמה", מודה שגיא אבל היא "לא מבטאת את זה. אין לה שורשים וחיבורים לחברה הערבית".
שגיא תיאר את מגמת הצמצום שעוברת על המפלגה ממערכת בחירות אחת לשניה, עד שהפעם כמעט ולא עברו את אחוז החסימה. "אירוע סיום הבחירות של מרצ היה בצוותא, שם ישב השבט הלבן של מרצ, ערבים לא היו שם בכלל כי המטה הערבי פעל בנפרד אצל עיסוואי. כשהתפרסם המדגם המצער מאוד שהראה את המגמה היה חשש גדול. ברגע שראו שמרצ מקבלים חמישה מנדטים התקרה רעדה מעוצמת ההתרגשות ומחיאות הכפיים. הייתה התרגשות מאוד גדולה אל מול הנפילה. אבל מה קרה? ירדנו במנדט. זה רק מעיד שמרצ, בסופו של יום, כמעט ולא עברה את אחוז החסימה ובגלל זה הייתה כל ההתרגשות הזו. ככה אי אפשר לעבור ממערכת בחירות אחת לשנייה. אי אפשר להתנהל בפוליטיקה שמפסידה, שלא מגייסת, לא שוברת את הקונפיגורציות, שמקיימת את השבטים השונים. בלי לבנות מסגרות אחרות – היא פשוט לא תהיה".
אז מה מציע מנכ"ל גבעת חביבה? הוא טוען שהיהודים במפלגות השמאל צריכים לוותר על ההגמוניה שלהם בהתארגנות הפוליטית ולבצע רפורמות רדיקליות ביותר מבחינת היחסים בין יהודים וערבים בישראל: "במפלגות שלנו יש ייצוגיות חלקית. אין שותפות במרכזי הכוח. אנחנו זקוקים לחזון אחר. כדי לקיים את הציונות חייבים להיות מוכנים לוותר על ההגמוניה שלנו. זה אומר רפורמות גדולות. רפורמות בקרקע שיהיו קשות מאוד לחברה הקיבוצית שממנה אני מגיע. רפורמות חברתיות, רפורמות פוליטיות. נכונות לשנות את דרכנו. זה הבסיס הנכון לשמאל בישראל".
שגיא סיפר שכשהוא בא עם הרעיון של ביטול ההגמוניה היהודית במפלגת מרצ הסבירו לו בנועם שהרעיון שלו ימחק את המפלגה לחלוטין. "כשפניתי למנהיגות של מרצ קבלתי את התשובה שזה לא אלקטוראלי באופן מוחלט. אם מרצ תאמץ את האג'נדה הזאת, ודאי וודאי שהיא לא עוברת את אחוז החסימה". עם זאת, שגיא לא מוותר על חזונו. "כשמדברים על עתיד, לא מדברים על מה אלקטוראלי בהווה כי אז אנחנו מוצאים את עצמנו שוב ושוב מגיעים למערכת בחירות, מקיימים חשבון נפש קצר מועד ומתעלמים מהתלם שהוא גם ארוך וגם עמוק".
אבי דבוש דיבר בתורו על העובדה שלמרות הצורך האידאולוגי של השמאל להתחבר לפריפריה, הגישה הפטרונית של השמאל לא מצליחה לייצר חיבורים אמיתיים. "יש לנו את כל התשובות. אנחנו אומרים לאנשים שאנחנו יודעים מה טוב בשבילם. רק שהם עדיין לא הבינו את זה, ולא ממהרים להמיר את דתם", הסביר דבוש.
דבוש, תושב הדרום (קיבוץ ברור חיל), התייחס גם לפער בין הטענות בשמאל בדבר הזנחת הדרום, לבין המציאות. "היה משהו שהיינו עיוורים אליו כל קמפיין", אמר דבוש, "אמרנו: שלא קורה כלום בפריפריה, ושהכל מדרדר, אבל זה מאוד הרגיז את האנשים, כי הם רואים שיש רכבת חדשה, רואים כבישים וקניונים, אני אמנם מתנגד למודל הזה, אבל הם עדיין רואים את ההתפתחויות האלו ומרוצים מהן מאוד. לכן כשבאנו ואמרנו 'בימין לא סופרים אתכם' הם לא הבינו בכלל על מה אנחנו מדברים".
The post יחימוביץ': השמאל מפלה, שבטי ומנותק appeared first on מידה.